Διαχειριστικός έλεγχος στην Αγία Παρασκευή για τα οικονομικά

«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση για τα οικονομικά στην Αγία Παρασκευή μεταξύ του Γιάννη Μυλωνάκη και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Βασίλη Ζορμπά. Εκτάκτως ψηφίστηκε απόφαση για διαχειριστικό στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπως είχε προαναγγείλει ο νέος Δήμαρχος.

Το θέμα εισήχθη ως κατεπείγον στην τελευταία συνεδρίαση (14/02) του δημοτικού συμβουλίου προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της «Αγία Παρασκευή η πόλη μας», Βασίλη Σάρκουλα, και του πρώην Δημάρχου, Βασίλη Ζορμπά. Ο επικεφαλής σημείωσε ότι είναι υπέρ ενός διαχειριστικού ελέγχου ζήτησε όμως περισσότερα στοιχεία για την πρόταση της διοίκησης, καθώς δεν υπήρχε αναλυτική εισήγηση. Οι λεπτομέρειες της απόφασης θα οριστικοποιηθούν στη δημοτική επιτροπή.

Την ένσταση του για το κατά πόσον το θέμα είναι επείγον κατέθεσε ο Γιάννης Σταθόπουλος, τονίζοντας, όμως, πως θα υπερψηφίσει την πρόταση στη δημοτική επιτροπή. Την απόφαση στήριξαν τελικώς και η «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» αλλά και το «Φυσάει Κόντρα». Δεν την υπερψήφισε ο Κώστας Τσιαμπάς, ενώ ο Ηλίας Τσιμπουκάκης δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Νωρίτερα με ανακοίνωση του ο Δήμος είχε αναφερθεί στην πρόθεσή της για διαχειριστικό έλεγχο απαντώντας στην παράταξη του Β. Σάρκουλα για την «παρελθοντολογία»: “Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της παράταξης «Αγία Παρασκευή, η πόλη μας», η οποία εγκαλεί τη νέα δημοτική αρχή γιατί δήθεν ψάχνει δικαιολογίες για να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα της, κατηγορώντας την παράλληλα για «παρελθοντολογία» και «λαϊκισμό».

Μάλιστα η παράταξη των κυρίων Σάρκουλα και Ζορμπά ξεχνώντας προφανώς πως ήταν αυτή που διοίκησε το Δήμο τα τελευταία 4 χρόνια, διερωτάται γιατί ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης, σχολιάζοντας το πλήθος των εκκρεμοτήτων και των ανοικτών μετώπων που κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τόνισε πως το πρόγραμμα του θα υλοποιηθεί βήμα βήμα και ανάλογα με τα οικονομικά περιθώρια του Δήμου.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους λοιπόν υπενθυμίζουμε στην παράταξη των κυρίων Σάρκουλα και Ζορμπά ότι:

· Δεν εκπλήρωσε την κορυφαία υποχρέωση που είχε ως απερχόμενη δημοτική αρχή, να ψηφίσει το προϋπολογισμό από τον περασμένο Νοέμβριο, ως όφειλε, αφήνοντας έναν Δήμο που δεν μπορούσε να λειτουργήσει ούτε στα στοιχειώδη.

· Άφησε κληρονομιά στη νέα δημοτική αρχή 3 αγωγές (Δημαρχείο, αμαξοστάσιο, Γιαβάσειο), απεντάξεις προγραμμάτων και έργων, απλήρωτα τιμολόγια σε ΔΕΚΟ, ακίνητα που δεν έχουν συμβόλαια μίσθωσης αλλά και έργα «φαντάσματα» όπως το κολυμβητήριο και το Δημαρχείο.

· Δεν ενημέρωσε τη νέα δημοτική αρχή, ως όφειλε, για δικαστικές εκκρεμότητες που έχουν ασφυκτικές προθεσμίες και θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου.

Αυτά δεν είναι «παρελθοντολογία» αλλά προβλήματα που η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσει «εδώ και τώρα», χωρίς χρονοτριβές. Για τη νέα δημοτική αρχή η στρατηγική επιλογή να ενημερώνει τους πολίτες για την πραγματικότητα, δεν είναι «λαϊκισμός» αλλά σεβασμός στη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

Καταλήγοντας και για να διαλυθεί κάθε ίχνος ανησυχίας που μπορεί να έχει η παράταξη «Αγία Παρασκευή, η πόλη μας» για το αν η νέα δημοτική αρχή θα φανεί «αντάξια» της εντολής που της έδωσαν οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής υπογραμμίζεται πως:

· Σε ορίζοντα πενταετίας οι προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής, σταδιακά θα γίνουν πράξη. Σύντομα θα πάμε στην 1η αναμόρφωση και βήμα-βήμα, αφού αποτυπωθεί πλήρως η υπάρχουσα κατάσταση, η νέα διοίκηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος της έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.

· Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου και για να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ισχυρισμούς περί αυθαίρετων συμπερασμάτων, η νέα δημοτική αρχή έχει ήδη λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο με αξιόπιστο και ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό, με στόχο όλοι οι έλεγχοι να γίνουν σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Επισημαίνεται δε πως ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν θα γίνει μόνο για τις προηγούμενες χρονιές αλλά θα γίνεται και για όλες τις επόμενες”.