|||

..
..
..

▸Συζήτηση με τίτλο «Η μάχη για συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι μία από τις πιο κρίσιμες μάχες!» διοργανώνει την Τετάρτη (28/9) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος από Σόλωνος) η Ταξική Κίνηση για την Eργατική Xειραφέτηση.

Όπως αναφέρει το κάλεσμα «συζητάμε για:

  • Την εμπειρία από τις προσπάθειες και τους αγώνες
  • Τις διεκδικήσεις που μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας
  • Την διαμόρφωση όρων μαζικής διεκδίκησης για την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων
  • Την αναγκαία ενοποίηση των αγώνων»

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:

  • Νίκος Κατσίφης (μέλος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας)
  • Σταύρος Μανίκας (μέλος ΔΣ ΕΚΑ και Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ)
  • Ολίβια Τζιουβάρα (μέλος Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση)
  • Δημήτρης Φαρακλιώτης (μέλος ΔΣ συλλόγου Cosmote Technical Services)

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της εκδήλωσης:

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ! – ΣΤΑΘΕΡΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

1000 € ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΣΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ!

Μέσα στο καλοκαίρι η ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του συνέταιρου του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, ανακοίνωσε πως κατέληξε σε νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργοδότες. Η σύμβαση δεν προσθέτει κανένα εργατικό δικαίωμα, υποτάσσεται πλήρως στους μνημονιακούς νόμους που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό, ενώ οι αστικοποιημένοι κρατικοί γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ προφανώς δεν είχαν τίποτα να προσθέσουν στην επιχειρούμενη κατάργηση των ΣΣΕ μέσω και του νόμου Χατζηδάκη.

Με τον κατώτατο μισθό να παραμένει κάτω από τα 751 μεικτά, κάτω και από εκεί που βρισκόταν πριν από 10 χρόνια, και με το κόστος ζωής να καλπάζει, χωρίς να υπάρχει 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο, με απολύσεις ακόμα πιο εύκολες και μαζικές, με συντάξεις κατακρεουργημένες, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε μια ακόμα «επιτυχία» της.

Όμως μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί και το γεγονός ότι ακόμα και δυνάμεις που καταγγέλλουν τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό σπεύδουν να συμφωνήσουν συμβάσεις που δεν πλήττουν στο ελάχιστο τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Η μάχη για αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων εργατικών αναγκών είναι μια από τις κρισιμότερες μάχες!

Για να βάλουμε φραγμό στη συμπαιγνία κυβέρνησης και εργοδοτών, που θυμήθηκαν τώρα τις συλλογικές συμβάσεις προκειμένου να «κλειδώσουν» τις εργατικές διεκδικήσεις μπροστά στη χειροτέρευση των όρων ζωής μας, για να είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα μπροστά στις νέες οικονομικές απώλειες που ετοιμάζουν.

Γιατί με τον πληθωρισμό στο 12,5% και μπροστά στον χειμώνα που έρχεται, τα εργατικά νοικοκυριά θα υποφέρουν. Η πάλη για να γίνουν φτηνά για τον λαό το ρεύμα, το νερό, η στέγαση, η διατροφή, πρέπει να πηγαίνει μαζί με τον αγώνα για αύξηση του μισθού μας για ζωή και όχι για επιβίωση.

Γιατί… πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην καταλήστευση του εισοδήματός μας για αγορές όπλων, που στηρίζουν πολέμους ενάντια στη ζωή. Η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα, ως οι καλύτεροι πελάτες του ΝΑΤΟ, «επενδύουν» σε Rafale αντί να ενισχύσουν μισθούς και συντάξεις.

Γιατί… τελικά δεν περιμένουμε καμιά σωτηρία από την εκλογική αναμονή και το κυβερνητικό πλασάρισμα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλοι μαζί έχουν υποθηκεύσει τις ζωές μας μέχρι το 2060. Εξάλλου όλοι μαζί συμφώνησαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, εκεί που καθημερινά τζογάρεται αν και πόσοι θα ζεσταθούν τον χειμώνα.

Η παρέμβαση του εργατικού κινήματος μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστική για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Για να μπει φραγμός στο κατασταλτικό ντελίριο ενάντια στους φοιτητές, στη φτώχεια, στην καθημερινή υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής. και στο ξεφτίλισμα της εργατικής δύναμης, – ειδικά εάν τύχει να έχει «λάθος» χρώμα δέρματος, ή/και να μιλάει «λάθος» γλώσσα.

Καλούμε κάθε εργατικό σωματείο, κάθε εργαζόμενο, να πάρει τη δική του θέση σε αυτήν τη μάχη. Η Ταξική Κίνηση θα συμβάλλει σε αυτή την κρίσιμη μάχη που είναι μάχη ζωής.

Δείτε ακόμα: ΕΡΓΑΝΗ: Μείωση κατά 33.000 των θέσεων εργασίας τον Αύγουστο