Δήμος Ηρακλείου: Λειτουργία Κέντρου Ημέρας για Άτομα με Άνοια

Από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Ακόμα περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες θα προσφέρει το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Άνοια, το οποίο λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στο Β’ ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ως μια συνεργασία Δήμου, Υπουργείου Υγείας και Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Από τον Ιούνιο το Κέντρο Ημέρας και ο δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας θα δημιουργήσουν τέσσερις ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης για την πρόληψη νοητικών διαταραχών στα αντίστοιχα τέσσερα υπόλοιπα ΚΑΠΗ του Δήμου (πέραν του Β’ όπου πάγια λειτουργεί το Κέντρο). Έτσι, εκτός από υπηρεσίες μέριμνας για τα άτομα που πάσχουν από άνοια, το Κέντρο και ο Δήμος δημιουργούν ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα προσπαθεί να προλαμβάνει την κλιμάκωση της νόσου προληπτικά ή στα πρώτα της στάδια.

Η συγκεκριμένη διεύρυνση του ρόλου του Κέντρου ήταν άλλωστε και δέσμευση της δημοτικής αρχής στην συμφωνία του Δήμου με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, η οποία γίνεται πράξη στους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του Κέντρου, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΠΑΚΜ, Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου.

Αναφορικά με αυτό καθ’ αυτό το Κέντρο Ημέρας, που ως στόχο, θυμίζουμε, έχει την υποστήριξη των ασθενών μέσα από προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και διευκόλυνσης των δυνατοτήτων επικοινωνίας τους, καθώς και των συνοδών τους μέσα από σχετικές δράσεις, έως σήμερα έχει υποδεχθεί δεκάδες άτομα από την πόλη του Ηρακλείου αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, περίπου 60 άτομα έχουν έως σήμερα πραγματοποιήσει τεστ μνήμης, ενώ περί τους 80 συνοδούς ατόμων με άνοια έχουν λάβει συμβουλευτική και υποστήριξη. Την ίδια στιγμή, η Κινητή Μονάδα του Κέντρου, για τις κατ’ οίκον ανταποκρίσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο, έχει εξυπηρετήσει 44 άτομα στο Ηράκλειο και στους όμορους δήμους.