Δημ.Στρατούλης: Είναι η κορυφή του παγόβουνου

Άρθρο του γραμματέα της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς σχετικά με το Qatargate και την εμπλοκή σε αυτό της ελληνίδας ευρωβουλευτή

Το σκάνδαλο Καϊλή – Κατάρ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει στη λειτουργία της την διαπλοκή και τη διαφθορά.

Η εμπλοκή της Εύας Καϊλή και άλλων ευρωβουλευτών και συνεργατών τους σε υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εξετάζεται χρηματισμός πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων της ΕΕ από το Κατάρ, δείχνει την επιφάνεια μόνο και είναι, ουσιαστικά, η κορυφή του παγόβουνου ενός ολόκληρου συστήματος διαφθοράς και πολιτικών εξαρτήσεων που ενδημεί στους θεσμούς της.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της χρυσοπληρωμένης γραφειοκρατίας της ΕΕ και των μελών των «θεσμών» της, όπου πρόσωπα συνδεόμενα με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, χαράσσουν με το αζημίωτο πολιτικές καθ’ υπαγόρευση και σε όφελος τους με στόχο την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών τους και τη συρρίκνωση των εργατικών, λαϊκών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών των χωρών – μελών της ΕΕ, πάντα μέσα στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου δόγματος.

      

Η αποτρόπαια δήλωση της Καϊλή περί «πρωτοπορίας» (!) του Κατάρ στην ποιότητα των εργασιακών σχέσεων αποδείχνει  την εξάρτηση αυτών των διαπλεκόμενων πολιτικών από τα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετούν.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η ίδια η ηγεσία της ΕΕ ασφαλώς ανέχτηκε ή και στήριξε και επικρότησε το ξέπλυμα της αιματοβαμμένης, λόγω χιλιάδων θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων κατά τη διάρκεια οικοδόμησης των γηπέδων και υποδομών,  διοργάνωσης του Μουντιάλ στο καθόλου αναπτυγμένο ποδοσφαιρικά Κατάρ.

Επίσης, θα ήθελα να υπενθυμίζω ότι με το «νόμιμο» lobbing των Βρυξελλών, δηλαδή τη θεσμοθετημένη δράση των λόμπι δίπλα και μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δίνουν πολλά λεφτά και έτοιμες τροπολογίες σε αρμόδιους να χαράζουν πολιτική στην  ΕΕ. «Δεν είναι ένα μόνο αυγό κλούβιο, αλλά όλα τα αυγά στην παλέτα», αφού στα ηγετικά όργανα της ΕΕ θεωρείται ότι η δράση των λόμπι είναι νόμιμη και η διακίνηση «μαύρου» χρήματος μεταξύ ευρωπαίων επιτρόπων και ευρωβουλευτών περίπου ”κοινή πρακτική” εδώ και πολλά χρόνια…

Μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και τράπεζες συγκροτούν και χρηματοδοτούν τα λόμπι, διοχετεύουν εκατομμύρια για να επηρεάσουν τους αρμόδιους που χαράζουν πολιτική στην ΕΕ, ακυρώνοντας και με αυτό τον τρόπο την όποια δυνατότητα κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης και παρέμβασης των πολιτών και των συλλογικών φορέων τους στα όργανά της και στη λήψη των αποφάσεων. 32.000 χρυσοπληρωμένοι λομπίστες περιφέρονται στις Βρυξέλλες. Συνεδριάζουν και συσκέπτονται με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και με και διάφορους αξιωματούχους, για να επηρεάσουν – και τελικά επηρεάζουν – τις αποφάσεις τους.

Η εμπλοκή πολιτικών όπως η Εύα Καϊλή, η οποία μέχρι την αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δείχνει τον απύθμενο  κυνισμό και την υποκρισία των πιο πιστών υποστηρικτών του συστήματος της λιτότητας και των μνημονίων. Τα ίδια πολιτικά ή άλλα πρόσωπα και όποια άλλα αποκαλυφτούν από την έρευνα που διεξάγεται, που κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ, κουνούσαν και κουνούν προκλητικά το δάχτυλο στα φτωχά λαϊκά στρώματα αποκαλώντας τα «τεμπέληδες», ώστε με πολιτικές αποφάσεις τους στα όργανα της ΕΕ και της Ευρωζώνης να τα στερούν από κάθε κοινωνική προστασία, καταδικάζοντας τους λαούς του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου σε διαρκή λιτότητα.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, για το συγκεκριμένο θέμα συνιστά μία προσπάθεια των ηγετικών ελίτ της ΕΕ να εμφανιστεί το σκάνδαλο Καϊλή – Κατάρ ως ένα μεμονωμένο καταδικαστέο περιστατικό διαφθοράς, που αφορά αποκλειστικά και μόνο κάποιους διεφθαρμένους ευρωβουλευτές και παράγοντες. Περιέχει μάλιστα με σαφή και κυνικό τρόπο τον αποκρουστικό ισχυρισμό ότι «αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας το ότι τα λόμπι και οι ΜΚΟ επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Αυτή είναι η εικόνα της ΕΕ, μίας διεφθαρμένης, ολοκληρωτικής και αντιδραστικής οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, που στηρίζει πάνω απ’ όλα την εξουσία και τα αμύθητα κέρδη των λίγων σε βάρος των πολλών και που εναλλάξ υπηρετούν νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες. Αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει ή να μεταρρυθμιστεί από τα μέσα, παρά μόνο να ανατραπεί με τους αγώνες των λαών.

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, που ενέκριναν αυτό το ψήφισμα – «πλυντήριο» για τα λόμπι και τις ΜΚΟ, έχουν βαρύτατες και απαράγραπτες πολιτικές ευθύνες, που στηρίζουν και νομιμοποιούν αυτό το αντιδημοκρατικό καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς, στη λειτουργία των οργάνων της ΕΕ.