Bypass στις γειτονιές του Αμαρουσίου από την “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”

Ένα ιδιότυπο Bypass – οδοιπορικό στις γειτονιές του Αμαρουσίου πραγματοποιεί η “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” αναδεικνύοντας τα προβλήματα μετακίνησης των πολιτών και προτείνοντας λύσεις. Η δράση αυτή γίνεται με αφορμή τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής της 29/4/2024, κατά την οποία η επικεφαλής της παράταξης, Μαίρη Διακολιού ανέδειξε το πρόβλημα που έχει φτάσει σε σημείο κυκλοφοριακής συμφόρησης και πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί εξυπηρετούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κατασκευαστές νέων κτηρίων κι όχι του κατοίκους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” έχει ως εξής:

Η επικεφαλής της παράταξής μας, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ, Μαίρη Διακολιού, ήδη από τη συνεδρίαση της λογοδοσίας την 29-4-2024, εισηγήθηκε θέμα σχετικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις γειτονιές. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα εξυπηρετούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγαλοκατασκευαστές των νέων κτηρίων γραφείων στην Λ. Κηφισίας και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, που επιδιώκουν τη διαμπερή κυκλοφορία οχημάτων από και προς αυτά τα συγκροτήματα, παρακάμπτοντας τις υπερκορεσμένες και απροσπέλαστες λεωφόρους, ειδικά τις ώρες αιχμής της εργασίας.

Η δημοτική διοίκηση αγωνίζεται να ανοίξει καινούριες λεωφόρους μέσα στις γειτονιές, χρησιμοποιώντας οδούς που έπρεπε να μείνουν τοπικές για να προστατέψουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις της δημοτικής διοίκησης, εις βάρος της εξυπηρέτησης των μόνιμων κατοίκων και της ήπιας κυκλοφορίας που τους συμφέρει, για την προστασία των γειτονιών τους. Επιπρόσθετα, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται χωρίς να ενημερώνονται και να ερωτώνται οι κάτοικοι. Το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο, δεδομένου ότι η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, προ της σχετικής αναστολής, έχει δώσει άδειες για να κατασκευαστούν και ήδη κατασκευάζονται κτίρια που ωφελούνται από τα προνόμια του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Η Μαίρη Διακολιού έφερε ως εξόφθαλμα παραδείγματα που συνδέονται μεταξύ τους:

α) την περιοχή Αναβρύτων, που οι κάτοικοι της ταλαιπωρούνται ήδη από την υπερτοπική χρήση της παράνομης οδού Ευκαλύπτων (σ.σ.: ανοιγμένη με μεγάλο πλάτος),

β) αλλά και των περιοχών Κοκκινιάς και Σωρού, που με τις διανοίξεις δρόμων μεγάλου πλάτους επίσης (π.χ.: Εθνικής Αντίστασης και Κέκροπος/Λάρνακος) και την ενίσχυση της γέφυρας που τις συνδέει, θα υποδεχτούν μεγάλο υπερτοπικό κυκλοφοριακό φόρτο στις γειτονιές, εις βάρος των μόνιμων κατοίκων, πέρα από αυτό που έχει ήδη η οδός Κονίτσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η παράταξή μας έθεσε θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια στην περιοχή Αγ. Θωμά, και ειδικά στην οδό Χωματιανού, όπου επί χρόνια δεν υπάρχουν πεζοδρόμια αλλά αντί για ρυθμίσεις υπέρ των κατοίκων, υπάρχει ανοχή στις εταιρίες που χρησιμοποιούν το δημόσιο χώρο για την δική τους εξυπηρέτηση.

Με την ευκαιρία, η παράταξή μας «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» έχει την άποψη ότι την ίδια στρέβλωση υπόκειται και τμήμα της περιοχής του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου με την υπερτοπική χρήση της οδού Άρεως που επιτρέπει η δημοτική διοίκηση Αμπατζόγλου για να εξυπηρετήσει την διαμπερή κίνηση από και προς την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία, την Εκάλη κλπ, ώστε οι διαμένοντες σ’ αυτά τα προάστια να αποφεύγουν τη Λεωφόρο Κηφισίας, δημιουργώντας όμως πρόβλημα ευζωίας και ασφάλειας στη γειτονιά της πόλης μας.

Επί των λοιπών ερωτημάτων της συνεδρίασης λογοδοσίας, η παράταξή μας είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα και να (επανα)διατυπώσει ολοκληρωμένες προτάσεις πολιτικής για το πράσινο, τον πολιτισμό και το φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου, το κτήριο της Κεραμικής κ.α. Αρκετές από τις προτάσεις μας έγιναν δεκτές από τη Διοίκηση για τη δρομολόγηση πολιτικών επίλυσης των σχετικών προβλημάτων.