Χωρίς μέτρα, μάσκες και τεστ ανοίγουν τα σχολεία

Κανονικά θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, σχολεία και πανεπιστήμια, λέει το υπουργείο Παιδείας παρά τις προειδοποιήσεις λοιμωξιολόγων λόγω της έξαρσης της γρίπης και άλλων ιώσεων,αλλά και της έλλειψης φαρμάκων που τις αντιμετωπίζουν. Και φυσικά χωρίς μέτρα και μάσκες.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κανονικά πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία και όλες οι δομές της εκπαίδευσης καθώς δεν υπάρχει «καμία σχετική πρόταση από την επιτροπή των ειδικών», παρά την τρομακτική έξαρση των ιώσεων στα παιδιά και την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία Παίδων.

Συνεπώς, τη Δευτέρα, τα σχολεία, θα ανοίξουν κανονικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ το υπουργείο καλεί τους γονείς να μην ανησυχούν, διότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από την επιστροφή στα θρανία, ούτε ιδιαίτερη ανησυχία από ό,τι λένε οι ειδικοί». Στο μεταξύ πάντως γιατροί ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων και να δοθεί μια παράταση στις σχολικές διακοπές για να μην διογκωθεί το πρόβλημα με τις ιώσεις των παιδιών.

Με τη θέση αυτή πάντως δεν συμφωνεί το υπουργείο Παιδείας και όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, «τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κλείνουν ή λειτουργούν υπό κανόνες, όπως ήταν ο Covid-19. Οι γονείς να ξέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται θεσμικά και άριστα με το υπουργείο Υγείας. Όταν το υπουργείο Υγείας, με απόφαση της επιτροπής των ειδικών, δεν εισηγείται κλείσιμο σχολείων ή λήψη περαιτέρω μέτρων, δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιαίτερης ανησυχίας, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία άλλων επιστημονικών απόψεων». Σύμφωνα με την κυρία Μακρή , το γεγονός ότι τα παιδιά που θα επιστρέψουν στα σχολεία τους, σε ένα περιβάλλον που παραμένουν οι οδηγίες όπως καθαριότητα, καλός εξαερισμός, δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία.

Όχι στο άνοιγμα των σχολείων,λέει ο Ν. Καπραβέλος

Αντίθετα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε να μην ανοίξουν τα σχολεία λόγω της έξαρσης κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού στα παιδιά την περίοδο μετά τις γιορτές. Ο ίδιος επέμεινε πως τα κρούσματα σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων «θα έπρεπε να οδηγήσουν την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, ώστε να μην ανοίξουν την Δευτέρα, αλλά τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα, καθώς αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα. Πρέπει να σκεφτούμε τον παιδικό πληθυσμό, να τον προστατέψουμε. Υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα». Σύμφωνα με τον γιατρό, η έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού έχει περιοριστεί σε σχέση με πέρυσι και η πίεση στα νοσοκομεία είναι λόγω των ιογενών λοιμώξεων.