Δύναμη Ζωής: Ο σχεδιασμός της διοίκησης Πατούλη για τα απορρίμματα σε 4 λέξεις – Καύση,ύβρεις,ψέματα,υποκρισία

||||

||||

          Και η ανακύκλωση «στον κουβά» – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της παράταξης

 

         Συνεχίζεται αμείωτος ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της «Δύναμης Ζωής» της πρώην Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και της νυν διοίκησης της Περιφέρειας υπό τον Γιώργο Πατούλη.Επίκεντρο της διαμάχης η ψήφιση της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ και το κατά πόσο «πράσινος» είναι ο σχεδιασμός, με την αντιπολίτευση σχεδόν στο σύνολο της να κατηγορεί τη διοίκηση Πατούλη πως παραδίδει τα απορρίμματα στα συμφέροντα που προωθούν την καύση.

 

         Σήμερα ήταν η σειρά της παράταξης της Ρένας Δούρου να απαντήσει στην ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας της Περιφέρειας,τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης στη διαχείριση απορριμμάτων περικλείεται σε τέσσερεις λέξεις: Καύση,ύβρεις,ψέματα,υποκρισία.

 

         Αναλυτικά,η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της «Δύναμης Ζωής» έχει ως εξής:

 

         Επιβεβαίωσε τις προθέσεις της Διοίκησης Πατούλη για εισαγωγή της καύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων, η χθεσινή, με τηλεδιάσκεψη παρά την αντίθεση σύσσωμης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ).

 

         Αδυνατώντας να δώσει πειστικές απαντήσεις, καθώς οι ίδιοι οι μελετητές απαντώντας σε ερωτήσεις, προδιέγραψαν την χρήση της καύσης, ο Περιφερειάρχης κατέφυγε σε ύβρεις, χυδαιότητες, ψέματα και ανακρίβειες κατά της Δύναμης Ζωής και της Ρένας Δούρου.

 

        Η Δύναμη Ζωής καταψήφισε τη ΣΜΠΕ, που εγκρίθηκε, με τη διπλή ψήφο του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 47 υπέρ, 47 κατά, γεγονός που φανέρωσε την αδυναμία του Περιφερειάρχη να πείσει ακόμη και το σύνολο των Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξής του  για την ορθότητα των επιλογών του σχεδιασμού του.

 

        Στην παρέμβασή της η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής ανέδειξε την υποκρισία, τα ψεύδη και των εμπαιγμό των πολιτών από την Περιφερειακή Αρχή, παρατηρώντας ότι  βρισκόμαστε μπροστά σε “μια πανάκριβη οπισθοδρόμηση, προς όφελος ισχυρών οικονομικά συμφερόντων, σε βάρος των πολιτών, μια οπισθοδρόμηση που ακυρώνει τη συμβολή των Δήμων, μια οπισθοδρόμηση που, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, εισάγει την καύση με πρόσχημα την ελαχιστοποίηση της ταφής”.

 

        Η Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στην αντίθεση των Δήμων της Αττικής στον Σχεδιασμό της Διοίκησης Πατούλη, στην εισαγωγή της καύσης, η οποία δεν χρηματοδοτείται από την ΕΕ καθώς δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη, τη διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής Φυλής όπως μαρτυρά το έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κυβικών. Καθώς και την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης μέσω των ΣΔΙΤ, την εγκατάλειψη της ανακύκλωσης.

 

        Η ίδια επισήμανε ότι η Δύναμη Ζωής ως Διοίκηση της Περιφέρειας ήταν η μοναδική διοίκηση από τις 13 Περιφερειακές τότε Διοικήσεις, που επέλεξε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει με δημόσια κατεύθυνση και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όχι με ΣΔΙΤ και εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. “Γιατί θεωρούσαμε ότι στο θέμα αυτό δεν χωρούν κερδοσκοπία και ιδιωτικά συμφέροντα. Θεωρούσαμε και πολύ περισσότερο θεωρούμε σήμερα, απόλυτα σωστή  εκείνη την πολιτική μας επιλογή. Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί η τσέπη του πολίτη και τα διαρκώς μειούμενα οικονομικά των Δήμων”.

 

        “Η Δύναμη Ζωής, με αίσθηση ευθύνης, με την εμπειρία της Διοίκησής της, στέκεται απέναντι σε έναν σχεδιασμό επικίνδυνο, ασύμφορο οικονομικά για τους Δήμους και τους πολίτες, επικερδή όμως για τα ισχυρά συμφέροντα των λίγων. Έναν σχεδιασμό που βαθαίνει τις ανισότητες σε βάρος των κοινωνιών της Δυτικής Αττικής. Έναν σχεδιασμό μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης”, κατέληξε.

 

         Οι παρεμβάσεις Περιφερειακών Συμβούλων της Δύναμης Ζωής

 

         Ο Θοδωρής Σχινάς, πρώην Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που και η ίδια η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ συνομολογεί ότι οι στόχοι, στους οποίους αναφέρεται, δεν είναι υλοποιήσιμοι, αυτόματα οδηγούμαστε σε καύση. Και αυτό με ευθύνη της Διοίκησης Πατούλη και της Κυβέρνησης της ΝΔ. Για αυτό το λόγο το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να την καταψηφίσει.

 

        Το κεντρικό δίλημμα του νέου ΠΕΣΔΑ “με την καύση ή απέναντι στην καύση”, ανέδειξε με την τοποθέτησή του ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, νυν Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα, Χρήστος Καραμάνος. Απέδειξε με συγκεκριμένα αποσπάσματα ότι στο ίδιο το κείμενο του ΠΕΣΔΑ (πχ σελίδες 71 και 72) προβλέπεται ρητά ότι θα υπάρχει καύση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, από 312.000 έως 553.000 τόνους ετησίως (ανάλογα με τις επιλογές που θα γίνουν σε επόμενη φάση). Απάντησε έτσι αποστομωτικά στον Περιφερειάρχη, ο οποίος είχε προηγουμένως κατηγορήσει ως “ψεύτες” όσους καταγγέλλουν ότι ο ΠΕΣΔΑ φέρνει την καύση απορριμμάτων. Επεσήμανε δε ότι αυτό είναι κάτι απολύτως μεθοδευμένο από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς στοχευμένα στένεψαν το χρονικό περιθώριο της προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/850 για την διαχείριση των απορριμμάτων, από το 2035 (που μάλιστα είχε περιθώριο παράτασης μέχρι το 2040) στο τόσο κοντινό 2030, έτσι ώστε η περιβαλλοντοκτόνος καύση να είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο παράλογος στόχος.

 

          Από την πλευρά της η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, Καίτη Θεοχάρη, υπογράμμισε ότι η Διοίκηση Πατούλη έφερε μετά από 3 χρόνια προς γνωμοδότηση, μια ΣΜΠΕ που επιβαρύνει τη Δυτική Αθήνα και τις γειτονιές του μητροπολιτικού συγκροτήματος Αθηνών, είναι γεμάτη ασάφειες καθώς δεν περιλαμβάνει χωροθετήσεις. “Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η Διοίκηση δεν θέλει σύγκρουση με τοπικούς γαλάζιους παράγοντες και με άλλους σε σχέση με το πελατειακό της σύστημα στις υπόλοιπες περιοχές” είπε, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα κοινής λογικής: πώς μπορούμε να γνωμοδοτήσουμε για περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε χώρους που δεν υπάρχουν στην εισήγηση; Παρατήρησε επιπλέον ότι “οι 66 δήμοι της Αττικής εκτός από την διαφωνία τους για τον σχεδιασμό σε σχέση με την επιβάρυνση Φυλής, Σχιστού και Γραμματικού, θεωρούν σοβαρό ζήτημα το ότι προωθείται χωροθέτηση μονάδων διαχείρισης χωρίς την δική τους συμμετοχή!”

 

          Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πειραιά Κατερίνα Λογοθέτη τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη περί μη εισαγωγής της καύσης διαψεύδονται από τους ίδιους μελετητές, που απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις, αποκαλύπτοντας ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι ευθυγραμμισμένος με τον ΕΣΔΑ, λαμβάνοντας υπόψη του τη δημιουργία 3 ή τεσσάρων μονάδων θερμικής επεξεργασίας υπολειμματικών ΑΣΑ ή/και δευτερογενών καυσίμων. Η ίδια στηλίτευσε την “εύκολη λύση” Φυλής και Σχιστού για τις χωροθετήσεις ενώ άσκησε κριτική στην “εν κρυπτώ” μελέτη ωρίμανσης για το Σχιστό που έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΝ και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί. Θύμισε τέλος ότι ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ που τόσο απαξιώνει η σημερινή Διοίκηση πέτυχε τη θεσμική ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες προκρίνοντας τη διαλογή στην πηγή.

 

          “Λειτουργία της Φυλής στο διηνεκές με την υπογραφή της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας”, σηματοδοτεί ο νέος Σχεδιασμός, παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Αττικής, Γιώτα Παππά. “Ο κ. Πατούλης είχε πει δημόσια ότι η Φυλή θα κλείσει το 2025, όμως εμείς υποστηρίζουμε, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του Σχεδιασμού, ότι στον ΟΕΔΑ Φυλής θα συνεχίσει να μεταφέρεται η μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων της Αττικής και μάλιστα με ΣΔΙΤ αφού εκεί υλοποιείται έργο που περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων χωρητικότητας μαμούθ”. “Η Φυλή θα μετατραπεί σε ΟΕΔΑ Κεντρικού Τομέα με ΣΔΙΤ, με εξασφαλισμένες ποσότητες σε εργολάβους σε βάθος 10ετιών”. “Ξηλώσατε τον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ για να φέρετε έναν Σχεδιασμό με ασάφειες στις χωροθετήσεις, στις πηγές χρηματοδότησης και τη συνεργασία με τους Δήμους” είπε, προσθέτοντας ότι “το σχέδιο της Διοίκησης είναι σαφές- δυστυχώς για τους πολίτες της Αττικής και ειδικά για εκείνους της Δυτικής Αττικής κοστίζει ακριβά, στις τσέπες μας, στους Δήμους, στο περιβάλλον και κυρίως στη δημόσια υγεία. Και αυτό εμείς εδώ στα Λιόσια, στον Ασπρόπυργο, το βιώνουμε καθημερινά αφού δεν υπάρχει οικογένεια με την ευρεία έννοια χωρίς καρκινοπαθή”…