Είναι άθλιο το αμαξοστάσιο,λέει η παράταξη Ψυχάλη

Αυτοψία στο χώρο του αμαξοστασίου έκανε η παράταξη του Μάριου Ψυχάλη, με τις – αρνητικές – εντυπώσεις της να καταγράφονται στο ακόλουθο κείμενο:

Μπορεί να διανύουμε εορταστική περίοδο, όμως, η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζόμενων του Δήμου είναι σημαντική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Μόνο οργή και αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που καταγράφονται σε βίντεο από το αμαξοστάσιο του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, όπου οι εργαζόμενοι προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους σε συνθήκες επιεικώς άθλιες.  

Συγκεκριμένα, σε χώρο μόλις 12 τ.μ. στριμώχνονται συνολικά 80 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσπαθούν να κινηθούν ανάμεσα σε φθαρμένα καθίσματα και υλικά, στοίβες από έγγραφα, που αποτελούν το ιστορικό των κινήσεων των οχημάτων του Δήμου, κούτες, σκόρπια γραφεία και λογής σκουπιδιών. Οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν καν ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να καταγράψουν τις ενέργειες τους, όπως οφείλεται να γίνεται σε έναν σύγχρονο Δήμο, την εποχή της ψηφιοποίησης. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καταγραφή των ημερησίων ενεργειών των εργαζομένων καθαριότητας πλην των οχημάτων.

Η μοναδική τουαλέτα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες, δεν έχει καν πόρτα, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για προμήθεια υλικών ατομικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας, όπως χαρτιά υγείας, καθαριστικά κλπ.

Θα πρέπει δε να υπενθυμίσουμε πως δεν παρέχονται ούτε κατ’ ελάχιστο τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19, παρ’ όλο που ο Δήμος έχει λάβει σημαντικά κονδύλια για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης. 

Αν συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι από τον χώρο περνά ένα σημαντικό πλήθος εργαζόμενων, μεταξύ άλλων οδηγοί, εργάτες καθαριότητας, οδοκαθαριστές, ηλεκτρολόγοι, εργάτες πρασίνου, προϊστάμενοι υπηρεσιών κ.α μπορεί κάποιος εύκολα να φανταστεί πόσο αυτή η απουσία μέτρων προστασίας αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες διασποράς του ιού.

Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων, η εικόνα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης.  

Αυτή η κατάσταση είναι προσβλητική για όλους και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Απαιτούνται τώρα μέτρα για την καθαριότητα του χώρου, αποκατάσταση των εγκαταστάσεων, την εξασφάλιση υλικών για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού και δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Είναι η ελάχιστη υποχρέωση του Δήμου, απέναντι στους εργαζόμενους του, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πόλη μας. 

Οι υπεύθυνοι της παρούσας κατάστασης διοικούν από διάφορες θέσεις ευθύνης εδώ και πολλά χρόνια τον Δήμο μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που θα ξαναζητήσουν την ψήφο μας στις επόμενες εκλογές. Στο χέρι μας είναι να τους απομακρύνουμε… ευγενικά. “

Το κείμενο υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος Ιορδάνης Βογιατζόγλου