Χάγη: Κόλαφος κατά Ισραήλ – Μέτρα αποτροπής γενοκτονίας στη Γάζα

Προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτώντας να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι από πράξεις γενοκτονίας.

Κόκκινη Ρωγμή: Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Δεκτή έγινε αίτηση λήψης προσωρινών μέτρων που κατέθεσε η Νότια Αφρική για την προστασία του παλαιστινιακού λαού από πράξεις γενοκτονίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το Δικαστήριο δεν διέταξε κατάπαυση πυρός, όμως, αναγνώρισε το εύλογο της αίτησης της Νοτίου Αφρικής. Σημείωσε πως ενέργειες του Ισραήλ ενδέχεται να εμπίμπτουν σε άρθρα της Σύμβασης για την Πρόληψης της Γενοκτονίας. Άνοιξε έτσι τον δρόμο για πλήρη εξέταση της κατηγορίας για γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε, λοιπόν, πως οι Παλαιστίνιοι της Γάζας μπορούν να γίνουν αντιληπτοί ως μία ομάδα που χρήζει προστασίας από γενοκτονία. Αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, που υποδεικνύουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για λήψη προσωρινών μέτρων μέχρι την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης και απόφασισε τα παρακάτω:

  • Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει τη διάπραξη εγκλημάτων όπως αυτά που περιγράφονται στη Σύμβαση (ψήφοι 15-2),
  • να διαβεβαιώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις του δεν διαπράττουν κανένα από αυτά (ψήφοι 15-2),
  • να προλάβει και να τιμωρήσει άμεσες δηλώσεις υποκίνησης στα παραπάνω εγκλήματα (ψήφοι 16-1),
  • να επιτρέψει άμεσα την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα (ψήφοι 16-1),
  • να διατηρήσει και να αποφύγει την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων εγκλημάτων (ψήφοι 15-2),
  • να παράσχει έκθεση στο δικαστήριο για την πορεία των μέτρων εντός ενός μήνα. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στη Νότια Αφρική, η οποία διατηρεί δικαίωμα σχολιασμού της έκθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου (ψήφοι 15-2).

Τέλος, το Δικαστήριο ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.