Δημ. Συνεργασία: Όχι στη νομιμοποίηση του ΚΥΤ

Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού – Αργυρούπολης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Στο προσκήνιο επανήλθε το θέμα του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στα σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας που γνωμοδότησε για το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού.

Η προστασία του βουνού μας έχει περάσει από σαράντα κύματα λόγω των εμφανέστατων οικιστικών και επιχειρηματικών πιέσεων με το δήμο μας να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να «αποκρούσει» τη νέα γνωμοδότηση του ΣτΕ, που αποδέχεται τη διατήρηση του υφιστάμενου παράνομου και αυθαίρετου ΚΥΤ (σ.σ. θυμίζουμε ότι σε παλαιότερη απόφασή του έχει δεχθεί ότι «η εγκατάσταση του εντός της Β’ Ζώνης του Υμηττού είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού») ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επέκταση του (400kV) με τη χρήση τεχνολογίας «κλειστού τύπου» (GIS).

Με ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ. Ελληνικού-Αργυρούπολης, εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αποφασίζει την προσφυγή στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να μην «περάσει» η νομιμοποίηση της επέκτασης που σαφέστατα αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Να σημειώσουμε πως η ίδια γνωμοδότηση του ΣτΕ απορρίπτει τη δημιουργία νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου (εντός των ορίων του ΚΥΤ) καθώς «δεν προκύπτει επαρκώς ο λόγος δημοσίου συμφέροντος».

Το δημοτικό μας κοιμητήριο στον Υμηττό

Η δεύτερη αρνητική εξέλιξη που αφορά το δήμο μας έχει να κάνει με το κοιμητήριο της Αργυρούπολης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για επέκταση των υφιστάμενων κοιμητηρίων (μεταξύ αυτών και του δικού μας) έως και 15% της έκτασής τους, αναιρώντας το Π.Δ. του 2011 που δεν προέβλεπε τη δυνατότητα επέκτασης.

Η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει εναντιωθεί σθεναρά σε με τέτοια εξέλιξη επιμένοντας ρητά στη θέση για τη διεκδίκηση δημιουργίας σύγχρονου διαδημοτικού νεκροταφείου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος, που απέρριψε το αίτημα για τη μη επέκταση του δημοτικού κοιμητηρίου στον Υμηττό οπισθοχωρώντας σε σχέση με το ψήφισμα του Δ.Σ. της 17/6/20 που έδινε εξουσιοδότηση για να διεκδικηθεί η «δημιουργία σύγχρονου διαδημοτικού νεκροταφείου στο π. αεροδρόμιο Ελληνικού».

Ο αγώνας συνεχίζεται

Η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης παρακολουθεί επισταμένα όλα αυτά τα χρόνια τα θέματα που αφορούν τον Υμηττό και όπου κρίνει σκόπιμο παρεμβαίνει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής και της προστασίας του βουνού.

Η παράταξή μας συμμετέχει ενεργά στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ και στην ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΥΜΗΤΤΟΥ και συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της προς αυτή την κατεύθυνση.