Ελλάδα,χώρα ολοκληρωτισμού

Σχόλιο σε ΜΚΔ του γνωστού δημοσιογράφου και ακτιβιστή της οικολογίας Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

Η Ελλάδα είναι από τα ελάχιστα πλέον ολοκληρωτικά καθεστώτα όπου το Κόμμα διορίζει ελεγκτές τοποτηρητές για τη νομιμότητα στην δημόσια διοίκηση.

Ακόμα και ο Ερντογάν για ξεκάρφωμα έχει βάλει δικαστικούς μπροστά να φαίνονται.

Πριν από μερικές μέρες ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Μάκης Βορίδης διόρισε βάση του νόμου 4954/2022 τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της επιλογής του για να ελέγχουν την νομιμότητα των δαπανών των Δήμων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μηχανισμό νομιμοποίησης των παράνομων πράξεων των δήμων και των πολεοδομιών που περιήλθαν πρόσφατα στους δήμους μέσω του άρθρου 226 του νόμου 3852 ο οποίος προβλέπει ότι μετά παρέλευση 2 μηνών η πράξη θεωρείται «σιωπηρώς νόμιμη». Οι Γενικοί Γραμματείς καλούνται δηλαδή να ξεπλύνουν τις ανόμοιες των ημετέρων.

Αν ένας πολίτης προσφύγει στην αποκεντρωμένη διοίκηση για κακοδιοίκηση η γιατί αδικείται, τότε ο Γενικός Γραμματέας κρίνει αν θέλει να τον εξυπηρέτησει ή να ευνοήσει την πολιτική προϊσταμένη αρχή και ανάλογα, ή βγάζει παράνομη την πράξη του δημάρχου, ή περιμένει να περάσουν δύο μήνες χωρίς να κάνει τίποτα και νομιμοποιεί την απόφαση σιωπηρώς.

Όπως το είπε ο μετανιωμένος πρόσφατα Φουκουγιάμα: «Οι Έλληνες ευκολότερα πουλάνε την Ακρόπολη πάρα καταργούν το πελατειακό τους σύστημα».

Γι’ αυτό λοιπόν τρελάθηκα με την υπόθεση της Καϊλή: Εδώ μιλάμε για 8,5 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και πάνω από 30 δισεκατομμύρια στημένους διαγωνισμούς και ξαφνικά ευαισθητοποιηθήκαμε με τα 600 χιλιάρικα της Καϊλή; Και την ίδια ώρα βγαίνει φόρα παρτίδα και στο λέει ο Υπουργός κατάμουτρα: «εγώ θα διορίζω ποιοι θα ελέγχουν τις πράξεις της Δημόσιας διοίκησης και εγώ θα ορίζω τί είναι νόμιμο και τί είναι παράνομο.

Και κάποιοι ακόμη μιλάνε για εκσυγχρονισμό και νέες αντιλήψεις στην δημόσια διοίκηση.