Δημοτικά Ιατρεία Τσακού: Μια υγειονομική «βόμβα» στη γειτονιά μας;

Γράφει η Δήμητρα Γαλανού *

Για τα δημοτικά ιατρεία Τσακού έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες συζητήσεις, αφού, με την τελευταία δημοτική αρχή δεν λειτουργούν. Γίνεται δε, κατά περιόδους μια προσπάθεια να εμπλουτιστούν με εθελοντές ιατρούς, οι βασικές ωστόσο ειδικότητες απουσιάζουν. Ιδιαίτερη κριτική έχει ασκηθεί και λόγω του μισθώματος του χώρου (1538,43 ευρώ η δαπάνη ενοικίου για το Β Δημοτικό Ιατρείο επί της οδού Χειμάρρας κάθε μήνα https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%991%CE%9E%CE%A96%CE%A5-%CE%9F7%CE%9C?inline=true ), το οποίο ουσιαστικά παραμένει ανεκμετάλλευτο, ενώ πληρώνουν οι δημότες, χωρίς αντίκρισμα για τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφερθούν σε αυτούς.

Μία δημοτική αρχή τριών γιατρών, ενός οδοντιάτρου και δύο φαρμακοποιών χρειάστηκε μία απευθείας ανάθεση πολλών χιλιάδων ευρώ για την οργάνωση των δημοτικών ιατρείων, που δεν την είδαμε ακόμη. Εδώ φαίνεται υπάρχουν λεφτά πολλά για όλα και για όλους. Αποτέλεσμα δεν βλέπουμε.

Φαίνεται ότι, σε αντίθεση με τους γύρω δήμους, που το οργανώνουν μόνοι τους πολύ καλά και προσφέρουν μέσω των δημοτικών τους ιατρείων πολλές ειδικότητες ιατρών και δυνατότητα συνταγογράφησης, η δημοτική αρχή αισθάνεται ανεπαρκής να κάνει το αυτονόητο και το συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του 60% της δημοτικής της ομάδας!

Στο ίδιο κτίριο, και συγκεκριμένα και σε μέρος του υπογείου, λειτουργούσε και το κοινωνικό ανταλλακτήριο. Και αυτή η δομή αδρανοποιήθηκε, με την πρόφαση ότι δεν υπάρχουν εθελοντές να συνδράμουν στη λειτουργία του (δεν έγινε ποτέ εκδήλωση ενδιαφέροντος!).

Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, έχουν ακουστεί κάποιες πληροφορίες από γείτονες και συλλόγους, ότι η κατάσταση στο χώρο του ανταλλακτηρίου είναι άσχημη. Αληθεύει ότι παλιά ρούχα και ιατρικά εργαλεία παραμένουν κλεισμένα σε χώρο που δεν αερίζεται και έχουν γεμίσει υγρασία και μούχλα; Αληθεύει ότι κανείς δεν αναλαμβάνει τον ευπρεπισμό και καθαρισμό του χώρου επειδή φοβάται ότι η παραμονή του στο χώρο αυτό θα είναι επιβλαβής για την υγεία του;

Αν αληθεύουν όλες αυτές οι καταγγελίες, βιώνουμε το ζενίθ της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής για τις δομές της πόλης μας. Σημάδια παρακμής και εγκατάλειψης μιας γειτονιάς, που σίγουρα δεν αξίζουν οι κάτοικοί της να ανησυχούν για τα αυτονόητα.

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή»