Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους

|||

|||

..

..

..

 

Μία πολύ σημαντική εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες σε κάθε Δήμο έχουν ξεκινήσει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και οι οργανώσεις “Καλλιστώ” και “Water Warrios. Το πλαστικό μπουκαλάκι σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού όταν ολόκληρες περιοχές πηγών έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αντλούν εκατομμύρια κυβικά στερώντας τον φυσικό πόρο από τις επόμενες γενιέςσημειώνουν οι διοργανωτές της. Διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα στις 19.00 στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα πλαστικά έχουν κατακλύσει τον πλανήτη.

Τα πλαστικά μπουκάλια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα είναι κοστοβόρα για την τσέπη μας.

Υπολογίζεται ότι είναι 2.000 φορές ακριβότερα από το δημόσιο νερό της βρύσης ενώ υστερούν και σε ποιότητα.

Το πλαστικό μπουκαλάκι σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού όταν ολόκληρες περιοχές πηγών έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αντλούν εκατομμύρια κυβικά στερώντας τον φυσικό πόρο από τις επόμενες γενιές.

Να εφαρμοστεί τώρα ο νόμος 4736/2020 !

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 7μμ στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ελάτε να συζητήσουμε για το πως θα απαιτήσουμε δημόσιες βρύσες!

Θα διανεμηθούν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ώστε να μην καταφεύγουμε στην αγορά πλαστικών.

Σύμφωνα με νόμο (4736/2020) που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή, ενσωματώνοντας Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ 2019/904) από1ης Ιουλίου 2021 οι Δήμοι και Κοινότητες «οι οποίοι διαθέτουνδίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους».

 

Τα κινήματα του Νερού προσέφυγαν στο ΣτΕ:

• Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ με την ένταξή τους στο Υπερταμείο.

• Ενάντια στην ΚΥΑ που τιμολογεί το νερό ως εμπόρευμα.

Αγωνίζονται για:

– Συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα
– Προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού,
– Καθολική και αδιάλειπτη πρόσβαση των πολιτών σε ασφαλές και ποιοτικό νερό.

Η ΕΥΑΘ (2016) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης (2018), μετά από πρωτοβουλία του SOSΤE TO ΝEPO, έγιναν μέλη του διεθνούς δικτύου για το νερό Blue Communities.

Απαιτούμε να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις
που είναι:

• Να αναγνωρίζουν το νερό σαν ανθρώπινο δικαίωμα.
• Να περιορίζουν τη χρήση εμφιαλωμένου νερού.
• Να προωθούν τη δημόσια διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Δείτε ακόμα: Νέο ρεκόρ: Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat