Της Ζωής Μπακογιάννη*
Και ενώ για 4 χρόνια (2019-2023) μαύρο σκοτάδι βαθύ κάλυπτε τις υποθέσεις της πόλης απ’ άκρη σε άκρη, σιγή και απαξίωση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ξαφνικά η τέως Δήμαρχος και η παράταξη της απέκτησαν λαλιά.
Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων διοχετεύονται πλουσιοπάροχα σε έντυπα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Θυμήθηκε” την δημοκρατία και την διαφάνεια η παράταξη της τέως Δημάρχου.
Αυτό βέβαια καταρχήν δεν είναι αθέμιτο από την πρώην Διοίκηση.
Προϋποθέτει όμως αυτοκριτική της θητείας της 2019-2023.
Αυτοκριτική Μηδέν
Μέχρι και σήμερα η κ.Θωμαϊδου και οι της παράταξής της δεν έχουν απολογηθεί για τα καυτά ζητήματα που διαχειρίστηκαν. Δηλαδή να μας αναφέρουν αναλυτικά και με όλα τα στοιχεία γιατί ο Δήμος έχασε το υπόγειο πάρκινγκ στο 150 ΟΤ και την ΕΡΙΟΤΕΚ και βρισκόμαστε σε αυτή τη δυσμενή θέση που είμαστε σήμερα.
Ι. Προτού ασκήσουν κριτική στην παρούσα Διοίκηση για την επαναδημοπράτηση του ερημωμένου εργου στο 150 ΟΤ, οφείλουν να απολογηθούν στον λαό της Ιωνίας για τα δικά τους πεπραγμένα στο έργο. Δηλαδή θα πρέπει να ενημερώσουν την πόλη για ποιούς λόγους επί των ημερών τους διαλύθηκε η εργολαβία με την εταιρεία που είχε ξεκινήσει το έργο των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Διοίκηση Θωμαΐδου δεν έχει απολογηθεί και δεν έχει πει μέχρι σήμερα για τα λάθη ή και τις παραλείψεις της που οδήγησαν στην εγκατάλειψη ενός εμβληματικού έργου.
Στα μεγάλα δημόσια έργα είναι συνηθισμένο να προκύπτουν απρόβλεπτα , τα οποία πάντα αντιμετωπίζονται. Δεν ειναι συχνό ουτε συνηθισμένο οι εργολάβοι να εγκαταλείπουν το έργο και το οικονομικό αντάλλαγμα που θα εισέπραταν από αυτό.
Στην περίπτωση του υπόγειου πάρκινγκ η σύμβαση διαλύθηκε και η Διοίκηση του Δήμου δεν ενημέρωσε. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ρωτούσαν για την διακοπή εργασιών και την εξέλιξη του έργου και εισέπραταν χλευασμό και ειρωνεία.
Είναι καταγεγραμμένα αυτά με εικόνα και ήχο. Και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις της τέως Δημάρχου.
Την διάλυση της εργολαβίας οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι πολίτες την πληροφορήθηκαμε από τον Τύπο. Την έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα . Δεν ειπώθηκε από την κ.Θωμαΐδου και την Διοίκησή της όπως όφειλε.
Ήθελαν να τσιμεντοποιήσουν το χώρο πρασίνου!
Τους λόγους δεν τους ψέλισαν ποτέ. Επειδή ούτε αυτό είχαν το σθένος να κάνουν. Και είναι λογικό. Πώς θα έλεγαν στους πολίτες ότι η Διοίκηση Θωμαΐδου δεν ήθελε χώρο πρασίνου και αναψυχής αλλά ένα φαραωνικό Δημαρχείο ;
Δεν μπορούσε να το περάσει στην θητεία της από Δημοτικό Συμβούλιο επειδή είχε μόνο 9 Δημοτικούς Συμβούλους. Έτσι περίμενε την επανεκλογή της το 2023 ώστε με τον νέο εκλογικό νόμο και έχοντας την πλειοψηφία πια των Δημοτικών Συμβούλων θα πραγματοποιούσε το “όραμα” της. Δηλαδή να αλλάξει τα σχέδια και τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να χτίσει Δημαρχείο.
1.100.000 η αποζημίωση του εργολάβου με ευθύνη της
Η ίδια μπορούσε να περιμένει και ο Δήμος να αδρανεί. Ο εργολάβος όμως όχι. Ζήτησε και πέτυχε την διάλυση της εργολαβίας, πήρε και 1.100.000 ευρώ ως αποζημίωση, που δικαιούνταν νόμιμα, και η Ιωνία έμεινε με την τρύπα της εκσκαφής.
Στο έργο πια κυριαρχούν τα αγριόχόρτα και η ερήμωση.
ΙΙ.Με “άκρα του τάφου σιωπή” λειτούργησε η τέως Δήμαρχος και στην ΕΡΙΟΤΕΚ.
Σιωπή και σκοτάδι για την εξέλιξη και πορεία της υπόθεσης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευση ενδιαφέρονταν για το κρίσιμο ζήτημα όμως η τέως Δήμαρχος αντί να διαφωτίζει και να ενημερώνει, απέκρυπτε γεγονότα.
..
Έκανε συναντήσεις και συνεννοήσεις με τους ιδιοκτήτες ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνώριζε το παραμικρό.
..
Από την μια μεριά η αντίδικός μας εγγράφως ζητούσε από τον Δήμο να αποδεσμεύσει το ακίνητο της από την απαλλοτρίωση και από την άλλη δώριζε όργανα παιδικής χαράς για την πλατεία στο Παναιτώλιο. Και η τέως Δήμαρχος ποιά στάση κράτησε ;
Αποδέχτηκε τη δωρεά παιδικής χαράς από την οικογένεια Μήτση, αμέλησε σκανδαλωδώς και αδικαιολόγητα να πράξει αυτά που όφειλε ενώ συγχρόνως απέκρυπτε γεγονότα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αποτέλεσμα; Χάθηκε σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου και των παιδιών της Ιωνίας το ακίνητο της ΕΡΙΟΤΕΚ, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των γεγονότων.
Η τέως Δήμαρχος και η Διοίκηση της όχι μόνο επέδειξε εγκληματική αδράνεια και ολιγωρία αλλά και απέκρυπτε γεγονότα τα οποία εάν γνώριζαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από την ώρα που συνέβησαν τότε η υπόθεση σαφώς θα είχε θετική εξέλιξη για τα συμφέροντα του Δήμου καθώς υπήρχαν χρονικά περιθώρια για νομική διεκδίκηση και άμυνα απέναντι στο αίτημα της οικογένειας Μήτση για άρση της απαλλοτρίωσης.
Δεν λέμε όχι στην κριτική, ακόμα και στην πιο αυστηρή. Η κριτική χρειάζεται επιχειρήματα. Η αυτοκριτική όμως απαιτεί κότσια, αλήθεια και σεβασμό στους πολίτες.
Δεν γίνεται με ευθύνη της Τέως Δημάρχου να έχουν χαθεί δύο σημαντικές υποθέσεις του Δήμου και “να ζητάει και τα ρέστα”.
Υ.Γ. Το πόσο σαθρά είναι τα επιχειρήματα της κ. Θωμαϊδου φαίνεται από τα ψεύδη που αραδιάζει στις ανακοινώσεις της:
- “να εκχωρήσει στην ιδιωτική εταιρεία που δημιούργησε ο κ. Χαρδαλιάς”, αναφέρει. Φυσικά είναι δύο ψέματα σε μία πρόταση! Η Νέα Μητροπολιτική αποτελεί αναπτυξιακό οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, με μετόχους την Περιφέρεια Αττικής (που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 75%), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Αττικής (που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 20%), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) (που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 2,5%), και ο Δήμος Αθηναίων (που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 2,5%). Όλοι αυτοί είναι δημόσιοι φορείς και φυσικά οι αποφάσεις της δημοσιεύονται κανονικά στη Διαύγεια!
- “ σύμβαση 19,5 εκατομμυρίων ευρώ, συν δεκαετή εκμετάλλευση του γκαράζ μετά την αποπεράτωση από την Περιφέρεια, σε σύγκριση με τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που δημοπρατήθηκε”, αναφέρει. Δύο ψέματα σε μια πρόταση πάλι και κάποια εκατομμύρια η διαφορά (!):
- Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 17,9 εκ ευρώ (όχι 19,5). Επί διοίκησης Δούρου (2017) ο προϋπολογισμός ήταν 11,5 εκ ευρώ, όχι 5,5!. Στα 5,5 εκ κατέληξε ΜΕΤΑ το διαγωνισμό! Φυσικά εκκρεμεί ο διαγωνισμός τώρα…Και μια “μικρή διαφορά” (για την Τέως Δήμαρχο), ότι οι τιμές σήμερα δεν έχουν σχέση με αυτές του 2017. Ακόμα μια σοβαρή συνέπεια για το δημόσιο ταμείο από το σταμάτημα του έργου από την κ. Θωμαϊδου.
Τα αποδεικτικά στοιχεία όσων αναφέρω υπάρχουν στους συνδέσμους (κόκκινα γράμματα)
Η Ζωή Μπακογιάννη είναι δικηγόρος. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφια με τον Π. Μανούρη
