Δήμοι και πολίτες ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Προμπονά

Δήμος Αθηναίων και Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στέκονται ομόφωνα το πλευρό των κατοίκων για τη διάσωση του Προμπονά και την αναβάθμισή του σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μετά τον αγώνα των πολιτών για να αποτρέψουν την τσιμεντοποίηση 55 στρεμμάτων, ύστερα από το Προεδρικό Διάταγμα που ευνοεί συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής.

Μιλώντας αρχικά στο δημοτικό συμβούλιο Ν.Φ. – Ν.Χ., ο σύμβουλος της 5ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Ποθητός, εξήγησε: «Η τσιμεντοποίηση του μεγαλύτερου αδόμητου χώρου της Αθήνας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο μικροκλίμα της πόλης. Μόνο 12 από τα 65 στρέμματα θα μείνουν ελεύθερα. Το χτίσιμο θα χειροτερέψει τον πλημμυρικό κίνδυνο, θα καταστρέψει την ευρύτερη αγορά, ενώ χάνονται οι ελεύθεροι χώροι συγκέντρωσης κοινού, χώροι άθλησης και πολιτισμού».



Σημειώνεται πως η Επιτροπή Κατοίκων έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2.000 υπογραφές πολιτών, ζητώντας την προστασία του χώρου, με αναβάθμιση του υφιστάμενου πάρκου και δημιουργία χώρων αναψυχής και αθλητισμού, καθώς και την μετατροπή του χώρου της Columbia σε μουσείο μουσικής και δισκογραφίας.

Μαζί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος

Φορολογικό: Αναβλήθηκε για τις 28 Μαρτίου πήρε η μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας



Στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ο Δήμαρχος, Χάρης Δούκας, υπογράμμισε ότι «η δημοτική αρχή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ώστε να διασφαλίσει κάθε τετραγωνικό μέτρο πρασίνου στην πρωτεύουσα και να εμποδίσει την περαιτέρω τσιμεντοποίηση». Παράλληλα το ΔΣ θα δημιουργήσει διαπαραταξιακή επιτροπή, με κατοίκους του Προμπονά, για να διαμορφώσει νέα πρόταση για την αξιοποίηση της περιοχής. Ακόμα θα αλλάξουν οι χρήσεις γης στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, ώστε να περιοριστεί η δόμηση και να ληφθεί υπόψη η ανάγκη αύξησης του πρασίνου στην περιοχή,


Μάλιστα, οι κάτοικοι εξασφάλισαν και τη στήριξη των δύο Δήμων στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα επιδιώξουν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος.

Από την ΕΚΦΡΑΣΗ που κυκλοφορεί (15/03/2025).