“Έχει έφεση σε βολέματα “ημετέρων

“Γνωρίζουμε καλά …την έφεσή του σε βολέματα ημετέρων» δηλώνει ο Β. Σάρκουλας για το Γ. Μυλωνάκη, στην ανακοίνωσή του για τον αναπτυξιακό οργανισμό:

..

Τι ψήφισε, αλλά νομίζει ότι έκρυψε, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μυλωνάκης

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μυλωνάκης, μας «μαλώνει» με ανακοίνωσή του για την αντίδρασή μας τόσο για τη διαδικασία που ακολούθησε (δεν ρώτησε κανέναν και μας το έφερε τελευταία κυριολεκτικά στιγμή) όσο και για τη λειτουργία του ίδιου του «Αναπτυξιακού Οργανισμού». Στην ανακοίνωσή του λέει πολλά χωρίς να λέει τίποτα ουσιαστικό, τα σημαντικά τα απέκρυψε.

..

Σταχυολογούμε κάποια από αυτά τα σημαντικά, για τα οποία πιστεύουμε ότι δεν έχουν ενημερωθεί οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς του Συμβούλους:

Το αρχικό μετοχικό του κεφάλαιο είναι 200.000 ευρώ, από χρήματα του Δήμου. Ο «Αναπτυξιακός Οργανισμός» (Α.Ο.) είναι αυτοτελής και αυτοδιοίκητος, δηλαδή λειτουργεί με δικό του (διορισμένο) Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.).

→ Πέραν του Δ.Σ., διορίζονται από τον Δήμαρχο (με την απόλυτη πλειοψηφία του) Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών. Το κόστος των μισθοδοσιών, αυτών των 5 μόνο, ετησίως, ανέρχεται σε 120.000 ευρώ (από 1.900 έως 2.500 ευρώ μηνιαίως ο καθένας).

→ Επιπλέον διορίζονται Ειδικός Σύμβουλος Προέδρου, Γενικός Διευθυντής, Προϊστάμενοι Τμημάτων και Τακτικοί και Έκτακτοι Υπάλληλοι. Και αυτοί στην ουσία διορίζονται από τον Δήμαρχο αλλά στην εισήγηση δεν αναφέρεται το κόστος μισθοδοσίας τους.

→ Στον Α.Ο. ανατίθενται απευθείας λειτουργίες, έργα ή δράσεις του Δήμου, ακόμη και υποδομές, τα οποία αυτός (ο Α.Ο.) θα αναθέτει με την σειρά του σε ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς έλεγχο από τον Δήμο (σε ποιόν, πώς και πόσο).

→ Στις αρμοδιότητές του Α.Ο. εμπίπτουν όλες οι λειτουργίες του Δήμου, από καθαριότητα μέχρι κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές δράσεις , τεχνικά και οικονομικά θέματα, σχολεία. Στην ουσία δημιουργείται ένας «παράλληλος» Δήμος και οι ήδη εργαζόμενοι του Δήμου περιέρχονται σε αχρησία και απαξίωση.

Οι ανατιθέμενες στον Α.Ο. δράσεις, προγράμματα κλπ, θα είναι πλέον πολύ ακριβά για τον Δήμο, αφού: α) Δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός β) Θα υπάρχουν 2 «ενδιάμεσοι» (Α.Ο. και ιδιωτικές εταιρείες) με ξεχωριστό κέρδος για τον καθένα, στο οποίο θα προστίθεται και το κόστος της μισθοδοσίας της «στρατιάς» των διορισμένων στον Α.Ο. γ) Θα πληρώνονται οι μόνιμοι Υπάλληλοι του Δήμου, χωρίς όμως αντικείμενο εργασίας.

→ Στην εισήγησή του, ως ετήσια έξοδα του Α.Ο. αναφέρονται τα εξής ποσά (στρογγυλοποιημένα). Το 2025: 980.000 ευρώ, το 2026: 1250.000 ευρώ, το 2027: 1.450.000 ευρώ αυξανόμενα ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Δεν έδωσε όμως καμιά εξήγηση πώς υπολογίστηκαν αυτά, πού θα δοθούν αυτά τα χρήματα του Δήμου.

Η εισήγηση δεν συντάχτηκε από τις Υπηρεσίες του Δήμου, όπως είπε. Αν ήταν έτσι, γιατί δεν τις υπέγραψαν οι συντάξαντες Υπάλληλοι;

Υπάρχουν πολλά θολά και περίεργα στην εισήγηση του Δημάρχου, που την ψήφισαν η παράταξή του και η παράταξη του κ. Γιώργου Οικονόμου και με την ψήφισή τους βάζουν τον Δήμο σε περιπέτειες προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Όντως, οι διαδικασίες μέσω του Α.Ο. είναι κάπως ταχύτερες από τις σημερινές. Όμως στον βωμό της ταχύτητας, δεν πρέπει να θυσιάσουμε τη διαφάνεια, το κόστος και τον δημόσιο χαρακτήρα του Δήμου. Ό,τι θα κάνει ο Α.Ο. μπορούν να το κάνουν (το έκαναν με επιτυχία μέχρι σήμερα) οι Υπηρεσίες και οι Υπάλληλοι του Δήμου. Προφανώς η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει πώς ή δεν μπορεί να λειτουργήσει τον Δήμο.

Ας μην μας κατηγορεί λοιπόν για «άγνοια» ο Δήμαρχος, γνωρίζουμε καλά (όσο και ο ίδιος τουλάχιστον) και τη σχέση του με τα ιδιωτικά δημοτικοδίαιτα συμφέροντα και την έφεσή του σε βολέματα «ημετέρων».

Το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Σχετικό θέμα: