Ανδρέας Βασιλόπουλος: Προτεραιότητα η Πολιτική Προστασία

Η πολιτική «αρένα» του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ετοιμάζεται να υποδεχτεί για τρίτη φορά ως υποψήφιο δήμαρχο τον επικεφαλής της Δύναμης Ανάπτυξης Ανδρέα Βασιλόπουλο.

Η επιμονή στη διεκδίκηση του στόχου, η συστηματική δουλειά στο επίπεδο των θέσεων και η ενωτική λογική είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη δράση του και σε αυτή τη θητεία.

Για όλα αυτά μίλησε στην Έκφραση

..

Η συνέντευξη:

..

 • Υποψήφιος δήμαρχος κ. Βασιλόπουλε για τρίτη φορά. Ποιος είναι ο κύριος λόγος που το αποφασίσατε;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση:

Πρώτον, θέλω να συνεισφέρω στη βελτίωση του τόπου όπου επέλεξα να ζήσω και να μεγαλώσουν τα παιδιά μου.

Δεύτερον, πιστεύω ότι οι ιδέες και οι πολιτικές μου είναι σημαντικές για τον δήμο και αξίζει να συνεχίσω να τις προωθώ, ακόμη και αν αντιμετωπίζω αντίσταση.

Τέλος, πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αλλαγή. Οι προηγούμενες περίοδοι της δημοτικής αρχής με το ίδιο πρόσωπο στο τιμόνι του δήμου, δεν κατάφεραν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Ενδεικτικά να αναφερθώ στο τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών Το 2018 καήκαμε και θρηνήσαμε 104 νεκρούς , το 2022 ξανά καήκαμε. Τι θα πρέπει να γίνει να περιμένουμε μοιρολατρικά να ξανακαούμε; Πρέπει να δράσουμε διαφορετικά και να προσφέρουμε λύσεις που θα προστατεύσουν τον δήμο μας.

 • Καθώς αναφερθήκατε στις πυρκαγιές, εσείς δηλαδή τι το ιδιαίτερο θα κάνατε στο τομέα της πολιτικής προστασίας;

Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ το «θα» και να σας πω τι κάναμε σαν «Δύναμη Ανάπτυξης» από τη θέση της αντιπολίτευσης. Να σας ενημερώσω κατ’ αρχή περιληπτικά με τις δράσεις αναλάβαμε στο τομέα της καταστολής και πρόληψης πυρκαγιών και στη συνέχεια θα αναφερθώ σε μια «μελετημένη» πολιτική προστασία που αναφέρω στο πρόγραμμά μας.

 • Δράσεις που αναλάβαμε ως αντιπολίτευση

– Διοργανώσαμε ημερίδες για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών. Μάλιστα στη πρώτη ημερίδα που κάναμε τον Μάρτιο του 2019, είχαμε την πανελλαδική πρωτιά να μοιράσουμε σε όλους τους κατοίκους, ένα έντυπο αυτοαξιολόγησης της κατοικίας τους, προκειμένου να γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν για να την θωρακίσουν τα σπίτια τους, απέναντι στις φωτιές.

– Με ενημερωτικά φυλλάδια προτρέψαμε τους κατοίκους να λάβουν μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

– Σημαντική επίσης ήταν η πιλοτική δράση που αναλάβαμε , προκειμένου να καθαριστούν οικίες και οικόπεδα από βλαστικά υπολείμματα. Δηλαδή χωρίς κανένα κόστος για τους δημότες, γυρίσαμε τις γειτονιές και τις καθαρίσαμε από βλαστικά υπολείμματα, χρησιμοποιώντας ένα κλαδοθρυμματιστή για τον επιτόπου θρυμματισμό των βλαστικών υπολειμμάτων. Μάλιστα γι’ αυτή μας τη δράση, βραβευτήκαμε με το «2022 Environmental Bronze Award»

 • Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας

Με την στήριξη των πολιτών και άμεσα με την ανάληψη της δημοτικής αρχής

 • Προμηθευόμαστε τέσσερα νέα μηχανήματα
  • Ένα όχημα με βραχίονα για καθαρισμό πρασίνου σε δρόμους και ψηλά δένδρα
  • Δύο ρυμουλκούμενους θρυμματιστές για επιτόπου δωρεάν συλλογή βλαστικών κήπων
  • Ένα όχημα σκούπα, ειδικό για συλλογή φύλλων καθώς είναι ανέφικτο με χειρωνακτική εργασία να έχουμε αποτέλεσμα
 • Εξειδικεύουμε σε επίπεδο δήμου το σχέδιο εκτάκτων αναγκών
 • Καθιερώνουμε ετήσια καμπάνια ενημέρωσης και ασκήσεων κατοίκων σε θέματα ΠΡΟΛΗΨΗΣ και εκτάκτων αναγκών
 • Εγκαθιστούμε σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης κατοίκων μέσω SMS.
 • Εφαρμόζουμε τον Νόμο σε σχέση με τον καθαρισμό των οικοπέδων και για όσους μετά από ειδοποίηση που θα λάβουν, δεν ανταποκριθούν, τον ΑΠΡΙΛΙΟ προχωράμε σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό και χρέωση των εξόδων στους ιδιοκτήτες.
 • Χωροθετούμε σε Ραφήνα και Πικέρμι δύο κατάλληλες αδειοδοτημένες εκτάσεις και έτσι θα μπορούν ΔΩΡΕΑΝ οι κάτοικοι να αποθέτουν εκεί τα βλαστικά τους υπολείμματα
 • Καταργούμε το τέλος περισυλλογής βλαστικών υπολειμμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να καλούν ΔΩΡΕΑΝ το φορτηγό της υπηρεσίας.

Το δεύτερο χρόνο της διοίκησής μας βελτιώνουμε τις υποδομές που θα υποστηρίξουν την πρόληψη αλλά και την καταστολή των πυρκαγιών.

 • Εγκαθιστούμε γεννήτριες στα αντλιοστάσια για αυτονομία των δικτύων πυρόσβεσης ακόμη και αν υπάρχει διακοπή ρεύματος.
 • Κατασκευάζουμε δίκτυο υδροδότησης πυροσβεστικών κρουνών με παράλληλους αγωγούς για να διατηρείτε η πίεση όταν τροφοδοτούνται τα πυροσβεστικά.
 • Χωροθετούμε και σηματοδοτούμε τους χώρους συγκέντρωσης κατοίκων και τις οδούς διαφυγής. Τοποθετούμε πρόσθετες δεξαμενές νερού και φροντίζουμε να είναι γεμάτες.

Επίσης στο τομέα της πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντών στο δήμο. Και εδώ αναλαμβάνουμε δράση.

 • Καταγράφουμε σε βάση δεδομένων τους εθελοντές και τα οχήματα που διαθέτουν
 • Εκπαιδεύουμε σε συνεργασία με τους γειτονικούς δήμου, τον ΣΠΑΠ, την Πυροσβεστική και αρμόδιους φορείς τις εθελοντικές ομάδες.
 • Παρέχουμε εξοπλισμό και ατομικά μέσα προστασίας
 • Προσφέρουμε ειδικά προνόμια και ανταποδοτικές παροχές στους εθελοντές.

Κύριε Βασιλόπουλε, πριν κλείσουμε αυτήν τη συνέντευξη, μπορείτε να μας πείτε ποια είναι το κύριο μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στους κατοίκους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου;

Αφού σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους δημότες, θα ήθελα απευθυνόμενος στους δημότες να τους διαβεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένος να δημιουργήσω έναν δήμο που θα είναι ασφαλής, βιώσιμος και ευνοϊκός για την ανάπτυξη. Οι δράσεις μας στον τομέα της πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών είναι μόνο ένα μέρος του ευρύτερου προγράμματός μας για τον δήμο. Συνεργαζόμαστε με τους πολίτες, ακούμε τις ανάγκες τους, και εργαζόμαστε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον. Σας καλώ να σταθούμε όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλή και ανθρώπινο δήμο και να φέρουμε μαζί την πολυπόθητη αλλαγή που αξίζει ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.