Καταστροφή στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας – Αντιδρούν οι κάτοικοι

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και ώρα 13.30 η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας ενάντια στην καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος. «Μετατρέπουν το ποτάμι σε μεγάλο αγωγό ομβρίων υδάτων από τσιμέντο και συρματοκιβώτια», καταγγέλουν οι κάτοικοι.

Οι μπουλντόζες εντός του ποταμού

Όπως αναφέρει η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, «στις 29/11/23 ξεκίνησε το έργο διευθέτησης και καθαρισμός του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και φορέα υλοποίησης την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που θα μετατρέψει το τελευταίο ελεύθερο ποτάμι της Αττικής σε αγωγό ομβρίων υδάτων από τσιμέντο και συρματοκιβώτια».

«Καταστρέφεται το πλούσιο οικοσύστημα»

Σημειώνει πως «το έργο διευθέτησης εφαρμόζει παρωχημένες “γκρίζες υποδομές” ενώ οι προδιαγραφές του για την αντιπλημμυρική προστασία είναι πολύ κατώτερες από αυτές που απαιτούνται εκ του νόμου, με συνέπεια να αυξάνεται ο πλημμυρικός κίνδυνος για την πόλη της Ραφήνας». «Επιπλέον, καταστρέφεται το πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού, που φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα, ακόμη και απειλούμενα είδη πουλιών και ψαριών, νεροχελώνες, νερόφιδα κλπ», προσθέτει.

Καταλήγει τονίζας πως «την ίδια στιγμή, στα πλαίσια κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, με φορέα κατασκευής την ΕΥΔΑΠ και φορέα υλοποίησης την ΑΚΤΩΡ, καταπατώνται ήδη δύο σημαντικοί για την Αττική υγροτόποι: Παράκτιο Έλος Μαρικών (EL30501400) και Εκβολή Ρέματος Ραφήνας (EL 30501900), ενώ η μελέτη προβλέπει ακόμα την καταπάτηση παράκτιου υγρότοπου Αρτέμιδος (EL 30502000)».