Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου «Αστική Αναζωογόνηση Καλυβίων Θορικού» από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

||||

||||

..

..
..

Ο Δήμος Σαρωνικού ανακοίνωσε την έγκριση της χρηματοδότησης για το “κεφαλαιώδους σημασίας” έργο «Αστική Αναζωογόνηση Καλυβίων Θορικού» από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως το έργο περιλαμβάνειαλληλουχία στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων και αναπτύσσεται με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της φυσιογνωμίας της πόλης στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας. “Το έργο προϋπολογισμού 3.899.996,48€ περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων αναψυχής και εκδηλώσεων, κατασκευή υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, καθώς και ανάπλαση της οικιστικής ενότητας, με στόχο τη συνολική αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της πόλης των Καλυβίων Θορικού” προσθέτει. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ένα έργο κεφαλαιώδους σημασίας για τους πολίτες του δήμου Σαρωνικού εντάσσεται προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες της δημοτικής αρχής, ιδιαίτερα δε του δημάρχου Πέτρου Φιλίππου. Πρόκειται για την «Αστική Αναζωογόνηση Καλυβίων Θορικού», δηλαδή το στρατηγικό πλάνο για τον Δήμο Σαρωνικού, το οποίο προκύπτει από μια αλληλουχία στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων και αναπτύσσεται με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της φυσιογνωμίας της πόλης στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.

Διαβάστε και αυτό: Νέο ρεκόρ: Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat

Το έργο προϋπολογισμού 3.899.996,48€ περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων αναψυχής και εκδηλώσεων, κατασκευή υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, καθώς και ανάπλαση της οικιστικής ενότητας, με στόχο τη συνολική αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της πόλης των Καλυβίων Θορικού. Το σχέδιο ακολουθεί τις οδηγίες και τις βασικές τάσεις (keytrends) αστικού σχεδιασμού του Ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European UrbanPolicy, Urban Agenda for the EU).

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένας στόχος ετών αρχίζει μετά από χρόνια προσπαθειών να πραγματοποιείται. Το σχέδιό μας για τη μετατροπή του οικισμού των Καλυβίων σε μια σύγχρονη πόλη που θα αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις σύγχρονες σχεδιαστικές παραμέτρους καθώς και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους και θα τους θέτει στην υπηρεσία των κατοίκων γίνεται δεκτό» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου με την ευκαιρία ένταξης του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». «Καταθέσαμε μια συνεκτική πρόταση αναβάθμισης της πόλης μας, ύστερα από ενδελεχή μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων και πιστεύουμε ότι η πρότασή μας θα συντελέσει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και επισκεπτών» προσθέτει.

Tι περιλαμβάνει το έργο

 • Στο έργο εντάσσονται δράσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης ανάπτυξης για τη βελτίωση του αστικού ιστού των Καλυβίων Θορικού. Οι στόχοι είναι τόσο βραχυπρόθεσμοι όσο και μακροπρόθεσμοι και περιλαμβάνουν πλήθος δράσεων που σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη δημιουργία έξυπνων πόλεων και στοχεύουν στη βελτίωση του μικροκλίματος. Το στρατηγικό σχέδιο που πρόκειται να εφαρμοστεί αφορά στην ανάπλαση της οικιστικής ενότητας, στη συνολική αναζωογόνηση της πόλης των Καλυβίων ενώ δυνητικά στο μέλλον θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη μητροπολιτική περιοχή.

 • Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην κατασκευή θεματικού δικτύου ποδηλατοδρόμων ώστε να προωθηθεί ο ενεργός τρόπος ζωής (active lifestyle).

 • Μια εξίσου σημαντική παρέμβαση αποτελεί η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, δρομολογείται η τοποθέτηση νέου ενιαίου αστικού εξοπλισμού, καθώς και δενδροφυτεύσεις που θα συντελέσουν στην απόκτηση τοπικής ταυτότητας και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης.

 • Επόμενη παρέμβαση είναι η ενοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω της κατασκευής κοινής υποδομής επί των οδών τους, η οποία θα σημανθεί με ανακλαστικό υλικό διαφόρων χρωμάτων, θα τοποθετηθεί ενιαίος αστικός εξοπλισμός και τρεις μηχανικοί κομποστοποιητές για την εκπαίδευση των μαθητών σε συνδυασμό με δεντροφυτεύεις. Αναλυτικότερα, σχεδιάζεται παρέμβαση στο 1ο Νηπιαγωγείο και 2ο Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Αποστόλου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο επί της λεωφόρου Σουνίου και το 1ο Γενικό Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο επί της Ελευθερίου Βενιζέλου.

 • Προωθείται η δημιουργία χώρων άθλησης στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις επί της οδού Δασκάλου Καμπά για τη δημιουργία υπαίθριου χώρου άθλησης (open air gym) ανοιχτού στο κοινό όλων των ηλικιών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην άθληση των ΑμΕΑ με τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθεί συνθετικός χλοοτάπητας γηπέδου συνοδευόμενος από ένα σύστημα διαβροχής – άρδευσης και αποστράγγισης.

 • Αναβαθμίζεται το υφιστάμενο πάρκο επί των οδών Γκίνη και Ελ. Βενιζέλου, ώστε να εξυπηρετεί χρήσεις από τον παιδικό σταθμό Καλυβίων. Σχεδιάζεται εγκατάσταση φυσικού χλοοτάπητα σε εμβαδόν 1560 m2 σε συνδυασμό με δενδροφύτευση, ενώ θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός με αυτόνομους ηλιακούς πυλώνες. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί πιστοποιημένη παιδική χαρά με σύγχρονο εξοπλισμό και χυτά ελαστικά δάπεδα σε διάφορα χρώματα. Τέλος, δημιουργούνται νέοι δημόσιοι χώροι και χώροι αναψυχής επί της οδού Ρήγα Φεραίου.

 • Η φύτευση πρασίνου παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς θα αυξηθεί δυνητικά η παραγωγή οξυγόνου ενώ θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον οι δενδροφυτεύσεις θα βελτιώσουν το μικροκλίμα, θα μειώσουν τον θόρυβο λόγω της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και μελλοντικά θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

 • Ακόμη, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την πόλη αυτόνομοι ηλιακοί πυλώνες που θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

 • Επιπλέον, το στρατηγικό πλάνο του Δήμου Σαρωνικού για την αστική αναζωογόνηση των Καλυβίων στοχεύει στην δημιουργία συνείδησης για την ανακύκλωση, τη βιωσιμότητα και αειφόρο ανάπτυξη της πόλης. Κατ’ επέκταση υλοποιείται ένα καινοτόμο σύστημα ανακύκλωσης με την τοποθέτηση κάδων οργανικών αποβλήτων 1.200 λίτρων με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κλειδώματος και σύστημα αναγνώρισης ηλεκτρονικών καρτών. Εκτός λοιπόν από τους συμβατικούς κάδους ανακύκλωσης, προωθείται η τοποθέτηση έξυπνων κάδων που θα διαθέτουν λογισμικό, το οποίο θα συνδέεται με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κλειδώματος – σύστημα αναγνώρισης ηλεκτρονικών καρτών, και θα μεταφέρει/αποθηκεύει εύκολα πληροφορίες μεταξύ του κάδου και τη διαχειριστικής αρχής (αρμόδιας Υπηρεσίας) για τη διαχείριση οργανικών απορριμμάτων. Τέλος, θα τοποθετηθεί ένας υπέργειος ηλιακός συμπιεστής – Solarbox. Ο ηλιακός συμπιεστής θα αποτελεί σύστημα συλλογής αστικών απορριμμάτων το οποίο θα λειτουργεί με συμπίεση και χάρη στην ανανεώσιμη ηλιακή ή ενέργεια θα είναι αυτόνομο.

 • Στην ίδια βάση της προστασίας και εξοικονόμησης πόρων, θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεμετρίας και τηλελέγχου του αρδευτικού δικτύου ώστε να υπάρχει η μέγιστη οικονομία στο νερό άρδευσης.

 • Η βελτίωση του εξοπλισμού με ενιαία υψηλής αισθητικής και αντοχής όργανα παιδικής χαράς αλλά και αστικού εξοπλισμού θα δώσει μια ενιαία ταυτότητα στην πόλη και θα περιορίσει σε μεγάλο ποσοστό τη δαπάνη πόρων για τη συντήρηση και διαχείριση τους.

Περιοχές παρέμβασης

Α. Θεματικό Δίκτυο Ποδηλατόδρομου

Πρόκειται για χώρο κίνησης ποδηλάτων συνολικού μήκους 4,88 χλμ που αποτελείται από ένα δακτύλιο που περικλείει τα κεντρικότερα σημεία της πόλης επί των οδών Ρήγα Φεραίου, Χρήστου Ράπτη, Γκαρόν και Ελ. Βενιζέλου και δύο εισόδους στο κέντρο της πόλης μέσω των 28ης Οκτωβρίου και λεωφόρου Σουνίου αντίστοιχα. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμου θα προσφέρει θεματικές διαδρομές καθώς ο χρήστης θα μπορεί να μεταβεί στην πλειοψηφία σημείων ενδιαφέροντος της πόλης.

Για την ασφάλεια των χρηστών, θα τοποθετηθούν εύκαμπτα κολωνάκια παθητικής ασφάλειας και διαχωριστικά λωρίδων στην πλευρά του ποδηλατοδρόμου που έρχεται σε επαφή με την μηχανοκίνητη κυκλοφορία, καθώς και μεταλλικοί ανακλαστήρες οδοστρώματος. Ακόμη, η βάση του ποδηλατοδρόμου θα αποτελείται από αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση και χυτό ελαστικό συνθετικό τάπητα 100% ακρυλικό, ενώ πινακίδες θα ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία και κατάλληλη ταχύτητα.

Β. Κέντρο πόλης – κεντρική πλατεία

Εξαιρετικής σημασίας παρέμβαση αποτελεί η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η τοποθέτηση νέου – ενιαίου αστικού εξοπλισμού (καθιστικοί πάγκοι, κάδοι απορριμμάτων, εξοπλισμός στάθμευσης ποδηλάτων κ.α.) ο οποίος θα δημιουργήσει ένα ευχάριστο και ξεκούραστο περιβάλλον δημιουργώντας χώρους αναψυχής στον αστικό ιστό. Παράλληλα, οι δενδροφυτεύσεις θα ενισχύσουν το πράσινο στοιχείο των Καλυβίων, δημιουργώντας κατάλληλο μικροκλίμα παρέχοντας σκίαση κατά την καλοκαιρινή περίοδο αναβαθμίζοντας οπτικά το κέντρο της πόλης.

Δείτε ακόμα: Ρήτρα αναπροσαρμογής: Την φέρνουν από το “παράθυρο”