Δ. Παπανώτας: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις του περί κακοποίησης των γυναικών ο Δημήτρης Παπανώτας τέθηκε εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εκδήλωση με τον Στέφανο Κασσελάκη στη Νέα Ιωνία

Με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ενημέρωσε για την απόφαση του λέγοντας πως «το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση». Συγκεκριμένα σημείωσε:

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.»

Θυμίζουμε πως τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε απόσπασμα από δηλώσεις του Δ. Παπανώτα στο οποίο έλεγε πως οι γυναίκες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν κανένα πρόβλημα, εκτός «αν θέλει να έχει. Αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια, δεν μιλάει, κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημά της». 

Οι δηλώσεις αυτές, μάλιστα, οδήγησαν και στην παρέμβαση της υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία ζήτησε τη διαγραφή του Δ. Παπανώτα. Φυσικά για το θέμα τοποθετήθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά καταδικάζοντας τα λεγόμενα του.