Αντιφασιστική πορεία στη Νέα Ιωνία – Ερωτηματικά για την απαγόρευση

Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρών στην αντιφασιστική πορεία στη Νέα Ιωνία ως απάντηση στις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις. Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας, η οποία προκάλεσε ερωτήματα μετά την απαγόρευση της ανακοινωμένης διαδήλωσης στο Ηράκλειο.

Παρά την απαγόρευση της αστυνομίας περίπου 300 άτομα πλαισίωσαν το κοινό κάλεσμα οργανώσεων της αριστεράς και συλλογικοτήτων. Ξεκινώντας από την πλατεία Σημηριώτη οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία επί της λεωφόρου Ηρακλείου μέχρι τη συμβολή με την οδό Ιφιγενείας, όπου η αστυνομία είχε στήσει ισχυρό φραγμό στα «σύνορα» του Δήμου.

Νωρίτερα η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακοινώσει την απόφασή της για απαγόρευση συναθροίσεων στα όρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Ο λόγος η παράλληλη διεξαγωγή συγκεντρώσεων «από ομάδες αντίπαλων θέσεων», όπου «εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια». Η απόφαση αναφερόταν στην ανακοινωμένη διαδήλωση των οργανώσεων και των συλλογικοτήτων στην πλατεία Ηρακλείου καθώς και σε συγκέντρωση την ίδια ώρα «στη Λεωφ. Ηρακλείου 424 από μέλη του “Εθνικού Μετώπου”». Η εν λόγω συγκέντρωση, βέβαια, δεν επιβεβαίωνεται από το ίδιο το Ε.Μ., το οποίο με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ύποπτα δημοσιεύματα […] όταν ποτέ δεν ζητήθηκε καμία άδεια καθώς και για συγκεντρώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Μέτωπο». Με μια ματιά, επίσης, στις σελίδες του κόμματος παρατηρείται πως δεν υπάρχει κάποιο σχετικό κάλεσμα για συνάθροιση στο Ηράκλειο.

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις της αριστεράς κατήγγειλαν την απαγόρευση της αστυνομίας ανακοινώνοντας τη μεταφορά του καλέσματος στη Νέα Ιωνία. «Φαίνεται για άλλη μια φορά η άγαστη συνεργασία φασιστών και αστυνομίας, καθώς ένα ανύπαρκτο φασιστικό κάλεσμα αποτελεί την αφορμή για να απαγορευτεί η σημερινή αντιφασιστική κινητοποίηση», υπογράμμισαν με ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή διαδήλωση αποφασίστηκε μετά από διαδοχικές επιθέσεις φασιστικών ομάδων στην πλατεία ΗΣΑΠ Ηρακλείου, όπου «προσεγγίζοντας οργανωμένα την πλατεία αργά το βράδυ, με κράνη και μπουκάλια μπύρας στα χέρια (!), τραμπούκισαν, κυνήγησαν και χτύπησαν νεαρούς που απλώς βρίσκονταν στο σημείο».