Δ. Ηρακλείου: «Μπαράζ» μετακινήσεων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Μπαράζ» μετακινήσεων καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου Αττικής με συνέπεια την ταλαιπωρία του προσωπικού, την «υπονόμευση της λειτουργίας των υπηρεσιών» και την «υποβάθμιση της εξυπηρέτησης των κατοίκων».

Ομόφωνα κατά της απομάκρυνσης του φαρμακείου και το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου

«Η νέα χρονιά και η έναρξη της θητείας της δημοτικής αρχής μπήκαν δυναμικά», λέει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου σημειώνοντας πως «έπιασαν δουλειά οι κλητήρες να μοιράζουν αποφάσεις μετακίνησης πολλών συναδέλφων, μεταξύ των οποίων και αποφάσεις με τις οποίες κάποιοι συνάδελφοι απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντα προϊσταμένου και τους διαδέχτηκαν άλλοι».

Υπογραμμίζουν ότι «ο Δήμαρχος είναι ο προϊστάμενος όλων μας και είναι στην κρίση του οι μετακινήσεις». «Επίσης γνωρίζουμε ότι αφού επί 10 χρόνια δεν έχουν γίνει κρίσεις, άπτονται στην δικαιοδοσία του Δημάρχου οι αναθέσεις καθηκόντων προϊσταμένου», προσθέτουν. Σημειώνουν όμως ότι «ως εκπρόσωποι των συναδέλφων και επειδή γνωρίζουμε εκ των έσω τον φόρτο της δουλειάς και τις δυσκολίες, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις:

• Από πλευράς διαχείρισης προσωπικού, είναι απαράδεκτο και αντιπαραγωγικό να καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας επί δύο μήνες σε ένα κλίμα επαπειλούμενων σαρωτικών μετακινήσεων και αλλαγών, χωρίς να γνωρίζουμε τι μας περιμένει την επόμενη μέρα. Ποιος μπορεί να εργασθεί συγκεντρωμένα και αποδοτικά σε τέτοιες συνθήκες;

• Περαιτέρω, οι αλλαγές πρέπει να είναι στοχευμένες και να ανταποκρίνονται σε δυσλειτουργίες των υπηρεσιών, για το λόγο αυτό είθισται να γίνονται σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Διοίκησης και τους Διευθυντές. Αυτό για άλλη μια φορά δεν έγινε, αφήνοντας έτσι περιθώρια για σκέψεις ότι εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

• Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι ο κάθε συνάδελφος θέλει χρόνο και εκπαίδευση για να μάθει νέα αντικείμενα, πόσο μάλλον να αποδώσει σε αυτά. Για το λόγο αυτό άλλωστε προβλέπεται ότι η ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένου γίνεται σε υπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία στο Τμήμα. Η ταχύτητα με την οποία γίνονται κάθε φορά οι αλλαγές και η ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένου σε υπαλλήλους χωρίς προϋπηρεσία στα νέα αντικείμενα, αφενός δείχνει ότι η δημοτική αρχή αγνοεί τη δυσκολία της δουλειάς μας, αφετέρου αδικεί και τους νέους προϊστάμενους που πρέπει να κολυμπήσουν στα βαθιά χωρίς να έχουν εμπειρία και τους παλαιότερους που παραγκωνίζονται.

• Οι μετακινήσεις προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Δήμου. Αντίθετα το χειροτερεύουν διότι μέχρι να εξοικειωθούν οι συνάδελφοι με τα νέα αντικείμενα υπονομεύεται η λειτουργία των υπηρεσιών και υποβαθμίζεται η εξυπηρέτηση των κατοίκων.

• Τέλος, εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους που καλούνται να συντάξουν, ή να εφαρμόσουν τις σχετικές αποφάσεις, να ελέγχουν τη νομιμότητα».

Τέλος ζητούν από τη δημοτική αρχή «να αντιμετωπίζει το θέμα των μετακινήσεων αμερόληπτα, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την προσφορά μας στον Δήμο και τους δημότες καθώς και να επισπεύσει την κατάρτιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που θα επιτρέψει να αναδειχθούν οι προϊστάμενοι με αξιοκρατικές διαδικασίες από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο».