«Έφυγε» ο Χάρης Σαπουντζάκης

Πλήρης ημερών «έφυγε» από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας. Την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία στον ναό Αγίων Αναργύρων της Νέας Ιωνίας και η κηδεία στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε η Εποπτεύουσα Επιτροπή του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αναφέροντας:

Η Εποπτεύουσα Επιτροπή του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., εκφράζει την βαθύτατη λύπη της για την εκδημία του πρώτου και Επίτιμου Προέδρου του Χάρη Σαπουντζάκη, ο οποίος με την ανιδιοτελή και καθοριστική του παρουσία επί πολλά έτη, θεμελίωσε ένα οικοδόμημα, το οποίο αποτελεί πρότυπο και καύχημα για την πόλη μας και μέγιστη προσφορά στον ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η προσωπικότητά του, πολυσχιδής και μεστή σε γνώσεις παιδείας και πολιτισμού, έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα, άφθαρτο και αιώνιο, άξιο κάθε τιμής.

Εμείς ως συνεργάτες του και συνεχιστές του έργου του, καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό του και ως ελάχιστο δείγμα αγάπης προς αυτό, θα παραστούμε σύσσωμοι στην εξόδιο ακολουθία του και θα καταθέσουμε στεφάνι στην σεβαστή σορό του.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλληπτικά στην οικογένειά του και ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του «ἐν σκηναῖς δικαίων».

Αθάνατος.

Ποιός είναι ο Χάρης Ζαπουντζάκης

Ο Χάρης Σαπουντζάκης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς μικρασιάτες. Ο πατέρας του Δαμιανός ήταν δάσκαλος από τη Σπάρτη Πισιδίας, ενώ η μητέρα του Κυριακή, είχε γεννηθεί στην Αττάλεια.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ιδιωτική σχολή Σαπουντζάκη και το 8/τάξιο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδ. Ακαδημία, από όπου απεφοίτησε με «Άριστα». Λίγο μετά το διορισμό του στο Δημόσιο, ως δασκάλου και μετά από εξετάσεις παρακολούθησε 2/ετείς μεταπτυχιακές σπουδές αποφοιτήσας πάλι με «Άριστα». Στη συνέχεια επέτυχε σε διαγωνισμό και διορίσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στις Αχαρνές. Εκεί εφάρμοσε πρωτοποριακά συστήματα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από Ελληνοπόντιους μαθητές και τσιγγάνους, ενώ είχε την ευθύνη σε πανελλήνιο επίπεδο για την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.

Από το 1985 έως και σήμερα εκλέγεται συνεχώς Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας. Έχει εκλεγεί και διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοίκησης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Υπήρξε ως εκπρόσωπος της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας μέλος της πρώτης διοίκησης της Ο.Π.Σ.Ε και ένας εκ των εισηγητών του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, το 1985, που οδήγησε τελικά στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Έχει γράψει βιβλία παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου. Παράλληλα έχει συγγράψει ή έχει εισηγηθεί την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό γενικότερα της Μικρασίας και ειδικότερα της Πισιδίας και της Σπάρτης, αλλά βέβαια και της Νέας Ιωνίας.

Συμμετείχε ως εισηγητής σε πανελλήνια συνέδρια ενώ δεκάδες μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά έντυπα και στον ημερήσιο τύπο.

Κατά καιρούς έχει τιμηθεί από συλλόγους και φορείς, ενώ το 1993 παρέλαβε, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το επιτελούμενο έργο στο σωματείο του.

Το 2002 υπεδέχθη στη Νέα Ιωνία ως πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο απενεμήθηκαν τιμές.

Μεταξύ των ετών 2003-2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Το 2016 τιμήθηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με το μετάλλιο Α΄τάξεως για την «πολύτιμον προσφοράν του εις την διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και παραδόσεως».

Ήταν νυμφευμένος με την Χαρίκλεια Λυρή και έχει αποκτήσει 3 παιδιά: την Κυριακή, τον Δαμιανό και την Ιωάννα. Είχε έναν εγγονό: τον Κωνσταντίνο.