Απαντά στην ανακοίνωση του Χ. Κανλή ο Π. Μανούρης

Η ανακοίνωση της “Ενότητας για τη Νέα Ιωνία” και του Χ. Κανλή θεωρήθηκε ως διαστρέβλωση της αλήθειας από το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Π. Μανούρη, ο οποίος απαντά με αναλυτική του ανακοίνωση:

..

Απάντηση στον κ.Κανλή επικεφαλής της Παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ για την Ν.Ιωνία»

Με μεγάλη μου έκπληξη έλαβα και στο προσωπικό μου e-mail το δελτίο τύπου της Δημοτικής Παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία». Πρωτόγνωρο και προκλητικό.

Οφείλω τόσο ως Δήμαρχος της πόλης, αλλά και εκ μέρους των Συναδέλφων μου της Δημοτικής Αρχής, να αποκαταστήσω την αλήθεια, για όσα ψευδώς αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση αυτή.

Η έκπληξή μου οφείλεται στο γεγονός, ότι υπάρχει επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των συναδέλφων μου κυρίας Αθυμαρίτου και κυρίου Κανλή, τόσο σε επίπεδο Δημοτικής τους Ομάδας, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ιδιαιτέρως με τον κ.Κανλή. Μετά από πρόσφατη επίσκεψή του στο γραφείο μου έγινε αναλυτική και διεξοδική ενημέρωση πάνω σε τρέχοντα θέματα, αλλά κυρίως στον προγραμματισμό των έργων από την Δημοτική Αρχή.

Η συνάντησή μας έγινε την Δευτέρα 24 Μαρτίου σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. Τον ενημέρωσα για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και έδωσα απαντήσεις σε όλα τα θέματα, που αναφέρονται στο «δελτίο τύπου». Ο συνάδελφος έφυγε ικανοποιημένος και απόλυτα πληροφορημένος.

Κοινώς έλυσα όλες τις «απορίες» του και λύθηκαν και ζητήματα, που πραγματικά με έκπληξη διαπιστώνω, ότι επαναλαμβάνονται πλέον από την Δημοτική Παράταξη «Ενότητα για τη Ν.Ιωνία» αυτούσια, σαν να μην βρεθήκαμε ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Υπόγειο Parking στο 150 Ο.Τ.

Διαβάζω για «δίδυμο Θωμαΐδου – Πατούλη» και «Μανούρη – Χαρδαλιά», αλλά και την σύγκριση δύο ποσών, 5.500.000 € τότε το 2017 και 19.000.000 € συν 400.000 € τώρα.

Πρόκειται για χονδροειδέστατο ψέμα, που δυστυχώς το βλέπω εντέχνως να αναπαράγεται, αφού συγκρίνει διαφορετικά πράγματα.

  • Η Αλήθεια έχει ως εξής: α) Συγκρίνονται ανόμοια ποσά και ψευδή νούμερα. Ο προϋπολογισμός του Υπόγειου Parking στο 150 Ο.Τ. 1/12/2017 ήταν 11.800.000 € με ΦΠΑ και υπογράφηκε σύμβαση 5.461.000 €, μετά από διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής και τις εκπτώσεις, που δόθηκαν από τον εργολάβο.

Σήμερα ο Προϋπολογισμός του Έργου είναι 17.904.865 € με ΦΠΑ και όταν θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός, θα προκύψει το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης μετά από τις εκπτώσεις. Αυτό θα μπορούσε να συγκρίνει ο κ.Κανλής με το ποσό των 5.461.000 € και αυτό του το εξήγησα προσωπικά και το κατάλαβε!!

Άρα με σκοπιμότητα δίνονται για σύγκριση διαφορετικά ποσά για δημιουργία εντυπώσεων.

β) Το ποσό, που θα πληρώσει ο Δήμος στην Περιφέρεια και την Αναπτυξιακή της εταιρεία «Μητροπολιτική» είναι 296.865 € και όχι 400.000  €, όπως γράφεται ψευδώς και αυτό το γνωρίζει ο κ.Κανλής, γιατί ψηφίστηκε ως προγραμματική Σύμβαση από την Δημοτική μας Επιτροπή και δόθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξήγησα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και προσωπικά στον κ.Κανλή τα εξής:

  • Το έργο του 2017 σταμάτησε λόγω προβλημάτων, που βρέθηκαν στην στατική μελέτη και η Περιφέρεια εκπόνησε νέα στατική μελέτη, που προέβλεπε αύξηση περίπου 2.000.000 € επί Διοίκησης της κ.Θωμαΐδου, η οποία ποτέ δεν την έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και προτίμησε να διαλυθεί η εργολαβία και να μην γίνει το έργο με μεγάλη ζημία για το δημόσιο ταμείο. Αυτό στηλιτεύσαμε τότε σύσσωμη η Αντιπολίτευση.

Άρα το έργο αρχικού προϋπολογισμού 11.800.000 € ήδη μεταβλήθηκε από το 2022 με την νέα μελέτη σε 13.800.000 €.

  • Κατόπιν στην σημερινή μελέτη, που έγινε και επικαιροποιήθηκε από την Περιφέρεια, υπάρχει μεσοσταθμικά αύξηση των υλικών με τιμές ΑΤ.Τ.Ο.Ε. 30% από το τότε στο σήμερα, δηλαδή ποσό 4.140.000 .
  • Άρα ο νέος προϋπολογισμός του 2025 διαμορφώθηκε ορθά από την Περιφέρεια Αττικής ως εξής:

13.800.000 € + 4.140.000 € = 17.940.000 €. Μέσα στο ποσό αυτό βρίσκονται και τα 296.865 €, που θα πληρώσει ο Δήμος στην Περιφέρεια μια και η Αναπτυξιακή της Εταιρεία θα είναι η Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου, δηλαδή θα κάνει μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, παρακολούθηση, υλοποίηση και παραλαβή του συνόλου του έργου.

Φυσικά θα γίνει Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός και προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ακριβώς έγινε και το 2017. Όλα στην Διαύγεια και με διαφανείς και αυστηρές διαδικασίες του Δημοσίου.

        Η απόφαση για την προγραμματική σύμβαση πάρθηκε από την Περιφερειακή αρμόδια Επιτροπή και την αντίστοιχη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου μας, όπως ορίζει ο ΝΟΜΟΣ.

Η προγραμματική σύμβαση ήρθε για συζήτηση – ενημέρωση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, άρα όλοι γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία.

Σε σύνδεσμο στο τέλος παραθέτω την Σύμβαση αυτή όπως ανέβηκε στην Διαύγεια.

        Όσον αφορά τις εκφράσεις περί «διδύμου Μανούρη – Χαρδαλιά» και άλλες παρόμοιες, θυμίζω, ότι ο κ.Μανούρης είναι ο Δήμαρχος Ν.Ιωνίας και ο κ.Χαρδαλιάς ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Όταν το 2017 ήρθε το θέμα του Υπόγειου Parking, εμείς ως Αντιπολίτευση δεν μιλήσαμε ποτέ για «δίδυμο Γκότση – Δούρου» και ψηφίσαμε θετικά για το έργο, το στηρίξαμε ως αναγκαίο και παρευρεθήκαμε στην έναρξή του έργου, όπως οφείλει κάθε θεσμικός παράγων της πόλης μας για το καλό των συμπολιτών μας.

        Η παραχώρησή του για 10 χρόνια στην Περιφέρεια είναι ένας όρος, που τέθηκε από την Περιφέρεια και είναι η μόνη διαφορά με το 2017, όρος που έγινε δεκτός ως μοναδική διέξοδος, για να γίνει το έργο.

Άκουσα επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στην συνέντευξή του ο κ.Κανλής να μας προτρέπει να πάρουμε δάνειο για την κατασκευή του υπόγειου Parking.

Φυσικά ξέρει, ότι το μέγιστο όριο δανεισμού μας με βάσει τον νόμο δεν ξεπερνάει τα 10.000.000 € με κινδύνους πολλούς για την βιωσιμότητα των οικονομικών μας.

        Το υπόγειο Parking έχει προϋπολογισμό 17.900.000 € κ.Κανλή και αν ήταν να ερμηνεύσουμε με την παράλογη λογική σας, ως δάνειο, τα χρήματα, που δίνει η Περιφέρεια Αττικής, θα σας έλεγα είναι αστείο, να θέλετε ένα έντοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλη τράπεζα με τόκους για 10 χρόνια πάνω από 4.000.000 €, από την δωρεάν χρηματοδότηση της Περιφέρειας για το Parking, με δέσμευση την 10ετή αξιοποίηση και συντήρησή του από την Περιφέρεια και μετά την παράδοσή του στον Δήμο μας.

Με τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά προχωράμε ταυτόχρονα την Πεζογέφυρα της Παναγούλη και τις αναπλάσεις πεζοδρομίων και πεζοδρόμων του Εμπορικού μας Κέντρου, με ύψος προϋπολογισμού πάνω από 5.000.000 € μέσα στο 2025 και υλοποίηση το 2026. Πόροι 100% διασφαλισμένοι, όπως και οι χρόνοι υλοποίησης.

Αυτά τα γνωρίζει ο κ.Κανλής, μετά την ενημέρωση από μένα και από την τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Άρα ψευδώς αναφέρει για «καμία κίνηση για την Πεζογέφυρα της Παναγούλη».

2) Για τα αντιπλημμυρικά του Περισσού γνωρίζει, ότι εκπονήθηκε μελέτη ύψους 8.000.000 € και αναζητείται χρηματοδότηση μέχρι τέλος του 2025.

Μάλιστα σε πρόσφατή μου συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Δούκα συμφωνήσαμε, να κάνουμε επιτέλους από κοινού το Φθινόπωρο του 2025 την ταλαίπωρη οδό Ναζλή, δρόμο με άσφαλτο και πεζοδρόμια μετά από δεκαετίες, με κύριο χρηματοδότη τον Δήμο Αθηναίων και με δική μας επίσης συμμετοχή στα πεζοδρόμια.

Να θυμίσω, ότι το 2017 το έργο των αντιπλημμυρικών του Περισσού ύψους περίπου 8.000.000 €, το σταμάτησε η κ.Θωμαΐδου, δηλώνοντας αδυναμία να συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων σε μία φάση της υλοποίησής του.

Δηλαδή με λίγα λόγια για μια σειρά από έργα, με πρώτο το Υπόγειο Parking, ο κ.Κανλής μας κατηγορεί, γιατί δεν τα υλοποιήσαμε τους πρώτους 15 μήνες της θητείας μας, όταν γνωρίζει, ότι από το 2010 έως το 2017, εκείνοι έψαχναν εναγωνίως χρηματοδοτήσεις επί 7 χρόνια και όταν τις βρήκαν και δημοπράτησαν η κ.Θωμαΐδου, με την οποία προσφάτως αποκατέστησε φιλικές σχέσεις, τα σταμάτησε και κατηγόρησε για αυτό την Διοίκηση Γκότση και την «Ενότητα για τη Ν.Ιωνία».

        Θέλω να επισημάνω στον κ.Κανλή, ότι με βάσει τα παραπάνω, τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, διασφαλίσαμε τους πόρους για τα τρία από τα τέσσερα έργα ύψους πάνω από 22.000.000 € (προϋπολογισμό) και το 2026 θα λύσουμε και το αντιπλημμυρικό ύψους, άλλα 8.000.000 € δηλαδή σύνολο 30.000.000 €.

3) Έκανε όμως και αναφορά στην υπόθεση της ERIOTEC, που την θεωρώ τουλάχιστον κακεντρεχή, όταν ο κ.Κανλής γνωρίζει πολύ καλά, ότι με ευθύνη της πρώην Δημάρχου, πέρασε ο χρόνος της 15ετίας έως το τέλος του 2023 και μπήκαμε σε περιπέτειες με αποκλειστικά υπεύθυνη την πρώην Δήμαρχο, να μας εμπαίζει επί τρία χρόνια ως Αντιπολίτευση και να καθυστερεί την Απαλλοτρίωση όλως «περιέργως».

Εμείς με την ανάληψη των καθηκόντων μας τον Ιανουάριο του 2024, κάναμε όλες τις ενέργειες για πιθανή χρηματοδότηση «εγγράφως» και σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου με ΚΤ.ΥΠ., Πράσινο Ταμείο, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας, αλλά και Υπουργείο Οικονομικών και προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Ιανουάριο του 2024 κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής του Οκτώβρη του 2023, που έβαζε ταφόπλακα στην ERIOTEC, με την τότε Δήμαρχο να “σφυρίζει αδιάφορα” μέχρι το τέλος της θητείας της.

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζουν οι Ιωνιώτες και ξέρουν, ότι όχι στο «παρά πέντε», αλλά στο «και πέντε» κάναμε και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να σώσουμε την ERIOTEC.

Να θυμίσω επίσης, ότι αφού εξαντλήσαμε και εγγράφως την δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από το κράτος, φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την σύναψη Δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την ρυμοτομική απαλλοτρίωση της ERIOTEC, το οποίο ο κ.Κανλής δεν το ψήφισε επιδεικτικά. Άκουσα μάλιστα και άλλο ψέμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ότι δήθεν δεν είχαμε ψηφίσει το δάνειο, όταν το είχε φέρει τον Αύγουστο του 2023 η κ.Θωμαΐδου.

Του θυμίζω λοιπόν, ότι πήραμε όλη η Αντιπολίτευση τότε, με μειόψηφούσα την κ.Θωμαΐδου, απόφαση να αναζητήσουμε εγγράφως κάθε πιθανή χρηματοδότηση και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (δηλ. και με δάνειο), να προχωρήσουμε στην απαλλοτρίωση. Πράγμα, που δεν έκανε η κ.Θωμαΐδου, αλλά κάναμε εμείς, μετά τον Ιανουάριο του 2024 ως Διοίκηση.

Αφού εξαντλήσαμε την δυνατότητα πιθανών χρηματοδοτήσεων, φέραμε το δάνειο, που καταψήφισε ο κ.Κανλής και η κ.Θωμαΐδου. Παραθέτω τα πρακτικά του Αυγούστου του 2023.

4) Για τα σχολεία της πόλης μας υλοποιήσαμε εργολαβία ύψους 140.000 € πλέον ΦΠΑ , που τελειώνει τον Μάϊο φέτος, με το 5ο Λύκειο, 11ο, 7ο και 1ο Δημοτικό, ενώ συνεχίζουμε παρεμβάσεις με δικά μας συνεργεία στα σχολεία.

Εντάξαμε τα σχολεία 2ο και 19ο Δημοτικό, το 1ο ΕΠΑΛ και το 4ο Γυμνάσιο στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», με προϋπολογισμό συνολικά γύρω στο 1.000.000 €, για αύλειους χώρους – W.C. – ΑΜΕΑ – επιχρίσματα, βαψίματα, καθώς και στο πρόγραμμα «Αθηνά» τα σχολεία 5ο – 15ο Νηπιαγωγείο, 11ο – 15ο και 10ο Δημοτικό και στο «Φοίβος» τον 2ο Βρεφονηπιακό Σταθμό.

Δημοπρατούμε μέσα στην Άνοιξη έργο 365.000 €, από δικούς μας πόρους για συντηρήσεις και επισκευές στα σχολεία της πόλης μας, έργο που ψηφίστηκε στο φετινό μας ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και το γνωρίζει ο κ.Κανλής.

Όλοι ξέρουν, πόσα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί τα σχολεία μας και αν είχε υπομονή ο κ.Κανλής, θα έβλεπε, ότι μέχρι και το 2026 η όψη των σχολικών μονάδων, θα έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.

5) Τα περί αυτοπροβολής μου και διαφήμισης, λυπάμαι που αντιγράφει τους λαϊκιστές, απολίτικους συναδέλφους του, προσπαθώντας εναγωνίως, να ετεροπροσδιοριστεί χωρίς πολιτική πλατφόρμα αντιπαράθεσης.

Ο Δήμαρχος της πόλης προβάλλει τις δράσεις και το έργο, καθώς και τις διεκδικήσεις, γιατί μόνο έτσι διεκδικούνται πόροι και συμμετέχει σε όλα τα φόρα, όχι μόνο ως θεατής, αλλά ως ομιλητής, διεκδικώντας πόρους και χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ.

        Στόχος μας να μάθει η Αυτοδιοίκηση, ότι η πόλη έχει επιτέλους Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή, που διεκδικεί και κερδίζει για τους πολίτες, έργα και δράσεις.

        Εμείς ήμασταν στο πλευρό της τότε διοίκησης, όταν ο κ.Γκότσης διεκδικούσε και κέρδιζε τα μεγάλα έργα ως Δήμαρχος, αλλά και ως στέλεχος της ΠΕΔΑ, γιατί σκεφτόμασταν και σκεφτόμαστε πολιτικά και όχι μεμψίμοιρα και λαϊκίστικα.

6) Ναι κύριε Κανλή, έχουμε ειδικούς Συμβούλους, όσους προβλέπει ο Νόμος και έτσι είμαστε αποτελεσματικοί και διεκδικούμε και κερδίζουμε χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια. Λυπούμαστε που σας ενοχλεί, αλλά έτσι κάνουν οι σοβαροί Δήμοι της χώρας.

7) Για το Δημοτικό Ωδείο έγινε διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εν αναμονή της έγκρισης του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου μας, που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2025 και αφού πλέον, τόσο ο ΟΠΑΝ όσο και το ΚΕΒΡΕΦΟ, είχαν απορροφηθεί από τον Δήμο μας και έγιναν Διευθύνσεις, αδυνατούσαμε να προσλάβουμε οκτάμηνα, όπως έκαναν τα ΝΠΔΔ στο παρελθόν, γιατί ο Δήμος μπορούσε με τον προηγούμενο Ο.Ε.Υ., να προσλαμβάνει μόνο τετράμηνα. Ποιος ευθύνεται για αυτό; Όχι εμείς.

Ενημέρωσα τους υπαλλήλους του Ωδείου, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα έως την πρόσληψή τους από τον Δήμο, μπορούσαμε να τους προσλάβουμε μέσω Αναπτυξιακής Εταιρείας των ΟΤΑ, που συμμετέχουμε έξι Δήμοι της Αττικής και φυσικά, όταν όπως και εσείς κ.Κανλή, έτσι και οι υπάλληλοι, διαφώνησαν, το θέμα έκλεισε και μείναμε σε αναμονή μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και έγιναν οι προσλήψεις από τον Δήμο μας.

Να θυμίσω, ότι τέτοιες αναπτυξιακές εταιρείες, είχαν και έχουν πολλοί Δήμοι, πολιτικά προσκείμενοι στον χώρο του κ.Κανλή και τους αξιοποιούν για μελέτες και όχι μόνο. Παλαιότερα είχαμε και εμείς Δημοτική Επιχείρηση στη Ν.Ιωνία, αν το ξέχασε ο κ.Κανλής με τις ευλογίες του. Τώρα ενοχλείται όμως γιατί πρέπει να κάνει στείρα αντιπολίτευση.

8) Όσον αφορά ατυχήματα στον Δήμο, που κατά την γνώμη του κυρίου Κανλή οφείλονται στη έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού και την μη συνεργασία με το Σωματείο των εργαζομένων, η απάντηση είναι μία.

Οι εργαζόμενοι έχουν συνομιλήσει πολλές φορές με συγκεντρώσεις τους, ανά ειδικότητα (μαζικά), απευθείας με τον ίδιο τον Δήμαρχο και έχουν λυθεί όλα τα αιτήματα, που έθεσαν κατά καιρούς και αυτό έγινε παρουσία του Σωματείου. Αυτό αποδεικνύεται από την υφιστάμενη «εργασιακή ειρήνη»,  αν μου επιτρέπεται αυτός ο αδόκιμος όρος. Κάποια μέλη του Σωματείου, με ψευδείς ισχυρισμούς, προσπάθησαν, να δημιουργήσουν προβλήματα για ανύπαρκτα ζητήματα και φυσικά χωρίς τεκμηρίωση, έπεσαν στο κενό οι προσπάθειές τους. Οι εργαζόμενοι και οι συμπολίτες μας κατάλαβαν.

Οι λίγοι, που είχαν συνηθίσει στην «λούφα και παραλλαγή», ξεβολεύτηκαν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται, με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μας. Έχω κάνει σχετικές ανακοινώσεις και δεν θα πω περισσότερα για αυτό.

Είμαστε εδώ με την ψήφο των συμπολιτών μας, για να λύσουμε χρόνια προβλήματα και να διασφαλίζουμε σωστές συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους του Δήμου.

Προφανώς ο κ.Κανλής ταυτίζεται με κάποιους λίγους «φίλους» του και ξεχνάει, ότι είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι εργατοπατέρες.

Όσον αφορά τα δύο τελευταία ατυχήματα, στο μεν πρώτο ο εργαζόμενος, κατά μαρτυρία του, μίλησε ξεκάθαρα, ότι το λάθος ήταν η ταχύτητα, με την οποία έστριψε το απορριμματοφόρο και γλίστρησε από το σκαλοπάτι. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην δεύτερη περίπτωση.

Άρα η προσπάθεια, να εργαλειοποιηθούν τα ατυχήματα αυτά, είναι τουλάχιστον ανήθικη και εγώ τουλάχιστον, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, που θα θίγουν άλλους συναδέλφους και θα φέρνουν σε αντιπαλότητα τους εργαζομένους μεταξύ τους.

9) Για τις άτυπες Επιτροπές Πολιτισμού και Αθλητισμού γνωρίζει ο κ.Κανλής, ότι τα μέλη και οι Πρόεδροι, προσφέρουν σε όλες τις δράσεις μας εθελοντικά και ουσιαστικά και συντελούν στην επιτυχία τους μια και ο νόμος προβλέπει, ότι δεν έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα αυτές οι επιτροπές, αφού τα ΝΠΔΔ έγιναν πλέον Διευθύνσεις του Δήμου.

10) Για το Δημοτικό μας Συμβούλιο και τον νέο Κανονισμό του, ο οποίος καταρτίστηκε σύμφωνα με  την υπ΄αριθμ. 2804/20-1-2025 ΦΕΚ 109/Β/21-1-2025 Απόφαση του ΥΠ.ΕΣ. «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου», την Μεγάλη Δευτέρα 14/4/2025 έρχεται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νέος Κανονισμός και προβλέπει οι «ερωτήσεις», να γίνονται μετά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Θα γίνει εκεί αναλυτική, πολιτισμένη ελπίζω συζήτηση. Ας μην βιάζεται ο κ.Κανλής.

Έτσι θα γλιτώσουμε όλοι και ο κ.Κανλής, από τις τρίωρες και τετράωρες «υποτιθέμενες ερωτήσεις» τοποθετήσεις, που εξαντλούν τους Δημοτικούς Συμβούλους, πριν την συζήτηση των σοβαρών θεμάτων, που απασχολούν την πόλη και φτάνουμε να τις συζητούμε «μεταξύ μας» τα μεσάνυχτα κάθε Δευτέρας, αφού αποχωρήσουν οι κατά τα άλλα λαλίστατοι συνάδελφοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των «ερωτήσεων», που πολλές είναι «ψευτοερωτήσεις», κεκαλυμμένες τοποθετήσεις επί παντός του επιστητού. Δηλαδή άσχετες με τον Δήμο και τα τρέχοντα θέματα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι μέχρι σήμερα σοβαρές πολιτικές, προφορικές ερωτήσεις, αλλά και θέματα στην Δυνεδρίαση Λογοδοσίας, που γίνεται κάθε δύο μήνες φέρνει μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση ΛΑ.ΣΥ., όπως και γραπτές ερωτήσεις στην πλειοψηφία τους υποβάλλει επίσης μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σας αρέσει το σημερινό μπάχαλο κ.Κανλή; Φαντάζομαι πως όχι.

Μήπως θέλετε να φωνάζουμε αστυνομία, για να περιφρουρεί την συζήτηση από τους θερμοκέφαλους τραμπούκους, που παρακωλύουν την Δημόσια Συνεδρίασή μας;

Γνωρίζω ότι δεν το θέλετε και δεν το θέλει κανείς μας. Άρα προς τι η διαφωνία σας;

11) Τα υπόλοιπα πολιτικά σχόλια του κ.Κανλή τα θεωρούμε λογικά, έστω και αν διαφωνούμε, αλλά δεν μας λέγατε τα ίδια κ.Κανλή, όταν Κυβέρνηση ήταν η Κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Σήμερα εργαλιοποιήσατε ακόμα και το τραγικό και εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ έχουμε ως παράταξη τοποθετηθεί δημοσίως για τις ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης και την ανάγκη να αποδοθεί γρήγορα δικαιοσύνη.

Δεν πράξατε όμως το ίδιο για την εκατόμβη στο «Μάτι», όπου σιωπήσατε ηχηρά.

Εμείς είχαμε και έχουμε καθαρή κριτική στάση και τότε και τώρα και δεν σας ταυτίσαμε ποτέ, ως παράταξη με τις ευθύνες της εκάστοτε κυβέρνησης, που είναι όντως πολλές. Δεν συμψηφίζουμε τραγωδίες και εγκλήματα εμείς κ.Κανλή, αλλά δεν τα εργαλειοποιούμε κιόλας όπως εσείς.

12) Τέλος κάνετε κριτική για τις αποχωρήσεις δύο συναδέλφων μας και τις ανεξαρτητοποιήσεις τους, ως μη οφείλετε, υμνώντας τους εκ των υστέρων, ελπίζοντας να αποκομίσετε μικροπολιτικά οφέλη.

Τους αναγορεύετε και σας ευχαριστούμε, σε έμπειρους και σηματικότερους πρώην Αντιδημάρχους, αλλά το κάνετε όψιμα, προφανώς εκ’ των υστέρων.

Να σας θυμίσω, ότι ο κ.Καναβός παραιτήθηκε από Αντιδήμαρχος τον τρίτο μήνα της θητείας μας για «προσωπικούς λόγους» και έναν χρόνο τώρα, αφού ανεξαρτητοποιήθηκε, παλεύει απεγνωσμένα, να δώσει πολιτική χροιά στην αποχώρησή του, εκ’ των υστέρων βέβαια, χωρίς να μπορεί, να πείσει κανέναν.

Ο κ.Καναβός πρόλαβε, πριν φύγει, να φέρει προς ψήφιση την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2024 και να παρουσιάσει με επιχειρήματα το «άνοιγμα» του 1.000.000 €, που άφησε η Διοίκηση Θωμαΐδου.

Μετά για τους λόγους που μόνο εκείνος, αλλά και εμείς ως Δημοτική Παράταξη ξέρουμε, αποχώρησε, από αδυναμία να διαχειριστεί την ευθύνη της θέσης του. Ο αντικαταστάτης του διαχειρίζεται με επιτυχία. Το έλλειμα του 1.000.000 €, που κληρονομήσαμε, αλλά με την παράλληλη παραγωγή έργου από όλους τους Συναδέλφους μας, που ο κ.Καναβός καλούσε πριν φύγει, να μην κάνουν έργο μέχρι να κλείσει η «τρύπα των οικονομικών». Τα υπόλοιπα επιχειρήματα του κ.Καναβού, που όψιμα ανακαλύψατε, είναι φληναφήματα και προσωπική εμπάθεια ενός ανθρώπου, που ήθελε να γίνει «χαλίφης» στη θέση του «χαλίφη», όπως λέει ο λαός μας.

Όσο για τον κ.Χατζηκωνσταντίνου, να σας θυμίσω, ότι το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 2025, που έφερε ο ίδιος, όπως και τις αναμορφώσεις του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ του 2024, τις καταψηφίσατε όλες διαφωνώντας μαζί του και μαζί μας. Τώρα έγινε και αυτός ικανότατος και εμπειρότατος, με βάσει τα λεγόμενά σας. Αφού έφυγε.Όχι πριν. Δεν είναι αστείο;

Ας μας εξηγήσετε λοιπόν, πως ο εμπειρότατος και ικανότατος κ.Χατζηκωνσταντίνου, μετά την αποχώρηση του κ.Γκότση τον Ιούνιο του 2022 από το τιμόνι της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ», θεωρώντας σας ανίκανο, να ηγηθείτε της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ», αποχώρησε από την παράταξή σας τον Μάρτιο του 2023 και κατέβηκε στις εκλογές μαζί μας;

Ήταν και τότε έμπειρος, ικανός και σημαντικός; Αν ήταν, τότε δεν ήσασταν εσείς ικανός. Και τα δύο δεν ισχύουν, όπως αντιλαμβάνεστε.

Άρα κ.Κανλή μάλλον διολισθαίνετε προς τον λαϊκισμό, την πολιτική αθλιότητα με ψεύδη και συκοφαντίες και αυτό πραγματικά με θλίβει προσωπικά.

  • Κλείνοντας θέλω να τονίσω,ότι οι πρώην Δήμαρχοι Ηρακλής Γκότσης και Πέτρος Μπουρδούκος πάντα ήταν για μένα σοβαρά πολιτικά πρόσωπα με άποψη αυτοδιοικητική και πολιτική παρουσία, είτε συμφωνούσαμε, είτε διαφωνούσαμε πολιτικά. 

Αυτή ήταν και η στάση μου απέναντί τους και απέναντι στην πολιτική, δημοτική παράταξη «Ενότητα για την Νέα Ιωνία», όπως και σε όλα τα στελέχη της από το 2010 έως και το 2019, που άσκησαν διοίκηση μαζί.

Η στάση μου και η συμπεριφορά μου ήταν άκρως πολιτική και ουδόλως απαξιωτική.

Να θυμίσω, ότι όταν η κα.Θωμαΐδου και όχι μόνο, επικαλείτο επανειλημμένως το περιβόητο σκάνδαλο των Σχολικών Επιτροπών, εμείς με συνέπεια και ορθότητα, πάντα διαχωρίζαμε τις πολιτικές από τις ποινικές ευθύνες, συμφωνώντας με τους χειρισμούς του τότε Δημάρχου κ.Ηρακλή Γκότση. 

Μας κατηγορούσε τότε η κ.Θωμαΐδου και ο κ.Χατζησαββίδης για την συνέπειά μας. Εμείς είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Σήμερα με λύπη διαπιστώνουμε, ότι οι συντάκτες του «δελτίου τύπου» της παράταξης «Ενότητα για την Νέα Ιωνία», που δεν γνωρίζω, ουδεμία σχέση έχουν με το ήθος και το ύφος της παράταξης, που εγώ και οι συνάδελφοί μου γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.

Η πολιτική παρουσία, του κατά τα άλλα συμπαθέστατου εκπαιδευτικού κ.Κανλή, είναι πλέον βέβαιο, ότι στην προσπάθειά του, να επιβιώσει πολιτικά, με ένδεια όμως σοβαρών, πολιτικών επιχειρημάτων, διολισθαίνει στο ψέμα και τον άκριτο λαϊκισμό. Μιμείται δυστυχώς τους εμπαθείς και πλέον θερμοκέφαλους απολίτικους συναδέλφους άλλων παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, ευτυχώς όχι όλους.

Έχω ήδη με την στάση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεχωρίσει τους συναδέλφους, που ασκούν ακόμα και δριμεία αντιπολίτευση με πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, όχι όμως με ψέματα και προσωπικές επιθέσεις, καθώς και την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», που ασκεί σοβαρή και καθαρή Αντιπολίτευση με σκληρό, επιθετικό, αλλά πολιτικό τρόπο και με καθαρά πολιτικά επιχειρήματα, που ακόμα και όταν διαφωνώ, τα σέβομαι.

Θα συμβούλευα λοιπόν τον κ.Κανλή, πριν ακολουθήσει τον δρόμο του «ξεκατινιάσματος», να αναπτύξει την πολιτική του προσωπικότητα, να βελτιώσει τα επιχειρήματα και τον πολιτικό του λόγο και να είναι συνεπής στην Αντιπολίτευση που ασκεί, ενθυμούμενος τον τρόπο που άσκησε Διοίκηση ο ίδιος.

Ο κόσμος είναι πάντα και θα είναι και τώρα, όπως συμβαίνει στις Δημοκρατίες ο αδιάψευστος κριτής όλων μας.

Έτσι λοιπόν καλό είναι το πέρασμά μας από τον τοπικό πολιτικό αυτοδιοικητικό προσκήνιο, να είναι δημιουργικό και προς όφελος των συμπολιτών μας γιατί όλοι, προφανώς και εγώ, είμαστε προσωρινοί εκφραστές της λαϊκής βούλησης και δεν πρέπει να μετατρεπόμαστε σε καιροσκόπους και τυχοδιώκτες λαϊκιστές.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, που τόσο ξεδιάντροπα βιάσατε με την ανακοίνωσή σας.

Ο Δήμαρχος Ν.Ιωνίας

Παναγιώτης Μανούρης