Μπερδεύεται ο Δήμαρχος αλλά οι προτομές μπήκαν

Με μάρμαρο αντί για μέταλλο είναι οι προτομές που αντικατέστησαν τις κλαπείσες από τις πλατείες του Δήμου Μεταμόρφωσης. Ήταν απαραίτητο κάτι τέτοιο, επειδή οι μεταλλικές είναι στόχος για λιώσιμο και αξιοποίηση ως μέταλλο.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Σ. Σαραούδας μας εξηγεί το μεγάλο έργο του Δήμου αλλά μπερδεύεται καθώς αναφέρεται σε βανδαλισμό, ενώ επρόκειτο για κλοπές με στόχο την αποκόμιση κέρδους, όπως άλλωστε είχε συμβεί και σε άλλους Δήμους το ίδιο διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι την κλοπή της προτομής του Σπ. Μουστακλή ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης είχε προσπαθήσει να τη συνδέσει με μια καταστροφή που είχε γίνει στο – πασίγνωστο πια – μπαλόνι και με την αντιπολίτευση που έκανε κριτική για το μπαλόνι, άρα κλπ κλπ. Στη λογική “ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο άρα ο αστυνόμος είναι μπουζούκι”.

Η δήλωση Σαραούδα για το θέμα:

“Ολοκληρώθηκε χθες η αντικατάσταση με μαρμάρινες των πρώτων τριών από τις πέντε χάλκινες προτομές, οι οποίες είτε έχουν κλαπεί είτε είχαν -στην περίπτωση των Π. Αναγνωστόπουλου και Π. Πολυκανδριώτη- φυλαχθεί (για να μην κλαπούν) και θα φιλοξενηθούν σε κλειστό χώρο.

Με τη συνδρομή του διεθνώς διακεκριμένου γλύπτη και κατοίκου Μεταμόρφωσης, Θοδωρή Παπαγιάννη, του οποίου το εργαστήρι είχε δημιουργήσει και τις χάλκινες και τον οποίο ευχαριστούμε, δημιουργήθηκαν και τοποθετήθηκαν οι νέες μαρμάρινες προτομές του Κώστα Αρβανίτη, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Παναγιώτη Πολυκανδριώτη, ενώ απομένει η προτομή του αντιστρατήγου Σπύρου Μουστακλή και έπειτα του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Μια αποκατάσταση για την οποία είχαμε δεσμευθεί, πέρυσι το καλοκαίρι, ως ένδειξη σεβασμού όχι μόνο σε αυτά τα ξεχωριστά έργα τέχνης, αλλά και τις προσωπικότητες που αναπαριστούν. Προσωπικότητες συνυφασμένες με την ίδια μας την ταυτότητα και την ιστορία.

Μια αποκατάσταση για την οποία ως Δήμος Μεταμόρφωσης δεσμευθήκαμε και κινητοποιηθήκαμε άμεσα.

Έργα τέχνης τα οποία είναι τουλάχιστον ασέβεια που βανδαλίστηκαν. Όσο για τις μαρμάρινες προτομές που τις αντικατέστησαν, ελπίζουμε να τύχουν του σεβασμού που τους αξίζει”.