Δράση για μια Άλλη Πόλη Βριλησσίων: Πάλι οφείλει ο Δήμος στην ΕΥΔΑΠ, πάλι κανείς δεν ενημερώνει

|||

|||
      …Και τα πάρκα ξεραίνονται – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Δημοτικής Παράταξης

 

     Από την Δημοτική Παράταξη “Δράση για μια Άλλη Πόλη – Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

     Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (30/5/2022) συζητήθηκε η ανάγκη να ρυθμιστεί το σύνολο των οφειλών του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., το οποίο μέχρι τις 26/4/2022, ανέρχονταν στο ποσό των 1.313.722,63€.

 

    Ο ετήσιος λογαριασμός ύδρευσης του δήμου ανέρχεται στα 1,1 εκατομμύρια ευρώ συνεπώς το χρέος αυτό αφορά διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Επιπλέον, στις 21 Δεκεμβρίου του 2020 η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε να επιχορηγήσει το Δήμο Βριλησσίων με το ποσό των 697.811,73 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του. Το ποσό αυτό ήταν μέρος ενός κονδυλίου «έως 39.073.957,60 €» του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο διατέθηκε σε όλους τους Δήμους «<αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους», με τον όρο να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες (από τους Δήμους) ώστε να μην δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ.

 

     Είναι τώρα προφανές ότι ο Δήμος Βριλησσίων δεν τήρησε τον τελευταίο όρο. Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε το παραπάνω ποσό, το συνολικό χρέος ύδρευσης του δήμου ξεπερνάει τα 2.000.000€. ( Τι επικαλείται η δημοτική αρχή για τη συσσώρευση οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ. Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 ).

 

     Δείτε κι αυτό: JP Morgan: Έρχεται παγκόσμιος οικονομικός “τυφώνας” (video)

 

    Η πρόταση της διοίκησης για την αποπληρωμή του χρέους, η οποία υπερψηφίστηκε από όλες της παρατάξεις που συμμετέχουν* στην Οικονομική Επιτροπή, παρά τις πολλές επιφυλάξεις και παρατηρήσεις τους, ήταν η εξής:

 

– Το χρέος να εξοφληθεί σε 4 χρόνια, σε 48 μηνιαίες δόσεις

– Η εξόφληση να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026.

– Ο Δήμος να καταθέσει εγγύηση ύψους 124.000,00€

– Να καταβάλει προκαταβολή ύψους 131.372,26€

– Να καταβάλει δόση ανερχόμενη στο ποσό των 26.139,00€ κάθε μήνα.

Οι επιπλέον τόκοι που θα πληρωθούν ανέρχονται στο ποσό των 70.000€.

 

    Το θέμα είναι σοβαρό και δεν είναι καινούργιο: Η ΔΡΑΣΗ είχε αναφερθεί και το 2013 στα χρέη των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ. Ήταν η περίοδος των μνημονίων και τότε η επιχορήγηση συνδεόταν με τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της. ( ΕΥΔΑΠ: Τρόμος πάνω από τους Δήμους. Οι Δήμοι εξοφλούν την ΕΥΔΑΠ για να ιδιωτικοποιηθεί. Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013. ).

 

     Με βάση τη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:

 

Πρώτον: Όπως και άλλες φορές έχει συμβεί, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε στοιχειώδη ερωτήματα των μελών της, όπως π.χ. πώς συσσωρεύτηκε αυτό το χρέος, ποιο χρονικό διάστημα αφορά κοκ. Ερωτήματα που εντείνονται από τον ισχυρισμό του ίδιου ότι η εισπραξιμότητα των λογαριασμών ύδρευσης των δημοτών είναι υψηλή! Δεν ήταν επίσης σε θέση να μας πληροφορήσει από ποιους κωδικούς πληρώνονται οι λογαριασμοί νερού που ο ίδιος ο Δήμος καταναλώνει για τις ανάγκες του. Δεν ζητάμε από κανέναν να έχει πάντα έτοιμες όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που του τίθενται. Για αυτό υπάρχουν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες που κατέχουν πλήρως τα θέματα. Αλλά γι’ ακόμη μια φορά δεν κλήθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στη συνεδρίαση να δώσουν ολοκληρωμένη εικόνα, παρόλο που αυτό ζητήθηκε επανειλημμένως από τις μετέχουσες παρατάξεις.

Δεύτερον: Αν η εισπραξιμότητα είναι τόσο υψηλή όσο λέγεται, τότε γιατί τα ποσά που εισπράχθηκαν δεν αποδόθηκαν εκεί που πρέπει να αποδοθούν; Πού ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν, με ποια απόφαση, ποιου οργάνου; Και από που αντλεί το δικαίωμα η δημοτική αρχή να επιβαρύνει τους δημότες με τόκους υπερημερίας, πολύ περισσότερο όταν αυτοί είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους;

Τρίτον: Η εξόφληση τους χρέους σε 48 δόσεις δεσμεύει και την επόμενη δημοτική αρχή -όποια και να είναι αυτή- που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2023. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;

Τέταρτον: Η εικόνα που παρουσιάζουν το πράσινο σε όλο το προάστιο, το οποίο ξεραίνεται εγκαταλειμμένο σε πάρκα, πλατείες, παρτέρια και δρόμους, συνδέεται άραγε με το χρέος; Γνωρίζουμε βέβαια ότι, σε κάποιο ποσοστό, για την άρδευση των πάρκων αξιοποιούνται οι δημοτικές γεωτρήσεις, αλλά εδώ αναφερόμαστε στη γενική εικόνα.

 

     Τέλος, έχουμε και ένα ερώτημα προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή. Ποιο το νόημα των παρατηρήσεων, επιφυλάξεων, ενστάσεων και γενικά μιας «σκληρής» κριτικής κλπ προς τη διοίκηση για τις πρακτικές που ακολουθεί, όταν στο τέλος υπερψηφίζονται οι προτάσεις της, «για να μην χαθεί η δυνατότητα διακανονισμού»; Και αν πάντα δίνεται η δυνατότητα «διακανονισμών», πότε η διοίκηση θα αναλάβει την ευθύνη για τις πρακτικές της;

 

     Δείτε κι αυτό: Προσωρινή απαγόρευση αποκοπής ρεύματος λόγω μη πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής πέτυχαν καταναλωτικές οργανώσεις

 

     Ξέρουμε ότι και αυτά τα ερωτήματα, όπως πολλά άλλα δεν θα μας απαντηθούν. Αυτή είναι η πάγια πρακτική της διοίκησης. Παρόλα αυτά δεν θα σταματήσουμε να ρωτάμε. Όχι τόσο για εμάς, ούτε για λόγους περιέργειας. Αλλά επειδή θεωρούμε ότι η λογοδοσία της εκάστοτε διοίκησης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτών είναι απαραίτητη και αποτελεί συστατικό της Δημοκρατίας. Αν θέλουμε όχι απλά να αυτοαποκαλούμαστε, αλλά και να είμαστε δημοκράτες…

 

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

 

* Η ΔΡΑΣΗ δεν μετέχει στην Οικονομική Επιτροπή με βάση τις διατάξεις περί κυβερνησιμότητας. Ωστόσο η δημοτική σύμβουλος Μ. Παπαχριστοδούλου παρακολουθεί χωρίς δικαίωμα ψήφου, τις συνεδριάσεις της.