Displaying items by tag: ελληνικη επανασταση

     Έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Περιστερίου με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.Από την 1 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, στην αίθουσα τελετών (α’ όροφος) του Δημαρχιακού Μεγάρου - Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου

 

     Από το γραφείο τύπου του Δήμου Περιστερίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

     Ο Δήμος Περιστερίου φιλοξενεί την αξιόλογη έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση με τον Χρωστήρα και την Πένα Φιλελλήνων Ζωγράφων και Περιηγητών», από την 1 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, στην αίθουσα τελετών (α’ όροφος) του Δημαρχιακού Μεγάρου, με την υποστήριξη του ΑΣΔΑ.

 

     «200 χρόνια επαναφοράς σε μνήμες, μοναδικού ιστορικού μεγαλείου, Ελλάδας και αυθεντικών Ελλήνων», τονίζει στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, προσθέτοντας: «Αλλά και της ανείπωτης περηφάνιας μας, για τον ουρανό, τη θάλασσα, τον αέρα και το φως της Ελλάδας, της ελευθερίας και της ιστορίας μας».

 

     Επιμελητής της έκθεσης ο καθηγητής στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Στεφανίδης. Περιλαμβάνει έργα τέχνης από τη μεγάλη συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, με έργα κυρίως των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel, Peter Von Hess κ.α.

 

      Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός αργιών, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου, ώρες 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30. H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων προστασίας και περιορισμού της πανδημίας. Λόγω των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο χώρο.

 

      Ειδικά, για τις ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, συλλόγους και φορείς), έχει δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα προκράτησης μέσα από το σύνδεσμο www.depadp.gr/booking Πληροφορίες στο τηλ. 2105779914, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Published in Περιστερίου

     Από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

    Τις πόρτες της άνοιξε για το κοινό η Έκθεση γραμματοσήμων και νομισμάτων με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία φιλοξενεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στο νεοκλασικό της Βίλα Στέλλα (Κουντουριώτου και Νεότητος) έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Όλες αυτές τις ημέρες στις 20.00 στην αυλή της Βίλας το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου έχει ετοιμάσει μια σειρά από παρουσιάσεις και εκδηλώσεις – μουσικές και θεατρικές – για να τιμήσει και να γιορτάσει το Ηράκλειο τα 200 χρόνια της Ελευθερίας. Ήδη, την πρώτη ημέρα, στα εγκαίνια της Έκθεσης, μίλησαν για την Επανάσταση οι Ηρακλειώτες απόγονοι γνωστών ηρώων του 1821, θυμίζοντας σπουδαίες στιγμές του Αγώνα και συνδέοντας την πόλη με τις ένδοξες εποχές της Ιστορίας της Ελλάδας ενώ η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά χορευτικά από τον Όμιλο «Ειρήνη».

 

    Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο από την ομάδα «Ελευθερίας Πράξεις» πάνω στο ποίημα «Ο Ματρόζος», την παρουσίαση «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τα media» από τον συγγραφέα, Μανώλη Τασούλα, μουσικές και χορευτικές στιγμές υπό τον ήχο της λύρας και του λαούτου του Συνδέσμου Κρητών Ηρακλείου Αττικής.

 

    Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, ανεβαίνει η παράσταση «Ο Γέρος του Μοριά» με τον Αλμπέρτο Εσκενάζη και τον Γιώργο Τριανταφύλλου. Ο Κολοκοτρώνης ξεδιπλώνει την ζωή του στον Τερτσέτη για να γράψει την αυτοβιογραφία του. Μέσα από αυτόν τον διάλογο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα σημεία της ζωής και του αγώνα του Γέρου καθώς και τα συναισθήματά του.

 

    Να σημειωθεί, ότι παράλληλα με την Έκθεση και τις εκδηλώσεις, στη Βίλα Στέλλα φιλοξενούνται καθημερινά εικαστικές δημιουργίες από το Σώμα Εθελοντών Ηρακλείου Αττικής, το εικαστικό εργαστήρι των ΚΑΠΗ του Δήμου αλλά και το ΚΑΠΗ του Ερυθρού Σταυρού, τον Ηρακλειώτη σχεδιαστή μόδας Gusto Vassili (παραδοσιακές φορεσιές) και τον καλλιτέχνη, Περικλή Περδικάρη.

 

    Φυσικά η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για όλους, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Δήμου iraklio.gr.

 

    «Έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από σεμνές και επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή των συλλόγων και των φορέων της πόλης, για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια Ελευθερίας, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Κάθε βράδυ στις 20.00 στη Βίλα Στέλλα σας περιμένουμε για να παρακολουθήσουμε, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, τις παραστάσεις, τις συναυλίες, τα χορευτικά και τις παρουσιάσεις που έχουμε ετοιμάσει φυσικά, όπως είναι η πάγια πολιτική μας, με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα σας καλώ να επισκεφθείτε την εξαιρετική έκθεση γραμματοσήμων και νομισμάτων που φιλοξενούμε στο εσωτερικό της Βίλας με θέμα την Επανάσταση. Ραντεβού, λοιπόν, τα βράδια στη Βίλα Στέλλα, εδώ στο όμορφο μας Ηράκλειο», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

Published in Ηρακλείου
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 11:21

Διαλέξεις για την Επανάσταση

     Από το γραφείο τύπου του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

    Ο ι «Βραδιές Πολιτισμού 2021» που διοργάνωσε το ΠΕΑΠ στο Άλσος Βαρβαρέσου, δεν είχαν στο πρόγραμμά τους μόνο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων ήταν τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση και σε αυτό το πλαίσιο πέραν των εκδηλώσεων που συμπεριφέρθηκαν στο πρόγραμμα δύο διαλέξεων διακεκριμένων ομιλητών την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου.

 

    Ο πρώτος εξ αυτών ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, που πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα: «200 χρόνια αυτοσυνειδησίας: Γιατί πολεμήσαμε και τι επιτύχαμε». Ο δεύτερος ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νικόλαος Α. Ο Κούκης που μίλησε για τη «Δύναμη της Αντοχής». Αμφότεροι οι ομιλητές παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της Επανάστασης του `21 με απλό και εύληπτο τρόπο και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, που βρέθηκε στο Άλσος Βαρβαρέσου.

 

    Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς το Κουαρτέτο Εγχόρδων « Crescendo » παρουσίασε τη βυζαντινή μελωδία του Αντίοχου Ευαγγελάτου, ελληνικών χορών του Νίκου Σκαλκώτα, overture Εθνικού μνου του Νικόλαου Μαντζαρού και ορχηστρικών παραλλαγών τραγουδιών με στίχους που Το κουαρτέτο επίσης εντυπωσίασε με την καλλιτεχνική του αρτιότητα και καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές.

Συνεντεύξεις

Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,Δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης "Cine Δράση" στο "Συμβαίνει Τώρα"
Η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου,Δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης "Cine Δράση" στο "Συμβαίνει Τώρα"
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: "Φτάνει πια ο εμπαιγμός σας"
Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: "Φτάνει πια ο εμπαιγμός σας"
Δείτε το παρασκήνιο