..
..
..
Ανακοινώθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση της ενέργειας στο Δημόσιο – Απειλές για κυρώσεις και “πάγωμα” προσλήψεων στους Δήμους
Με “πάγο” στις προσλήψεις και την συμμετοχή στην κινητικότητα καθώς και με ακύρωση της οικονομικής ενίσχυσης για το ενεργειακό κόστος απειλεί η κυβέρνηση τους Δήμους που δεν θα πετύχουν τους στόχους της μείωσης της ενέργειας. Ο στόχος έχει τεθεί στο 10%, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Οι ήδη υποχρηματοδοτούμενοι Δήμοι, με την έλλειψη προσωπικού και πόρων να έχει “γονατίσει” τις δημοτικές υπηρεσίες, κινδυνεύουν με περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης και των προσλήψεων, αν δεν πιάσουν τους ενεργειακούς στόχους.
Συγκεκριμένα οι κυρώσεις και τα κίνητρα που προβλέπονται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:
1. Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά, την παραπάνω ΚΥΑ περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα.
2. Για τους Δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 10%, αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.
3. Για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπεται μπόνους, θα προστεθεί ο στόχος να πετύχουν και εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα).
4.Όσες Υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα το δουν αυτό το επιπλέον 5% στον προϋπολογισμό τους, του επόμενου έτους.
Τα μέτρα που προβλέπονται για την εξοικονόμηση είναι τα παρακάτω:
– οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τα κτίρια τους
– Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος.
– Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
– Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
– Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
– Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή και μέτρα εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό και στην χρήση ηλεκτροφόρου εξοπλισμού.
Η προσαρμογή των Δήμων θα ελέγχεται από ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
Δείτε ακόμα: Πρώτη στην ανεργία των νέων η Ελλάδα – “Βζιιν” φωνάζουν οι χρήστες του Twitter