Δυτικό Μέτωπο: ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ της επιτηδευμένης ασάφειας, των εργολαβικών συμφερόντων και του περιβαλλοντικού ρατσισμού

||||

||||

           Από την γραμματεία του Δυτικού Μετώπου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

           Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι η -πανέτοιμη, σύμφωνα με τις προεκλογικές της διακηρύξεις- διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να καταθέσει ολοκληρωμένα κείμενα και προτάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής. Δημοσιοποιήθηκε η πρότασή της για το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής και, παράλληλα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ.

 

          Την περίοδο αυτή διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση για το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ, στην οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν καταθέτοντας τις παρατηρήσεις τους. Μεταξύ άλλων, θα γνωμοδοτήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα. Αν η περιβαλλοντική διαδικασία ολοκληρωθεί με την έγκριση της ΣΜΠΕ από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, θα ανοίξει η διαδικασία για την όποια συζήτηση του ΠΕΣΔΑ, που θα ολοκληρωθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκρισή του ή την απόρριψή του. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της αναθεώρησης του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, το οποίο εγκρίθηκε έξι χρόνια νωρίτερα, το Δεκέμβρη του 2016, όταν στη διοίκηση της περιφέρειας ήταν η παράταξη της κ. Δούρου.

 

         Η διαχείριση του θέματος της αναθεώρησης του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, από την διοίκηση Πατούλη, τόσο στο επίπεδο του περιφερειακού συμβουλίου, όσο και στο επίπεδο του ΕΔΣΝΑ, ήταν και είναι προβληματική και αδιαφανής. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Το κυριότερο είναι ότι ο κ. Πατούλης, εκμεταλλευόμενος τα πάρα πολλά προβλήματα του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ -για τα οποία το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει προειδοποιήσει προκαταβολικά-, αλλά και την πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση Δούρου, έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να επιβάλλει με συνοπτικές διαδικασίες προειλημμένες αποφάσεις, με αμιγώς πολιτικο – οικονομικά κριτήρια. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τον πραγματικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων τον κάνουν οι εργολάβοι, με τις κατά καιρούς διοικήσεις του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής να προσαρμόζονται στις επιθυμίες και στις επιδιώξεις τους. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενου του προτεινόμενου νέου ΠΕΣΔΑ.

 

         Διαβάστε κι αυτό: Καταγγελία βόμβα: Ίχνη από Predator στο κινητό του Χρήστου Σπίρτζη – “Έλαβα το ίδιο μήνυμα με Ανδρουλάκη και Κουκάκη”

 

          Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με την παρέμβασή του στη δημόσια διαβούλευση της ΣΜΠΕ, που δημοσιοποιεί σήμερα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο της προτεινόμενης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ και της ΣΜΠΕ. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι δεν εξετάζονται ουσιαστικά εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή της αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στην προδιαλογή υλικών, που έχουν προταθεί εδώ και χρόνια και οι οποίες έχουν το ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο με σημαντικά μικρότερο οικονομικό κόστος, διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και τον κοινωνικό έλεγχο και παράγουν μεγαλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Στο παράρτημα που ακολουθεί παρουσιάζονται, με συνοπτικά τρόπο, ορισμένα από τα βασικά σημεία της κριτικής του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

 

         Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Αττικής να αξιοποιήσουν την τελευταία δυνατότητα που δίνεται να αποτραπεί η έγκριση του προτεινόμενου ΠΕΣΔΑ και, μάλιστα, πίσω από κλειστές πόρτες. Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων αφορά πρωτίστως την κοινωνία και τους φορείς που την εκφράζουν άμεσα. Η συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι μαζική και να υποστηρίζεται με αγωνιστικό και κινηματικό τρόπο. Η κοινή δράση είναι προϋπόθεση για να μη συνεχίσει η δυτική πλευρά της Αττικής να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εργολαβικά συμφέροντα των ολιγαρχών, που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποβλήτων.

 

        Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Αττικής, ιδιαίτερα αυτά της Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας – Δ. Πειραιά, δεν πρέπει να μείνουν αμέτοχα σε αυτήν τη διαδικασία. Τα καλούμε να συζητήσουν, να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για το νέο ΠΕΣΔΑ και τη ΣΜΠΕ, να συμμετάσχουν και να στηρίξουν έμπρακτα τις δράσεις που θα οργανώσουν οι φορείς και οι δημότες τους. Ιδιαίτερη ευθύνη έχουν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, δηλαδή του οργάνου που θα πάρει την τελική απόφαση για την έγκριση ή μη του ΠΕΣΔΑ, που δεν πρέπει να συναινέσουν σε ένα ΠΕΣΔΑ «πουκάμισο αδειανό», χωρίς χωροθετήσεις των περισσότερων βασικών υποδομών και με σαφή αντιπεριβαλλοντικό, αντικοινωνικό και φιλοεργολαβικό προσανατολισμό..