Ανυπότακτη Αττική: Ευχαριστούμε τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αττικής για τη στήριξή τους

Από το γραφείο τύπου της “ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Παρότι με το νέο αντιδημοκρατικό όριο του 3% δεν έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας στο περιφερειακό συμβούλιο, η μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων της Ανυπότακτης Αττικής σε ποσοστό και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, αλλά κυρίως οι δύσκολοι συσχετισμοί που αναδείχθηκαν, καθιστούν ακόμη πιο σημαντική τη συνέχιση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές των κατοίκων και το περιβάλλον στην Αττική.

Επικυρώθηκε για άλλη μια φορά, αυτό που είχε ήδη εκφραστεί στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πετύχει μέσα από μια σειρά μηχανισμούς, οικονομικούς και ιδεολογικούς, αλλά και κυρίως μέσα από την επικράτηση της απογοήτευσης, να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό.

Όμως η εικόνα της «κανονικότητας» και της νομιμοποίησης της πολιτικής της που επιχειρεί να κατασκευάσει η Ν.Δ. είναι σε μεγάλο βαθμό επίπλαστη. Στην Αττική, με την αποχή να φτάνει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, προσεγγίζοντας το 54% και με τα άκυρα – λευκά να ξεπερνούν το 6,5%, ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η αποδοκιμασία της πολιτικής σκηνής.

Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ο αυταρχισμός της πολιτικής της ΝΔ, αφού, με 16.000 ψήφους λιγότερες σε σχέση με το 2019, ο εκλεκτός της, Ν. Χαρδαλιάς, υφαρπάσσει το 60% των εδρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα ακραία αντιδημοκρατικό στιγμιότυπο, αφού στην Αττική των σχεδόν 3 εκατομμυρίων εκλογέων, η ΝΔ αποκτά 60% της εκπροσώπησης με 580.000 ψήφους, δηλαδή με το 19%. Το ίδιο αναδεικνύεται και από όλες τις Περιφέρειες σχεδόν, στις 7 από τις οποίες η ΝΔ εκλέγει Περιφερειάρχη από τον 1ο γύρο, και τους μεγάλους Δήμους της χώρας, ακόμη και στις περιοχές που πολύ πρόσφατα επλήγησαν ολέθρια από την εγκατάλειψη του κρατικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Ωστόσο, η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. μπορεί να φανεί ψευδεπίγραφη μέσα από τους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες.

Την ίδια στιγμή, στην Αττική και αλλού, αποδοκιμάζεται όμως και η συστημική αντιπολίτευση, αφού η επιρροή της αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό, με την απώλεια 232.000 ψήφων αθροιστικά, δηλαδή του 39% των δυνάμεών της.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ θα εντείνει τις προσπάθειες για την υποστήριξη και ενίσχυση των κινημάτων και κοινωνικών αγώνων, αλλά και για την ενότητα της αριστεράς, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να σπάσει ο κύκλος της απογοήτευσης και της αποχής και να αναθαρρήσουν οι αγώνες. Στην Αττική, αλλά και γενικότερα, απαιτείται μία ευρύτερη συσπείρωση αριστερών, ριζοσπαστικών και οικολογικών ρευμάτων, που και αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι μπορεί να διαμορφώσει μία πολλαπλασιαστική δυναμική στους κοινωνικούς αγώνες.

Η δύναμη για να εμποδίσουμε τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης και της φτωχοποίησης, βρίσκεται στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας, στα κινήματα που ξεσπάνε απ’ άκρη σ’ άκρη της Αττικής για το περιβάλλον, τα πάρκα, τα ρέματα, τα βουνά, τους αγώνες για εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες. Σε αυτά θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε κατακτήσεις και να σταθούμε φραγμός στις πολιτικές τους!