Δ. Γεωργακής:”Στην λογοκρισία καταφεύγει η διοίκηση Σταμούλη”

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Τώρα” καταφέρεται εναντίον τόσο του Δημάρχου όσο και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που, όπως αναφέρει στη δήλωση του, σκόπιμα δεν ανάγνωσαν την επιστολή που απέστειλε επειδή αδυνατούσε να παραστεί στη συνεδρίαση του Σώματος και δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή του μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω του κανονισμού συνεδριάσεων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δημήτρη Γεωργακή έχει ως εξής:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11/8/2023, λίγο καιρό πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καταγράφηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η φασίζουσα αντίληψη και συμπεριφορά της διοίκησης Σταμούλη, γεγονός που αποτελεί τον σοβαρότερο κίνδυνο της συνέχισης της να διοικεί τις πόλεις μας Δήμου μετά τις εκλογές, χειρότερο ακόμα και από την διοικητική ανεπάρκεια και ανικανότητα του.

Ο χαρακτηρισμός «φασίζουσα» είναι προφανώς βαριά κατηγορία την οποία διατυπώνω πλην όμως είναι μια πραγματικότητα και βασίζεται στα εξής γεγονότα:

Πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησα, για λόγους που δεν μου επέτρεπαν τη φυσική παρουσία σε αυτό, να συμμετάσχω μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν υπήρχε όμως η δυνατότητα αυτή καθώς είχε ήδη πραγματοποιηθεί η προηγούμενη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη και ο νόμος δεν προβλέπει δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα.

Αφού λοιπόν ήταν μη προβλεπόμενη  (αν και για λόγους δημοκρατίας θα μπορούσε να δοθεί αυτή η δυνατότητα όχι μόνο σε μένα αλλά και σε οποιονδήποτε το ζητούσε μετά, δεν κοστίζει τίποτα στο δήμο η δυνατότητα αυτή), ζήτησα εναλλακτικά να διαβαστεί επιστολή με την οποία έθετα συγκεκριμένα ερωτήματα και μάλιστα μετά από σοβαρές καταγγελίες πολίτη για παρανομίες με την ανοχή ή τουλάχιστον την καθυστέρηση δράσης της διοίκησης. Το δικαίωμα αυτό είναι αναφαίρετο και προβλέπεται από τον κανονισμό και σίγουρα είναι σύνηθες και συμβάλλει στον έλεγχο της διοίκησης που κάθε δημοτικός σύμβουλος οφείλει να κάνει στα πλαίσια του ρόλου του για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών.

Ως εκ θαύματος η επιστολή αυτή δεν διαβάστηκε ποτέ με αποτέλεσμα η διοίκηση να αποφύγει τις απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, ενώ στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κυρίου Σπύρου Νικολάου, γιατί δεν αναγνώστηκε η επιστολή, δεν δόθηκε καμία απάντηση από τον πρόεδρο κύριο Δήμα.

Καταγράφηκε επίσημα λοιπόν η φασίζουσα επιλογή της λογοκρισίας της διοίκησης δηλαδή του κυρίου Σταμούλη και του κυρίου Δήμα για να μην έρθουν στη δύσκολη θέση να απαντήσουν για θέματα που κατά τη γνώμη μου είναι εξόχως σημαντικά και έχριζαν απάντηση από τη διοίκηση.

Είναι ντροπή να ελέγχουν τις τύχες της πόλης οι κύριοι αυτοί, που εκτός της καταγεγραμμένης ανικανότητας τους να διοικήσουν, αποφασίζουν κατά το δοκούν τι ερωτήσεις θα δεχτούν να απαντήσουν στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχουν για λογοδοσία απέναντι στο λαό. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η λογοκρισία αυτή εξ ορισμού αποτελεί κίνδυνο καθώς σε οποιοδήποτε θέμα δεν επιθυμεί να λογοδοτήσει η διοίκηση, θα αποκρύπτει τον έλεγχο από τους κατεξοχήν αρμόδιους του εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.

Για λόγους απόλυτης διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών για τον έλεγχο προς τη διοίκηση, παραθέτω αυτούσια την επιστολή που αποκρύφθηκε και δεν διαβάστηκε ποτέ από τον πρόεδρο κο Δήμα (με προσωπική επιλογή ή κατ’ εντολή του δημάρχου):

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε

Η παρούσα επιστολή έχει ισχύ και παρακαλώ να διαβαστεί ως προ ημερησίας παρέμβαση μου, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί τελικά το αίτημα μου για συμμετοχή στο παρόν δημοτικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα θέματα που θέλω να θέσω είναι 2:

1ο.Απευθύνομαι στη διοίκηση και επί μέρους στους αρμόδιους αντιδημάρχους, σχετικά με την επιστολή που λάβαμε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 3/8/2023 από τον συμπολίτη μας κύριο Φουσκαρή Μιχάλη.

Στο συγκεκριμένο email, μας γνωστοποιείται η κατάσταση σχετικά με την λειτουργία μιας επιχείρησης στο κέντρο της πόλης την οποία χαρακτηρίζει παράνομη αναλύοντας μια σειρά από σημαντικές παραβάσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χώρου και άρα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, γνωστοποιεί τις ενέργειες που έχει κάνει στα αρμόδια όργανα του Δήμου Μεγάρων, αλλά και την απάντηση που έχει λάβει από την Υπηρεσία Δόμησης ότι έχουν συνταχθεί εκθέσεις αυτοψίας οι οποίες έχουν καταστεί οριστικές από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και βάσει των οποίων η Υπηρεσία έχει κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες περί αυθαιρέτων κατασκευών.

Η αξία του δημοσίου χώρου αλλά και η κατεξοχήν αποστολή της διοίκησης και των δημοτικών συμβούλων  να προασπίζουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας σε σύνολο, γεννούν τα εξής ερωτήματα:

Πρώτον, σε τι στάδιο βρίσκονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες περί αυθαιρέτων κατασκευών που από 10/6/2022 η Υπηρεσία Δόμησης έχει δηλώσει ότι έχει κινήσει και γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα; Παραβαίνει το νόμο η τοπική κοινότητα χορηγώντας παράταση του ωραρίου ενώ δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Αν ναι, γιατί δείχνει η διοίκηση ανοχή στην παρανομία;

Δεύτερον, με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, τι θέση παίρνει η διοίκηση στην εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Βασιλίσσης Φρειδερίκης, γνωστού καταστήματος εστίασης, τα οποία έχει περιφράξει με ογκώδεις ζαρντινιέρες μειώνοντας τον ελεύθερο χώρο της πλατείας και εγκυμονώντας κινδύνους για τα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν την πλατεία. Καλώ τη διοίκηση και την επιτροπή ποιότητας ζωής να πάρει θέση για την απομάκρυνση της εγκατάστασης αυτής και να φροντίζει να προασπίζει τα συμφέροντα του δημοσίου χώρου και όχι μεμονωμένα συμφέροντα και μάλιστα συγγενών μελών της διοίκησης.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε σαφώς υπέρ της υγειούς επιχειρηματικότητας γιατί προσφέρει σε θέσεις εργασίας και φόρους, πλην όμως όχι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και εις βάρος του ανταγωνισμού υιοθετώντας αθέμιτες πρακτικές με την ανοχή της τοπικής δημόσιας αρχής.

2ο.Με αφορμή τη δωρεά από τον Ερυθρό Σταυρό υπερσύγχρονης υδροφόρα, που αποδεικνύει, σε συνάρτηση με παλαιότερες αναρτήσεις του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας που καλούσε την κρίσιμη ώρα της πυρκαγιάς για υδροφόρες από εθελοντές, την αναγκαιότητα εξοπλισμού της πολιτικής προστασίας με μέσα και εξοπλισμό προκειμένου να μην είναι γυμνή και ουσιαστικά ανύπαρκτη, ερωτάται η διοίκηση και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι:

Θα διοχετεύσουν τα επιπλέον 150.000€ που λαμβάνουμε για μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών, σε μέσα και εξοπλισμό ή θα διοχετευθούν πάλι σε νεφελώδεις δαπάνες μίσθωσης μηχανημάτων με απευθείας αναθέσεις;

Η μόνιμη επωδός της διοίκησης ότι λαμβάνουμε ψίχουλα δεν ευσταθεί πλέον διότι τα μεμονωμένα ποσά μπορεί να μην έχουν μεγάλο αντίκτυπο αφού σπαταλούνται με αδιαφανείς (απ’ ευθείας αναθέσεις) διαδικασίες, αλλά αν διαχειρίζονταν από τη διοίκηση συνολικά με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, τότε θα είχαν ουσιώδες αποτέλεσμα στην πρόληψη και αποκατάσταση.

Βέβαιος για τις απαντήσεις της διοίκησης στα ανωτέρω ερωτήματα, ευχαριστώ για το χρόνο σας.»

Δημήτρης Γεωργακής

Δημοτικός Σύμβουλος

«Τώρα Μέγαρα – Νέα Πέραμος»