Από την Εθνική Πινακοθήκη ξεκινούν οι δράσεις του 2024 για την Εναλλακτική Δράση

Με ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη ξεκινούν οι δράσεις της Εναλλακτικής Δράσης για Ποιότητα Ζωής για το 2024. Η δράση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 στις 10.00′ π.μ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – πρόσκληση έχει ως εξής:

Η μόνιμη έκθεση έργων ζωγραφικής της Εθνικής Πινακοθήκης μας προσφέρει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουμε τα ρεύματα της ελληνικής ζωγραφικής από τον 10ο  μέχρι τον 20ο  αιώνα αλλά και να συνδέσουμε τη μεγάλη αυτή καλλιτεχνική δημιουργία με τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που ενέπνευσαν τους ζωγράφους.  Επιδίωξή μας παρατηρώντας τους ζωγραφικούς πίνακες είναι  να φτάσουμε σε αυτό που ο Κωνσταντίνος Παρθένης ονόμαζε ζωντανό πνεύμα των έργων, γιατί όπως γράφει στα «Τετράδιο» του  «τα έργα από μόνα τους δεν διαθέτουν ούτε ομορφιά ούτε ασχήμια. Το δικό μας πνεύμα, όταν έρχεται σε επαφή με αυτά τα κάνει να φαίνονται ωραία ή άσχημα».

Με αυτό το πρίσμα θα μιλήσουμε  σε κάθε μια από τις εννέα θεματικές ενότητες (Κρητική Σχολή  και Μανιερισμός, Επτανησιακή Σχολή,  Σχολή του Μονάχου, Μοντερνισμός και Γενιά του 30′, ελληνικός κυβισμός κ.ά) που περιλαμβάνει η έκθεση και από κάθε θεματική ενότητα θα επιλέξουμε ορισμένους πίνακες, αφού οι πίνακες της συλλογής ξεπερνούν τους χίλιους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίδραση που άσκησε η αναγεννησιακή τέχνη στην Κρητική Σχολή και στην  προσχώρηση του Θεοτοκόπουλου στον Μανιερισμό, την επίδραση της Σχολής του Μονάχου στα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, του Νικηφόρου Λύτρα, του Νικόλαου Γύζη, του Κων. Βολανάκη, αλλά την επίδραση της  Μικρασιατικής καταστροφής  στα έργα του Γ. Τσαρούχη, του Κ.  Παρθένη, του Φ. Κόντογλου, του Ν. Εγγονόπουλου και άλλων της “Γενιάς του 30’. Θα μιλήσουμε επίσης για την  εισαγωγή της θεματολογίας της “Νεκρής φύσης” και  της θεματολογίας του “Γυμνού” στην ελληνική ζωγραφική για τα έργα του Αλέκου Φασιανού, για τα “Ανθρωπάκια” του Γιάννη Γαΐτη κ.ά

Την ξενάγηση θα κάνει ο  ιστορικός, Μάκης Σταύρου. 

Συνάντηση μπροστά στην Πινακοθήκη 10πμ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Εύη Πρωτοπαπά Κινητό   6991771951 Σταθερό  2106514549,   10πμ-2μμ  και 5μμ-9μμ

Υ.Γ. Επισημαίνουμε ότι την Κυριακή 7/1 η είσοδος την Πινακοθήκη είναι ελεύθερη.