Έδωσαν “κατά λάθος” αυξήσεις σε 572.000 συνταξιούχους και τώρα ο ΕΦΚΑ τις ζητάει πίσω!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ”, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έδωσαν “κατά λάθος” αυξήσεις σε 572.000 συνταξιούχους και τώρα ο ΕΦΚΑ τις ζητάει πίσω!

Δεν έφταναν οι χαμηλές συντάξεις και το “πάγωμα” τους επί 14 χρόνια, ήρθε τώρα ένας “λάθος” υπολογισμός από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως αυτές διατείνονται, να πάρει πίσω ένα μέρος τους από τους δύσμοιρους απόμαχους της ζωής και της εργασίας.

Αναλυτικά, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Την επιστροφή των αυξήσεων που δόθηκαν κατά λάθος πέρυσι σε 572.000 συνταξιούχους θα ζητήσει ο ΕΦΚΑ το επόμενο διάστημα, όταν την ίδια ώρα έρχεται την άνοιξη νέο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών λόγω του επανυπολογισμού χιλιάδων συντάξεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο όταν στον ΕΦΚΑ έδωσαν (από λάθος) διπλή αύξηση σε 572.000 συνταξιούχους (αφορά μόνο έναν μήνα). Αντί να τους χορηγήσουν την αύξηση 7,75% που θεσμοθετήθηκε από την αρχή του έτους 2023, τη διπλασίασαν, ξεπερνώντας το 15%. Το «λάθος» αυτό το καρπώθηκαν συνταξιούχοι και τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έλαβαν!

Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο. Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβε επιπλέον ποσά από 0,1 έως 50 ευρώ. Για τον τρόπο επιστροφής της λανθασμένης αύξησης θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ αυτή την εβδομάδα. Ήδη οι συνταξιούχοι έχουν ενημερωθεί με προσωποποιημένο μήνυμα, ενώ οι επιστροφές θα γίνουν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες κρατήσεις από τις κύριες συντάξεις.