Δεν συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Παράταξη “Πολίτες σε Δράση – Λυκόβρυση Πεύκη Μαζί”

|||

|||

           Από την Δημοτική Παράταξη “Πολιτές σε Δράση – Λυκόβρυση Πεύκη Μαζί” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

         Με ομόφωνη απόφαση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης μας, αποφασίσαμε να απέχουμε από το δημοτικό συμβούλιο της 19ης Οκτωβρίου (σ.σ. χθες) με θέμα τον ισολογισμό του 2021. Παρότι, δεν συνηθίζουμε αυτή την τακτική σεβόμενοι τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους την αντιπροσώπευση τους, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε ως έμπρακτη διαμαρτυρία. Μια διαμαρτυρία, για τη συνέχιση της απαράδεκτης πρακτικής, τα δημοτικά συμβούλια να καλούνται με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, ως μέτρο περιορισμού της μετάδοσης του COVID-19.

 

         Το θέμα αυτό έχει τεθεί εκ μέρους της παράταξης μας, όπως και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τόσο εντός του δημοτικού συμβουλίου, όσο και στο δημόσιο διάλογο μέσω ανακοινώσεων. Πάντα με σεβασμό, τόσο σε συναδέλφους οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όσο και στους συμπολίτες μας που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας, είχαμε καταρχάς αντιπροτείνει να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο με μικτό σύστημα (φυσική παρουσία και τηλεδιάσκεψη), όπως επιτρέπει ο νόμος και είχαμε λάβει για αυτό τη δέσμευση του Προεδρείου, η οποία δυστυχώς δεν τηρήθηκε.

 

         Επιπλέον, προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι δημότες στις συνεδριάσεις, το δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχει υπερψηφίσει ήδη από το 2021 την απόκτηση συστήματος ζωντανής αναμετάδοσης των δημοτικών συμβουλίων – απόφαση η οποία δεν έχει υλοποιηθεί με αποκλειστική επιλογή και ευθύνη του Δημάρχου και της παράταξης του.

 

         Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να είμαστε ίσως ο τελευταίος δήμος που συνεχίζει το δημοτικό του συμβούλιο να συνεδριάζει εν κρυπτώ και οι δημοτικοί σύμβουλοι να υποκρινόμαστε ότι αποφεύγουμε τις δια ζώσης συνεδριάσεις με το φόβο του COVID-19, την ίδια στιγμή που καθημερινά σπεύδουμε να μοιράσουμε δελτία τύπου με φωτογραφίες μας όπου συναγελαζόμαστε και αγκαλιαζόμαστε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, χωρίς να τηρούμε το παραμικρό μέτρο προστασίας. Επιπλέον, οι δημότες χάνουν το δικαίωμα της παρακολούθησης των δημοτικών συμβουλίων ενώ το κατοχυρωμένο δικαίωμα της παρέμβασης τους σε αυτά, απαιτεί τελικά τον προσωπικό τους ακτιβισμό και την ανοχή (!) του Προεδρείου.

 

        Η Δημοκρατία και η Διαφάνεια όμως δεν πρέπει να τίθενται υπό την κρίση καμιάς διοίκησης. Πόσο μάλλον να περιορίζονται μέσω της εργαλειοποίησης των ανθρώπινων τραγωδιών που έχει επιφέρει στον κόσμο η πανδημία. Για αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει για εμάς άλλος δρόμος από αυτόν της έμπρακτης διαμαρτυρίας και της δημοσιοποίησης της θέσης μας.

 

       Καλούμε προσωπικά το Δήμαρχο, την παράταξη του και το Προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου να βάλουν επιτέλους ένα τέρμα στη συνεχιζόμενη αυτή δημοκρατική εκτροπή της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Είναι αδιανόητο να συζητείται ο απολογισμός-ισολογισμός των δημόσιων οικονομικών ή σε λίγες μέρες ο προϋπολογισμός του 2023, χωρίς οι συμπολίτες μας να λαμβάνουν γνώση και χωρίς ο Τύπος να έχει πρόσβαση στη συζήτηση.

 

      Τέλος καλούμε τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, σε συνέχεια των ήδη εκφρασμένων θέσεων τους για το θέμα, να πράξουν όπως αυτοί κρίνουν σωστότερο προκειμένου συμβάλλουν στην αλλαγή αυτής της ντροπιαστικής για το δήμο μας κατάστασης.