Αρχαιολόγοι: Τα μουσεία δε θα γίνουν εμπορικοί οίκοι

Συγκέντρωση στο Βυζαντινό Μουσείο και πορεία στο υπουργείο Πολιτισμού στην φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συνεχίζουν με νέα απεργία οι αρχαιολόγοι ενάντια στη μετατροπή των μουσείων σε «κυβερνητικά υποχείρια και εμπορικούς οίκους». Μετά από γενική συνέλευση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε την προκήρυξη 48ωρης απεργίας για τις 14 και 15 Φεβρουαρίου με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Την Τρίτη θα συγκεντρωθούν στη 13.00 στο Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας), ενώ την Τετάρτη καλούν σε συγκέντρωση έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 17.00. «Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζόμενων του» σημειώνει ο Σ.Ε.Α. Ο Σύλλογος αναφέρει ακόμα:

Την ώρα που η Υπουργός στη Βουλή μιλούσε για «μειοψηφίες», οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ σε όλη τη χώρα απεργούσαν.

Στην Αθήνα η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ μπροστά στο κλειστό Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ήταν η μαζικότερη εδώ και δεκαετίες. Περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου συζητιόταν το νομοσχέδιο. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Λευκό Πύργο, η χρήση του οποίου με το παρόν νομοσχέδιο θα περάσει (μαζί με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) στο κυβερνητικό Διοικητικό Συμβούλιο για να αρχίσει η εμπορευματική «αξιοποίησή» του. Στο Ηράκλειο, μπροστά στο κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση όχι μόνο των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ, αλλά εκατοντάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν το Μουσείο τους.

Απεργίες και συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν σε πάρα πολλούς νομούς της Ελλάδας. Από τη Χίο και τα Χανιά ως τη Γιάννενα, από την Κέρκυρα ως την Άρτα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν λειτούργησαν λόγω απεργίας των αρχαιολόγων, αποδεικνύοντας ότι η ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας αφορά όλους και όλες.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χρησιμοποίησε ολιγάριθμο απεργοσπαστικό μηχανισμό μόνο και μόνο για να αναγγείλει στη Βουλή ότι η απεργία είχε 15% επιτυχία, γιατί απλά οι κλειστές Εφορείες δεν έστειλαν στοιχεία. Η απομονωμένη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, που καταγγέλλεται για την πολιτική της από όλο τον κόσμο του πολιτισμού και της επιστήμης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στο κενό, την ώρα που σε Εφορείες Αρχαιοτήτων απήργησαν όλοι οι αρχαιολόγοι (εκτός προσωπικού ασφαλείας).

Το σχέδιο νόμου για τα Μουσεία υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από τους βουλευτές της ΝΔ, εκ των οποίων μόνο 9 (από τους 156) βρέθηκαν στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για να το υποστηρίξουν. Η ένδεια επιχειρημάτων και η απομόνωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ οδήγησε την Υπουργό σε λεκτικούς ακροβατισμούς και αναφορές που δεν τιμούν ούτε την ίδια ούτε το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εμείς απαντάμε: Το καταστροφικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα εφαρμοστεί, τα Μουσεία μας δεν θα γίνουν ούτε κυβερνητικά υποχείρια ούτε οίκοι εμπορίου.

Θυμίζουμε και τις λοιπές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου: http://sea.org.gr/details.php?id=1325