Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 όπου θα συζητηθεί η ομαδική προσφυγή 50 πολιτών, μαζί και η αντίστοιχη αίτηση του Δήμου Πετρούπολης, κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ Φυλής.
Από τη γραμματεία του Δυτικού Μετώπου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Την Τετάρτη 1/2/2023, θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η ομαδική αίτηση ακύρωσης 50 πολιτών, μαζί και η αντίστοιχη αίτηση του Δήμου Πετρούπολης, κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης της Φυλής.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Δυτικής Αττικής -και όχι μόνο- να δώσουν δυναμικό παρών έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49), τη μέρα που θα συζητηθούν οι αιτήσεις. Το γεγονός ότι η υπόθεση αποφασίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ευκολία με την οποία οι υπηρεσίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ εκδίδουν τις αποφάσεις τους, ενδίδοντας στις αδιαμφισβήτητες πολιτικές πιέσεις και στις απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων που τις υπαγορεύουν.
Είμαστε αισιόδοξοι για την τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς η προσβαλλόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι νομικά διάτρητη. Ωστόσο, δεν τρέφουμε αυταπάτες πως τέτοιου μεγέθους εγκαταστάσεις μπορούν να κλείσουν, μόνο, με αποφάσεις δικαστηρίων και με ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων.
Η εγκατάσταση της Φυλής είναι η κύρια αιτία για την περιβαλλοντική – κοινωνική υποβάθμιση ολόκληρης της δυτικής πλευράς της Αττικής. Γι’ αυτό, το κλείσιμό της πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
· Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ) και κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.
· Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.
· Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
· Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
• Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
• Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
• Άμεση δρομολόγηση της κατασκευής όλων των αναγκαίων υποδομών -με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
• Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.