ΑΣΕΠΙΤΕΣ 2008: Έμμεση παραδοχή της διάκρισης σε βάρος μας οι δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ

Από το συντονιστικό των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023,ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ,κ . Θάνος Παπαϊωάννου φιλοξενήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ “Οι αταίριαστοι” του Χρήστου Κούτρα και του Γιάννη Ντσούνου.

     

Η συζήτηση έφτασε στο θέμα των επιτυχόντων του πρόσφατου γραπτού διαγωνισμού του Μαρτίου και οι δημοσιογράφοι εύλογα μετέφεραν στον κύριο πρόεδρο τις ερωτήσεις παλαιότερων επιτυχόντων γραπτών διαγωνισμών που παραμένουν αδιόριστοι και στα αζήτητα εδώ και χρόνια.

     

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δήλωσε κατηγορηματικά πως η περίπτωση του ΑΣΕΠ 2008 δεν πρόκειται να επαναληφθεί, γεγονός που συνιστά έμμεση παραδοχή πως στον εν λόγω διαγωνισμό υπήρχαν και υπάρχουν σκιές και παρατυπίες εις βάρος των επιτυχόντων του .Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε πως οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 έχουν απορροφηθεί και αποκατασταθεί, αναπαράγοντας ένα εσφαλμένο αφήγημα και παραβλέποντας  τις ρυθμίσεις που έγιναν επί σειρά χρόνων, οι οποίες απέκλεισαν τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 όχι μόνο από τον διορισμό, αλλά και από θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ακόμη, προέβη σε δηλώσεις που τόνιζαν το γεγονός ότι έχουν περάσει από τότε 15 χρόνια, ότι υπήρξαν μνημόνια, σε συνέχεια δηλώσεων του παρελθόντος που τους χαρακτήριζε ως άτυχους.

   

Ως αδιόριστοι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008,παρακολουθησαμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ με έκπληξη και απογοήτευση, γιατί επιχειρεί να υποβαθμίσει την πρωτοφανή αδικία που έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια.  Επιρρίπτει ευθύνες σε συγκυριακούς και “καρμικούς” παράγοντες για την αδικία, την παράλειψη και τον αποκλεισμό μας από τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ στην πραγματικότητα όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε σεβασμός στην ανεξάρτητη αρχή και στον τρόπο με τον οποίο εκείνη προέβλεπε ρητώς  να γίνονται οι προσλήψεις, οι οποίες έγιναν, όχι μόνο χωρίς να τηρηθεί η σειρά επιτυχίας ,αλλά και χωρίς να τηρηθεί καν η προϋπόθεση της επιτυχίας στο γραπτό διαγωνισμό για πρόσληψη.

     

Θα περιμέναμε από τον κύριο πρόεδρο να γίνει δίαυλος επικοινωνίας  του αγώνα μας όλα αυτά τα χρόνια, να σταθεί στο πλευρό μας και να προβεί σε συστάσεις προς την πολιτική εξουσία, ώστε να δράσει όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία που αναγνωρίζει τις παρατυπίες, τις διορθώνει και σέβεται τις ανεξάρτητες αρχές που αποτελούν φορείς αντικειμενικότητας, ισότητας, αξιοκρατίας και δημοκρατίας εν γένει.

 

Είναι αδήριτη ανάγκη οι ανεξάρτητες αρχές, όπως ο ΑΣΕΠ,να εκπληρώνουν το ρόλο-λειτούργημα τους απέναντι στην κοινωνία. Ωστόσο, μέρος αυτού του λειτουργήματος είναι να τάσσονται στο πλευρό ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν την αξιοπιστία τους και επέλεξαν να κινηθούν εντός των πλαισίων τους, τονίζοντας πως όλα πρέπει να κινούνται με βάση την ισότητα, και την ισονομία ,στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου.

      

Εν κατακλείδι, από εσάς, κύριε Πρόεδρε, περιμένουμε προτάσεις, παραινέσεις προς την πολιτική εξουσία και δηλώσεις  προστασίας του ρόλου του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε οι επόμενοι επιτυχόντες γραπτών διαγωνισμών του να μη συρθούν σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες που οδήγησαν σε ψυχική αλλά και οικονομική καταπόνηση τους. Κανείς δεν αξίζει να έχει την “ατυχία” που είχαν οι Ασεπίτες 2008, αλλά οι ίδιοι οι Ασεπίτες 2008 απαιτούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες αυτής της χώρας που βίωσαν την αδικία και όχι ως παρωχημένο παράδειγμα προς αποφυγήν, καθώς δεν αποτελούμε ιστορικό λάθος, αλλά ιστορική αδικία στο χώρο της εκπαίδευσης και της εργασίας.