Άρθρο της Δέσποινας Σπανού, πρώην Αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ και στελέχους της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς, με το οποίο καταδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που “θάφτηκε στις στάχτες της Αττικής” κι έθαψε γι ακόμα μια φορά στην απόγνωση χιλιάδες κατοίκους της.
Αναλυτικά, το άρθρο της Δέσποινας Σπανού έχει ως εξής:
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική ακόμα και στον αστικό ιστό, οι τραγικές συνέπειές τους, ο θάνατος μιας εργαζόμενης γυναίκας, η καταστροφή σπιτιών, σχολείων, εργασιακών χώρων και 100.000 δασικής έκτασης δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο. Προστίθενται σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας και ολοκληρώνουν μιαν εικόνα συνολικής διάλυσης και παρακμής. Διάλυση του παραγωγικού ιστού, ανάδειξη της χώρας μόνο ως τουριστικός προορισμός για ξένους τουρίστες, διάλυση όλων των δημοσίων υποδομών, ακρίβεια και φτώχια, υποκλοπές, και τώρα πυρκαγιές και καταστροφές ακόμα και στους γύρω από την Αθήνα δήμους. Συνολικά δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε! Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει του πολίτες ότι έκανε τα πάντα σωστά, απλώς οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Χρησιμοποιεί δηλαδή την κλιματική κρίση που είναι αποτέλεσμα και συγκεκριμένων πολιτικών, ως άλλοθι για την περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Αν έχει τόσο πολύ αυξηθεί η θερμοκρασία, αν ζούμε το πιο θερμό καλοκαίρι, αν η ζωή μας έχει γίνει αφόρητη από τη ζέστη και τη ξηρασία, όλα αυτά οφείλονται στη μεγάλη οικολογική καταστροφή για την οποία υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και κυρίως η τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε χρόνο καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Στην Αττική τα τελευταία επτά χρόνια έχει καεί το 50,83% των δασικών εκτάσεων, μαζί με τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν φέτος. Έχουν αποψιλωθεί σιγά-σιγά και οι τρεις ορεινοί όγκοι (Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη), με συνέπεια την μείωση του οξυγόνου. Η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο. Πώς να μην είναι αβίωτη; Βέβαια, για φέτος οι πυρκαγιές της Αττικής δεν είναι οι μόνες στη χώρα μας. Η Εύβοια κάηκε για πολλοστή φορά, η Σέριφος επίσης, η δε πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος εξακολουθεί να καίει από 18 Ιουλίου, έχει καταστρέψει μέχρι τώρα 25.000 στρέμματα παρθένου δάσους, εδώ και μέρες έχει σταματήσει κάθε προσπάθεια κατάσβεσης και επιπλέον δεν αναφέρεται καν ως είδηση!
Παρά τις μεγάλες καταστροφές, οι κυβερνήσεις διαχρονικά και κυρίως η Νέα Δημοκρατία δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος, αντιθέτως ψήφισε νόμο (2020) με βάση τον οποίο αποχαρακτηρίστηκαν περιοχές NATURA, ώστε να επιτρέπονται σ’ αυτές διάφορες εμπορικές και εξορυκτικές δραστηριότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το αποχαρακτηρισμό τους, παρθένοι δρυμοί όπως η Βάλλια Κάλντα και το δάσος της Δαδιάς παραδόθηκαν στις φλόγες.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης λοιπόν αποδεικνύονται και από τα μέτρα που πήρε και από τα μέτρα που παρέλειψε να πάρει, παρά τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων αλλά και τις δικές της δεσμεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πυροσβέστες, την προσπάθεια των οποίων καπηλεύεται, τους ονομάζει ήρωες κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, αδιαφορεί δε και δίνει εντολή στα ΜΑΤ να τους χτυπήσουν, όταν διεκδικούν προσλήψεις ή μονιμοποίηση, αιτήματα που βασικά εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.
Συγκεκριμένα μέχρι τώρα:
α) Δεν έχουν καλυφθεί οι 4.000 κενές θέσεις πυροσβεστών, ενώ αυξάνονται οι προσλήψεις άλλων κλάδων π.χ. αστυνομικών. Στην κατάσβεση χρησιμοποιήθηκαν 700 πυροσβέστες, ενώ στην πορεία για το Πολυτεχνείο 5.000 αστυνομικοί!
β) Δεν έχουν μονιμοποιηθεί οι συμβασιούχοι πυροσβέστες και δεν έχει ανανεωθεί και ενισχυθεί ο εξοπλισμός τους. Μόνο το 10% του επίγειου στόλου είναι της τελευταίας δεκαετίας, τα υπόλοιπα είναι παλιά. Δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για προσλήψεις και εξοπλισμό. Ακόμα και χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν διατέθηκαν.
γ) Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και ΟΤΑ με παράλληλη ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κεντρική διοίκηση, περιφέρεια και δήμοι αλληλοκατηγορούνταν το προηγούμενο διάστημα για τον καθαρισμό των οικοπέδων.
δ) Το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ενιαία υπηρεσία δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία και τον αναγκαίο εξοπλισμό να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές. Αντιθέτως, όταν ξεσπά πυρκαγιά απλώς περιμένουν να κοπάσουν οι άνεμοι. Γι’ αυτό ακριβώς η φωτιά, (παρά τις θριαμβολογίες Κικίλια για έγκαιρη αντιμετώπιση), από το Βαρνάβα έφτασε στο Χαλάνδρι.
Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρει πόσα μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Από τα 17 Canadair που διαθέτει η Ελλάδα, τρία μόνο χρησιμοποιήθηκαν. Συνολικά στις 13.8.24 χρησιμοποιήθηκαν μόνο 20 εναέρια μέσα, 10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Η αύξηση του στόλου που αναφέρει ο πρωθυπουργός έχει γίνει μόνο με μισθώσεις ιδιωτικών εναέριων μέσων, με απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί στοιχεία. Πόσα χρήματα κοστίζουν, ποια η χρησιμότητά τους και γιατί αυτά τα χρήματα δεν έχουν δοθεί για την ενίσχυση του κρατικού στόλου. Η απάντηση προφανώς είναι ότι και η δασοπυρόσβεση έχει ιδιωτικοποιηθεί και από αυτήν κάποιοι κερδίζουν χρήματα αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.
Πρωθυπουργός και υπουργός μας είπαν προκλητικά ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι από τον εαυτό τους, παρότι η φωτιά κόντεψε να φτάσει στην Ομόνοια. Οι επιλογές τους είναι συγκεκριμένες. Την καταστροφή των δασικών εκτάσεων ακολουθούν συνήθως οι ανεμογεννήτριες ή οι αλλαγές χρήσης γης. Δεν τους ενδιαφέρει η καταστροφή του περιβάλλοντος που ήδη ζούμε τις συνέπειές του. Ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, ξηρασία και ανομβρία. Τους ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη που αποκομίζουν κάποιοι.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί επικίνδυνη για τη χώρα, για το βιοτικό επίπεδο του λαού, για το περιβάλλον. Πρέπει να την σταματήσουμε.