Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ανασφάλιστοι φάρμακα και εξετάσεις

|||

|||

        Τέθηκε από την 1η Ιουλίου σε ισχύ η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει τους ανασφάλιστους θα προμηθεύονται τις συνταγές και τα παραπεμπτικά τους αποκλειστικά από δημόσιες δομές υγείας (ιατρεία ΠΕΔΥ, Κ.Υ., νοσοκομεία), ενώ σε περίπτωση που αυτά θα προέρχονται από ιδιώτες γιατρούς τότε θα τα πληρώνουν στο 100% της αξίας τους. Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο περισσότερο τιμωρεί τους ανασφάλιστους παρά τους διευκολύνει και τους προσθέτει ακόμα μια ταλαιπωρία ανάμεσα στις άλλες (ανεργία κλπ.), όπως επισημαίνουν άνθρωποι που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και αυτού του είδους η συνταγογράφηση τους εξασφάλιζε την περίθαλψη.

 

        Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώνουν πλέον τα φάρμακα αλλά και τις διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις τους οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας εάν πάρουν συνταγές και παραπεμπτικά από ιδιώτη γιατρό.

 

        Αυτό συμβαίνει γιατί ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου που νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας βάση του οποίου οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε δημόσιες δομές για τις συνταγές τους.

 

        Διαβάστε κι αυτό: Δεν μας φτάνουν τα σκουπίδια της Αττικής,θα φέρουμε στη Φυλή κι αυτά της Εύβοιας; (βίντεο)

 

        Όμως οι δημόσιες δομές υγείας είναι ελάχιστες και η πρόσβαση σε αυτές αρκετά δύσκολη αφού τα ραντεβού μπορεί να δίνονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μήνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σε μεγάλες περιοχές δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας ήταν αποτέλεσμα ενός μεγάλου κινήματος που είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα την μνημονιακή περίοδο.

 

        Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων που επιβαρύνουν τις τσέπες των πολιτών και εφαρμόζονται σήμερα όπως είναι τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και οι μεγάλες συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις είτε άλλες που δρομολογούνται όπως τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Αυτές οι αποφάσεις συνδυάζονται με ένα κακέκτυπο μοντέλο οικογενειακού γιατρού από ιδιώτες, που είναι προ των πυλών, με ασφυκτικούς περιορισμούς στην πρόσβαση αλλά και με την γενικότερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

 

       Όλα αυτά  λειτουργούν από την μια ως μια νέα αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και από την άλλη ως κόφτης υπηρεσιών υγείας ιδιαιτέρα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

 

       Διαβάστε κι αυτό: Νέο ρεκόρ: Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat

 

       Η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα αλλά και συνδικάτα προχωρά σε ένα ακόμα μέτρο που θα πλήξει καίρια τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αφού ουσιαστικά τους αφαιρεί το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας όπως το φάρμακο και οι εξετάσεις.