Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό έστειλαν χιλιάδες διαδηλωτές το απόγευμα της Τετάρτης (21/05) απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου και της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη. «Ενώνουμε τις φωνές μας κατά της σφαγής του παλαιστινιακού λαού. Όλοι μαζί για μια ελεύθερη Παλαιστίνη», ανέφερε το κάλεσμα της Παλαιστινιακής Παροικίας και άλλων παλαιστινιακών συλλογικοτήτων, το οποίο στηρίχθηκε από σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους καθώς και οργανώσεις της αριστεράς.

Η συγκέντρωση καλέστηκε μετά τη δραμματική ανακοίνωση του γραμματέα του ΟΗΕ πως 14.000 βρέφη κινδυνεύουν με θάνατο από την ασιτία. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ για πάνω από δύο μήνες, χρησιμοποιώντας ως όπλο πίεσης και εξόντωσης την πείνα.

Παράλληλα, αμείωτοι είναι και οι φονικοί βομβαρδισμοί του στρατού του Ισραήλ. Μόνο μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν δολοφονηθεί πάνω από 80 Παλαιστίνιοι, ενώ σκοτώθηκαν και 3 πολίτες στον Λίβανο. Διεθνείς αντιδράσεις, επίσης, προκλήθηκαν από τους πυροβολισμούς που δέχτηκαν ξένοι διπλωμάτες στη Δυτική Όχθη κατά την επίσκεψή τους στην Παλαιστινιακή Αρχή, με τις Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Γαλλία να ανακοινώνουν πως θα αποσύρουν τους διπλωμάτες τους από το Ισραήλ.
Παρά τις πιέσεις ο Μπ. Νετανιάχου προανήγγειλε την πλήρη κατοχή της Γάζας
Τις πραγματικές διαθέσεις για πλήρη κατοχή της Γάζας φανέρωσε ξανά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και καταζητούμενος από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Υποσχέθηκε ότι στο τέλος της επιχείρησης, «όλα τα εδάφη της Γάζας θα βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας και η Χαμάς θα έχει πλήρως ηττηθεί».
Χωρίς την υπογραφή της Ελλάδας η ανακοίνωση των 24 χωρών για την ανθρωπιστική βοήθεια
Ούτε το κάλεσμα των 24 χωρών για επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο διαμορφώθηκε μετά την τελευταία έκκληση του ΟΗΕ. Αρκετές από τις χώρες που υπογραφούν τονίζουν πως η μη συμμόρφωση του Ισραήλ θα πρέπει να επιφέρει επιπτώσεις στη συνεργασία τους, όπως με την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ.
Συγκεκριμένα το κείμενο έχουν υπογράψει η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.