Εγκύκλιος μεταθέτει την ευθύνη δασοπροστασίας στους πολίτες;

Απαράδεκτη εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταθέτει την ευθύνη δασοπροστασίας στους πολίτες κι η διοίκηση του Δήμου σιωπά, καταγγέλλει η ΛΑ.Σ. Νέας Φιλαδέλφειας -Νέας Χαλκηδόνας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Δημοτικής Ομάδας της ΛΑ.Σ. Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας έχει ως εξής:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/3 ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σερετάκης,  έθεσε σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την πρόσφατη εγκύκλιο (ΑΔΑ : ΡΛ2Π4653Π8-ΚΣΡ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ενεργοποιεί Κοινή Υπουργική Απόφαση και καθιστά “ατομική ευθύνη” των δημοτών την προστασία των σπιτιών τους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς απομπλέκοντας περαιτέρω το κράτος και τους αρμόδιους φορείς.

Οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται στην έκδοση -με δικά τους έξοδα– «Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα». Μάλιστα τα παραπάνω έπρεπε να ολοκληρωθούν στις 31/03, μέσα σε 15 μέρες (!) από την έκδοση της εγκυκλίου εκ των οποίων μόνο οι 8 ήταν εργάσιμες (!!) και στη συνέχεια να υποβληθεί Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας από τους ιδιοκτήτες μέχρι τις 30/4/2024. Την ίδια στιγμή παραμένει -“βολικά” για τον πολλαπλασιασμό των προστίμων- αδιευκρίνιστο το ποιος είναι ο ιδιώτης  “αρμόδιος τεχνικός επιστήμονας”, 

Και όλα αυτά λίγο πριν ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, και με δεδομένη τις τεράστιες καταστροφές που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των τεράστιων κενών των υπηρεσιών δασοπροστασίας και κατάσβεσης σε  προσωπικό και  εξοπλισμό.

Το θέμα αφορά εκατοντάδες σπιτικά στο Δήμο μας, όλα όσα βρίσκονται σε ακτίνα 300μ από το Άλσος και όχι μόνο. 

Παρόλα αυτά παραμένει ερωτηματικό η τοποθέτηση και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε μια απαράδεκτη πολιτική που πετάει το μπαλάκι της πυροπροστασίας στους δημότες, κατά την προσφιλή πολιτική της “ατομικής ευθύνης” και του “πάμε κι όπου βγει”, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στις ασφαλιστικές εταιρίες

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους δημότες να διεκδικήσουν από Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο:

  • Την απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ που ξεπλένει την κρατική ευθύνη
  • Καμία μετακύλιση κόστους στις πλάτες των δημοτών.
  • Ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας.
  • Ικανές υπηρεσίες στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.