Ανησυχία για τα σχολεία: «Πόσες φορές ακόμα θα είναι η τύχη με το μέρος μας;»

Έντονη ανησυχία από γονείς και καθηγητές μετά την κατάρρευση των σοβάδων στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής. «Πόσες φορές ακόμα θα είναι η τύχη με το μέρος μας;», αναρωτιέται η Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. «Δε θα γίνουμε “θεατές” στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο», ξεκαθαρίζει η Ένωση Γονέων Ηρακλείου.

Οι δύο ενώσεις ζητούν από τον Δήμο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς και την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων.

Συγκεκριμένα η Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής αναφέρει:

Άλλη μια κατάρρευση ταβανιού σε σχολικό κτήριο συνέβη στις 5 Ιουνίου. Αυτή τη φορά στο 3ο ΓΕΛ Νέου Ηρακλείου, το οποίο μάλιστα λειτουργεί και ως εξεταστικό κέντρο για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Για άλλη μια φορά οι μαθητές και οι συνάδελφοί μας γλίτωσαν από τύχη αφού το περιστατικό έγινε το βράδυ. Δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν αυτό γινόταν εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας!

Την ώρα που το Ελληνικό κράτος έδωσε από τη δική μας τσέπη 500.000 ευρώ για την κάθε μέρα από τους 3 μήνες που η φρεγάτα Ύδρα είχε σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα ώστε προστατεύσει τα καράβια των εφοπλιστών, την ώρα που δαπανώνται τεράστια κονδύλια για την αγορά των φρεγατών Bellharra, τις οποίες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πήγε να επιθεωρήσει πριν λίγες μέρες μαζί με τον πρωθυπουργό της ΓαλλίαςΕ. Μακρόν, την ώρα πουβάζουν ως προτεραιότητα την στήριξη της στροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολεμική οικονομίακαι επενδύουν σε πολεμικές μηχανέςστα πλαίσια των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται και των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, την ίδια ώρα δεν περισσεύουν λεφτά για τις δικές μας ανάγκεςόπωςη παιδεία και ηυγεία.

Τα σχολικά κτήρια είναι χρόνια τώρα παρατημένα. Κράτος και δημοτική αρχή για να υπηρετήσουν τηνμπίζνα της Πράσινης Ανάπτυξης προχωράνε σε κοστοβόρες ενεργειακές αναβαθμίσεις την ώρα που η πτώση σοβάδων από τα ταβάνια έχει καταντήσει ρουτίνα, συχνά προκύπτουν βραχυκυκλώματα απαρχαιωμένων ηλεκτρολογικών πινάκων, στέγαστρα που καταρρέουν, παιδιά σε κοντέινερ, κανένας αντισεισμικός έλεγχος. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που έχει κυριολεκτικά παραδώσει τα σχολεία στην «τύχη» τους με υποχρηματοδότηση, με ελλείψεις ακόμα και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας κι ασφάλειας. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του κόστους – οφέλους με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Αλήθεια πόσο κοστίζουν οι ζωές των παιδιών και οι δικές μας;

Δεν παζαρεύουμε την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτηση να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Απορρίπτουμε τις λογικές που έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη στο παρελθόν, όπως με τον τραυματισμό μαθητή στο 4ο Δημοτικό Ηρακλείου ή ακόμα χειρότερα με τον θανάσιμο τραυματισμό μαθητή πριν λίγα χρόνια στις Σέρρες, περί ευθύνης των εκπαιδευτικών.

Καλούμε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν δική τους υπόθεση την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και να πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου:

· την έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την κατάσταση των σχολικών κτηρίων.

· να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου οι αναγκαίες εργασίες ελέγχου και συντήρησης, με αποκλειστικά δική της ευθύνη.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα και με ασφάλεια για μαθητές και επιτηρητές οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηρακλείου Αττικής