Δεν δέχεται συνάντηση με Ζελένσκι ο Τραμπ. “Μπλοκάρεται” το ειρηνευτικό σχέδιο; - EKFRASI.net

Δεν δέχεται συνάντηση με Ζελένσκι ο Τραμπ. “Μπλοκάρεται” το ειρηνευτικό σχέδιο;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τις ουκρανικές προτάσεις για συνάντηση αυτή την εβδομάδα, μετά από δύο ημέρες δυτικοευρωπαϊκών προσπαθειών για μια θέση στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία.

Μόνο όταν μια ειρηνευτική συμφωνία για τη σύγκρουση βρίσκεται «στα τελικά της στάδια», ο Τραμπ θα παραχωρήσει στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι το ακροατήριο που αυτός και οι υποστηρικτές του προσπάθησαν να αξιοποιήσουν μέσω αυτού που η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει ως «διπλωματία μεγαφώνων».

Η διαρροή την Τρίτη από τους κατασκόπους της Ουάσινγκτον τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων προκάλεσε επίσης προειδοποίηση από έναν ανώτερο βοηθό του Κρεμλίνου για πιθανές εσωτερικές διαμάχες στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν οποιαδήποτε πρόοδο.

Ωστόσο, ο Τραμπ έδωσε εντολή στον απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για να συζητήσουν το αναδυόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει  «βελτιστοποιηθεί» με τη συμβολή και των δύο πλευρών, μετά από τέσσερις ημέρες έκπληξης και διχασμού στη Δυτική Ευρώπη.

Έκπληκτοι από την εμφάνιση του αμερικανικού σχεδίου, οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές του Κιέβου έχουν έκτοτε τονίσει μια μαξιμαλιστική θέση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.

Μετά τις συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι ο Ζελένσκι ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Τραμπ πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών για να «υπογράψει μια συμφωνία», μια προσφορά που απορρίφθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι διπλωμάτες της Μόσχας, μη έχοντας λάβει κανένα επίσημο έγγραφο από κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες, έχουν εύλογα κρατήσει το στόμα τους κλειστό.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Τρίτη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ και να διαστρεβλώσουν το σχέδιο «για τη δική τους ατζέντα». Η Μόσχα παραμένει, ωστόσο, έτοιμη να συζητήσει ρήτρες στις αμερικανικές προτάσεις με την Ουάσινγκτον, τόνισε.

Όπως έχουν τα πράγματα, οι αντίστοιχες πλευρές είναι ουσιαστικά τόσο μακριά όσο ποτέ, παρά τα ανοίγματα που κάνει το Κίεβο στην Ουάσινγκτον και τη διπλωματία μεγάφωνων που προέρχεται από τις Βρυξέλλες. 

Επικαιρότητα