Απεργιακή εβδομάδα σε Υγεία και Έρευνα

14/06 στάση εργασίας στα νοσοκομεία – 15/06 πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καλούν σε στάση εργασίας 11:00 με 15:00, και συγκέντρωση στις 13:00 στο υπουργείο Υγείας. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί προ ημερών αλλά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά τα τραγικά περιστατικά καθυστέρησης παραλαβής των ασθενών από το ΕΚΑΒ, λόγω των τεράστιων ελλείψεων.

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει αρχικά πως «τα λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων διογκώνονται εκθετικά κάθε ημέρα που περνάει, ενώ η εργασιακή υπερεξόντωση των ελάχιστων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες εναπομεινάντων υγειονομικών έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής».

«Η υποβάθμιση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ επί δεκαετίες έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός δυστοπικού περιβάλλοντος που έχει αρνητική επίπτωση στην παρεχόμενη περίθαλψη», προσθέτει.

Σημειώνει ακόμα ότι «η υποστελέχωση, η συνολική υποχρηματοδότηση του συστήματος, οι χαμηλές αμοιβές, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν επιλύονται με την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των νοσοκομείων, ούτε με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ούτε με την προκήρυξη θέσεων συντονιστών διευθυντών».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών – Πειραιώς διεκδικούν:

  • Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου πριν τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012.
  • Μαζικές προσλήψεις τόσο γιατρών και νοσηλευτών, όσο και όσων άλλων ειδικοτήτων απαιτούνται.
  • Μόνιμη δουλειά, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών, 13ο και 14ο μισθό, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι που ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία.
  • Αποκλειστικά δημόσια, υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας.

«Έρευνες εκατομμυρίων με απλήρωτη εργασία;»

Με το παραπάνω σύνθημα καλεί σε απεργία το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) την Πέμπτη 15 Ιουνίου και σε συγκέντρωση στις 09.00 στις πύλες του ΕΜΠ και στις 12.00 στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (Λεωφ. Μεσογείων 14). Το ΣΕΡΕΤΕ αναφέρει στο σχετικό κάλεσμα:

«Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο της έρευνας είναι καθεστώς· αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που μας οδήγησε πριν δύο χρόνια στη δημιουργία του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μεταδιδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες που βρισκόμαστε σε αυτή τη συνθήκη, αποτελούμε τον κορμό του κλάδου της έρευνας στην χώρα μας. Τα υπουργεία και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μιλούν περήφανα για τη δουλειά μας, όταν βγαίνουν οι λίστες κατάταξης ή όταν κερδίζουμε κάποιο βραβείο. Προειδοποιούμε τους αρμόδιους ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, και ότι όλη η παραγωγή βασίζεται πάνω μας. Αν σταματήσουμε να δουλεύουμε, τα πανεπιστήμια θα καταρρεύσουν και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτούς τους όρους.

Γιατί απεργούμε;

Δύο παραδείγματα του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στον Κλάδο:

Νο1: Η παροχή επικουρικού έργου, όπως μας λένε οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, είναι υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για απόκτηση εμπειρίας. Ωστόσο μονό επικουρικό χαρακτήρα δεν έχει, καθώς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό, υποκαθιστώντας οργανικές θέσεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν χρόνια τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, όμως μερίδιο σε αυτό έχουν και οι διοικήσεις οι οποίες βρίσκουν στους/στις ΥΔ τα εύκολα θύματα για να καλύψουν τρύπες αντί να απαιτήσουν και να παλέψουν ουσιαστικά για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητ(ρι)ών.

Νο2: Το ΙΚΥ, ο «εθνικός φορέας υποτροφιών», απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών» να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων (30.000!). Φτάνει ακόμα και στο σημείο να παίρνει τηλέφωνα και να απειλεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης το ποσό θα πάει στην εφορία πολλαπλασιασμένο, θυμίζοντας τις πρακτικές των εκβιαστών τοκογλύφων. Οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Τα παραδοτέα τα οποία απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού έργου.

Ως σωματείο στην έρευνα έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς των υποτροφιών που χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Έτσι, οι υποτροφίες αποτελούν την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου μας.

Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη μη αναγνώριση της εργασίας μας ως τέτοια, την πολυδιάσπαση, την επισφάλεια και ο οποίος εν γένει μας στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).

Καμία επιστροφή δεδουλευμένων – Καμία ώρα διδακτικού & ερευνητικού έργου απλήρωτη

Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία

Για αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση»