Απ. Ντάλλας: «Ψηφιακό χάος» στην αγορά για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα (video)

Το «ψηφιακό χάος» στην αγορά περιέγραψε στην ΕΚΦΡΑΣΗ ο Απόστολος Ντάλλας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, το οποίο έχει προκύψει μετά την εντολή της κυβέρνησης για σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS στα καταστήματα.

«Χιλιάδες επαγγελματίες κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι», είπε ο κ. Ντάλλας. Από 01/04 όσοι δεν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση απειλούνται με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Υπάρχει παράταση μέχρι τις 30/04 για όσους έχουν κλείσει ραντεβού. Χιλιάδες επαγγελματίες όμως δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν ραντεβού γιατί οι τεχνικοί, που κάνουν τη διασύνδεση, δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν. Συνήθως δεν έχουν διαθέσιμο ραντεβού για το ερχόμενο διάστημα ή φοβούνται πως δεν θα ολοκληρώσουν τη δουλειά εντός προθεσμίας, ενώ πολλές φορές οι εταιρείες και οι τεχνικοί δεν σηκώνουν καν το τηλέφωνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, γύρω στους 150.000 επαγγελματίες δεν έχουν κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες με τις ενώσεις να ζητούν παράταση τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.Σχετικά με την πίεση και τη βιασύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Ντάλλας υποστήριξε πως η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. «Τα POS των τραπεζών αντλούν προμήθειες από τις συναλλαγές», είπε και πρόσθεσε πως «οι τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κέρδος 7.5 δις ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τις προμήθειες». Έκανε λόγο για ένα «καρτέλ αγοράς το οποίο απομυζά χρήματα από την οικονομία και την κοινωνία». Παράλληλα τόνισε πως αρκετά χρήματα κατευθύνονται με αυτή τη διαδικασία και προς τους παρόχους που διαθέτουν τα POS.

Τέλος, ενημέρωσε πως από 01/07 τα καταστήμα εστιάσης θα πρέπει να αλλάξουν όλες τις ταμειακές μηχανές τους, ενώ όσες επιχειρήσεις έχουν τους παλιούς μηχανισμούς για την έκδοση των τιμολογίων τους θα πρέπει να τους αποσύρουν και να προμηθευτούν τους νέους.