Με ένα Διήμερο προβολής ταινιών παραγωγής του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου ξεκινά ο πολιτιστικός Μάρτιος στο Δήμο Χαλανδρίου, Συγκεκριμένα, θα προβληθούν συνολικά 5 ταινίες, με τις πρώτες δυο να προβάλλονται στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Δαναΐδων και Αντιγόνης) στις 1 και 2 Μαρτίου. Ώρα έναρξης προβολών και για τις δυο ημέρες είναι στις 6.30′ μ.μ. ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Χαλανδρίου είναι η εξής:
Με ένα διήμερο γεμάτο κινηματογράφο ξεκινά ο φετινός Μάρτιος. Πέντε νέες ταινίες παραγωγής του Δήμου Χαλανδρίου, προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό, την Παρασκευή και το Σάββατο, 1 και 2 Μαρτίου 2024, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Δαναϊδων και Αντιγόνης).
Οι προβολές ξεκινούν στις 18.30 και τις δυο ημέρες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 θα προβληθούν οι ταινίες:
- «Εδώ Αετοπούλειο, Ιστορίες Πολιτισμού Μέρος Α΄», σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Μπαμπαδήμα, διάρκειας 40 λεπτών. Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους που έχει σκοπό την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, με προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο. Η ταινία ξεκινά με την γνωστοποίηση της ζωής και του έργου της δωρήτριας του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Καλλιόπης Μουστάκα, στη συνέχεια αναπτύσσονται όλες οι εκφάνσεις των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δρώμενων του τόπου μας βλέποντας τη συνέχιση και εξέλιξη του οράματός της από τις διοικήσεις του Δήμου Χαλανδρίου.
- «Καλλιόπη Μουστάκα, Πορτραίτο Μιας Λέξης», ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Στρατούλας Θεοδωράτου, διάρκειας 40 λεπτών. Το ντοκιμαντέρ έγινε με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της αείμνηστης Καλλιόπης Μουστάκα – Αετοπούλου, παιδαγωγό, δωρήτρια του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου. Η πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ αφορά την έρευνα, συγκέντρωση, ταξινόμηση και καταγραφή ιστορικού υλικού για τη ζωή και το εκπαιδευτικό έργο της δωρήτριας και η παραγωγή του αποτελεί μέρος ενός έργου – αφιερώματος στην προσφορά της δωρήτριας στην πόλη και τον πολιτισμό. Η ταινία ξεκινά με την γνωστοποίηση της ζωής και του έργου της δωρήτριας του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Καλλιόπης Μουστάκα, στη συνέχεια αναπτύσσονται όλες οι εκφάνσεις των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δρώμενων του τόπου μας βλέποντας τη συνέχιση και εξέλιξη του οράματός της από τις διοικήσεις του Δήμου Χαλανδρίου.
Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 θα προβληθούν οι ταινίες που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Δήμου Χαλανδρίου:
- Η Μαγική Καλίμπα (2019-20): Ένα καλοκαιρινό παραμύθι στην καρδιά της πόλης. Το μαγικό κατοικεί στην καθημερινότητά μας, αρκεί να βρούμε το μονοπάτι που οδηγεί εκεί. Αυτό προσπαθούν να κάνουν και τα πρόσωπα της ταινίας. Με τη βοήθεια των καλών πνευμάτων ή του άλλου τους καλού εαυτού! Η παραμυθητική διάσταση της ζωής είναι η βαθύτερη μας φύση: να ονειρευόμαστε το όμορφο και το απρόσιτο και να το εντοπίζουμε στα μικρά θραύσματά του που μας περιβάλλουν.
- MurderedMurderers (2020-21): Μικρές, αυτόνομες ταινίες στον καιρό της πανδημίας. Ασκήσεις πάνω στο φιλμ-νουάρ: παρωδώντας την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες και συνδυάζοντας το σκοτεινό με το γκροτέσκο.
- Θέρος ΙΙΙ (2021-22): Ταινία μεγάλου μήκους, τρίτο μέρος μιας «τριλογίας του θέρους», με κοινή θεματολογία και τεχνική. Καλοκαίρι στην πόλη. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας , κάθε ηλικίας, επιχειρούν να γνωριστούν, να συνδεθούν, να επικοινωνήσουν. Παρακολουθούμε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, τις συγκρούσεις, τους έρωτες, τις φιλίες, τη ρουτίνα της δουλειάς, τη μοναξιά τους, σ’ ένα ψηφιδωτό της καθημερινότητας, ένα ψηφιδωτό της εποχής μας όπου υπάρχει θέση και για το χορό και για την ποίηση.
Οι ταινίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Χαλανδρίου και ακολουθούν τεχνικές αυτοσχεδιασμού και δραματουργίας που έχουν εφαρμοστεί σε προηγούμενες ταινίες μου μεγάλου μήκους. Οι χαρακτήρες, οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων και τελικά η αφήγηση κτίζονται σταδιακά, «σωματικά», μέσα από συνεχείς πρόβες και σε άμεση συνεργασία με τους συμμετέχοντες, κρατώντας παράλληλα την πυξίδα του νοηματικού και αισθητικού προορισμού. Και οι τρεις ταινίες του Εργαστηρίου είναι σχεδιασμένες με τους τροπισμούς της κωμωδίας, το δυσκολότερο από όλα τα «είδη».