Αποκαλυπτική για την εργασιακή «ζούγκλα» η έρευνα της ΓΣΕΕ για τις συνθήκες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα – Λιγότερο από 1 στους 3 καλύπτεται από κάποια μορφής συλλογικής σύμβασης

Οι δραματικές συνέπειες των περικοπών των μισθών, του υψηλού κόστος στέγασης και του πληθωρισμού αλλά και η εργασιακή επισφάλεια αποτυπώνονται στην έρευνα κοινής γνώμης της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας αναφορικά με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
«Χωρίς ποιοτική και δίκαια αμειβόμενη εργασία καμιά ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη δεν είναι εφικτή», σημειώνει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Ήδη άλλωστε το τελευταίο διάστημα μια σειρά από ομοσπονδίες και συνδικάτα, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Συνδικάτο Επισιτισμού, είναι σε διαρκή αγώνα για υπογραφή νέων ΣΣΕ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΓΣΕΕ
Αρχικά το 86% των εργαζόμενων υποστηρίζει την καθολική κάλυψη και την υποχρεωτική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις. Το 83% επίσης τις θεωρεί σημαντικό παράγοντα προστασίας των εργαζόμενων και επίτευξης ισότιμων συνθηκών εργασίας.
Αυτό έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, όπου μόλις το 29% δηλώνει ότι καλύπτεται από κάποια μορφή συλλογικής σύμβασης στην εργασία του, δηλαδή λιγότερο από ένας στους τρεις. Επιβεβαιώνεται έτσι και η θέση της Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ποσοστά κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις
Μόνο στο 40% φτάνει ο μισθός

Σε ό,τι αφορά το μηνιαίο εισόδημα μόνο ένα 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο μισθός του επαρκεί για την κάλυψη των μηνιαίων εξόδων, ενώ το 88% δηλώνει ότι έχει μειώσει τις δαπάνες του σε βασικά ήδη διατροφής προκειμένου να ανταπεξέλθει. Παράλληλα, 7 στους 10 εργαζομένους (71% των ερωτηθέντων) δηλώνει ότι είτε χρησιμοποιεί μέρος των αποταμιεύσεων του (34%), είτε ότι δεν διαθέτει καθόλου αποταμιεύσεις (37%), προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έξοδα του μήνα.
Σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους (58%) που ενοικιάζουν κατοικία, ξοδεύουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός του σε δαπάνες ενοικίου, και θέρμανσης. Την ίδια ώρα σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους με ιδιόκτητη κατοικία ξοδεύει πάνω από το 20% του μηνιαίου εισοδήματός του για αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και θέρμανση.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, το 43% των εργαζομένων δηλώνει ότι έλαβε αύξηση το 2024, ποσοστό που σε σημαντικό βαθμό συμπίπτει με το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Tο 57% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είχε καμιά αύξηση στο ύψος του μισθού του.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον χρόνο εργασίας, το 40% δηλώνει ότι εργάζεται πέρα του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας και μάλιστα το 43% υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Την ίδια ώρα περίπου 1 στους 3 εργαζομένους (36%) δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις πρόσθετες ώρες εργασίας του.
Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ
«Από το σύνολο των απαντήσεων της έρευνας επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η υψηλή εμπιστοσύνη των εργαζομένων στον θεσμικό ρόλο των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο καθίσταται επίσης σαφές ότι τόσο το εισόδημα, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μισθωτής εργασίας συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές πιέσεις, με τους εργαζόμενους να αποκομίζουν ελάχιστα από τα οφέλη της όποιας οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ καταλήγει ζητώντας:
- την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών∙
- την αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου με έμφαση στην επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την συρροή, την μετενέργεια κ.λ.π.
- την αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων∙
- την ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας μέσω ολοκληρωμένων πολιτικών αύξησης της προσφοράς κατοικιών για τους εργαζόμενους.