«Εκτός Σχεδίου»: Άρση του εμπάργκο στη Συρία

Την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας εκφράζει η «Εκτός Σχεδίου στη Νέα Ιωνία», ενώ τονίζει την ανάγκη να αρθεί άμεσα το εμπάργκο στη Συρία. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Ως Εκτός Σχεδίου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους από τις συνέπειες των δύο καταστροφικών σεισμών, λαούς Τουρκίας και Συρίας.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Συρίας δοκιμάζονται εδώ και λίγες μέρες μετά τους τρομακτικούς σεισμούς που χτύπησαν τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας .

«Εκατομμύρια για εξοπιλισμούς – Αδιαφορία για την προστασία του λαού»

Χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και κανείς δεν ξέρει πόσοι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια αρκετά εικοσιτετράωρα μετά τον σεισμό. Δεν είναι μόνο το μεγάλο μέγεθος του σεισμού που οδήγησε σε αυτές τις τεράστιες καταστροφές. Αποδείχτηκε ότι αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι διέμεναν σε σαθρές οικοδομές, που χτίστηκαν από τις κατασκευαστικές εταιρείες με κριτήριο το μέγιστο κέρδος. Για μια ακόμη φορά με τραγικό τρόπο φάνηκε στην περίπτωση της Τουρκίας ποιες είναι οι προτεραιότητες στο σύγχρονο καπιταλισμό. Αμέτρητα κονδύλια για εξοπλισμούς, στρατιωτικές επιχειρήσεις και καταστολή, αδιαφορία για την προστασία του λαού.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην βόρεια Συρία όπου το συνεχιζόμενο εμπάργκο και οι κυρώσεις που η «πολιτισμένη Δύση» έχει επιβάλλει στη Συρία, εμποδίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Άλλωστε η φιλανθρωπία του «ελεύθερου κόσμου» εξαντλείται σε δηλώσεις φτηνής και υποκριτικής ρητορείας πολλές φορές ακόμη και μονομερώς σε περιπτώσεις που εξυπηρετούνται οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους . Αρκετά εικοσιτετράωρα μετά κι ενώ τα συνεργεία διάσωσης δίνουν μάχη με το χρόνο και τον βαρύ χειμώνα, οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε , ούτε που συζητούν την άρση του εμπάργκο. Τους καταγγέλλουμε και ενώνουμε την φωνή μας με εκείνους που ζητούν να σταματήσει να ισχύει ο αποκλεισμός αυτός, διότι ο μόνος που καταστρέφεται είναι ο φτωχός λαϊκός κόσμος στη Συρία.

Στην ανάγκη για βοήθεια και αλληλεγγύη στους λαούς Τουρκίας και Συρίας η ανταπόκριση του ελληνικού λαού ήταν άμεση και συγκινητική. Αποδείχθηκε σε αυτή την τραγική στιγμή ότι η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μπορεί να κερδίζει το εθνικιστικό μίσος και τις φιλοπόλεμες κραυγές. Στο χέρι μας είναι να κερδίζει πάντα.

Ήδη με πρωτοβουλίες από σωματεία, συλλογικούς φορείς, κινηματικές οργανώσεις, κινηματικές συλλογικότητες συγκεντρώνεται υλικό και οικονομική βοήθεια για να σταλεί σε ανακούφιση των ανθρώπων που διαβιούν σε απίστευτα άθλιες συνθήκες. Την ίδια στιγμή κλιμάκια γιατρών και υγειονομικών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να σπεύσουν σε βοήθεια , είναι άγνωστο όμως αν τελικά θα τα καταφέρουν δεδομένης της κατάστασης που περιγράφηκε πιο πάνω.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δύο λαούς, ενισχύουμε την τις πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης, καταγγέλουμε τη συνέχιση του εμπάργκο στη Συρία και ζητάμε την άμεση άρση του . Αγωνιζόμαστε για ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.