Displaying items by tag: δημος ραφηνας πικερμιου

          Ανακοίνωση της οργάνωσης RPSOS

 

         Από την οργάνωση RPSOS εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

        Από τη μεθεπόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς μέχρι σήμερα, πραγματοποιήσαμε στο ορεινό Πικέρμι 87 μετρήσεις σε σπίτια συνανθρώπων μας στον Ντράφι και στην Άνω Διώνη για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.
 

        Παρά τις αυξημένες τιμές μικροσωματιδίων, μετά τις πρώτες 4 ημέρες παρατηρήθηκε σημαντική πτώση. Σήμερα, η γενική εικόνα που παρουσιάζει ο αέρας της περιοχής είναι καλή. Εξαίρεση αποτελούν οι θέσεις εργασιών (π.χ. υλοτόμησης) όπου για τις ώρες εκείνες παρατηρείται αύξηση των μικροσωματιδίων στη γύρω ατμόσφαιρα. 
 

       Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την εταιρεία AlfaMeasurments, διαπιστευμένη στις περιβαλλοντικές μετρήσεις, για τον φορητό αναλυτή που μας διέθεσε, την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τους σταθερούς αναλυτές αέρα που έχουμε ακόμα στην περιοχή, τους συνεργάτες του RPSOS.gr που στέκονται ακούραστοι, αψηφώντας ωράρια και προσωπική ζωή, δίπλα στις ανάγκες των πυρόπληκτων οικογενειών.

 

      Ανδρέας Βασιλόπουλος

Επιστημονικός Υπεύθυνος RPSOS

         Επιστολή του Επικεφαλής της "Δύναμης Ανάπτυξης" στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου

 

        Από το γραφείο τύπου της Παράταξης "Δύναμη Ανάπτυξης" εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

        Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλλει ως απαράδεκτη μεθόδευση την επαναφορά των δια περιφοράς συνεδριάσεων και την απουσία ενημέρωσης για τις πυρκαγιές και θεμάτων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων του Πικερμίου.
 

        Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της επιστολής:

       Πρόεδρε,


       Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε το Πικέρμι. Ακόμα δεν έχετε συγκαλέσει ούτε ένα κανονικό δημοτικό συμβούλιο. Αντιθέτως, επαναφέρατε τις τηλεφωνικές συνεδριάσεις, δηλαδή χωρίς συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, χωρίς διάλογο, χωρίς ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή, χωρίς δημοσιότητα στους πολίτες. Παρότι κατανοούμε την πίεση που δέχεστε από τον κ. Μπουρνούς, ο οποίος μέσω των παραλήψεών του έχει και την ευθύνη για την εξάπλωση της πυρκαγιάς, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να επιτρέπετε σε ολόκληρη δημοτική αρχή να κρύβεται. Είναι επίσης απαράδεκτο στα θέματα που βάζετε να μην υπάρχει το παραμικρό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς και την ανακούφιση της πυρόπληκτης περιοχής.
 

       Στη δική μας λογική διοίκησης, από την επόμενη κιόλας ημέρα θα είχαμε συγκαλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων και αμέσως μετά το δημοτικό μας συμβούλιο. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, η προσπάθεια να μη συνεδριάσει το ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου μας, εκτός από πράξη κακοδιοίκησης, δημιουργεί και εύλογες υποψίες μεθόδευσης συγκάλυψης των αστοχιών της διοίκησής σας.
 

      Με βάση τα παραπάνω, ως ένδειξη αντίδρασης, καταψηφίζουμε τα θέματα που φέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 2/8 και σας καλούμε να συγκαλέσετε ΑΜΕΣΑ μια συνεδρίαση δια ζώσης ή έστω μέσω τηλεδιάσκεψης.

        Όπως ανακοινώνει η RPSOS:

 

      Ολοκληρώθηκε το πρώτο πλήρες 24ωρο συνεχούς μέτρησης μικροσωμαστιδίων στην περιοχή του Ντραφίου. Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε στις 23/7 το απόγευμα. Οι μετρήσεις της 23ης Ιουλίου έδειξαν πολύ χαμηλές τιμές (εντός των ορίων), ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά, λόγω της διακοπής του ανέμου.
Θα συνεχίσουμε να μετράμε και να παρακολουθούμε τους αέριους ρύπους. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου και παρέχει τον εξοπλισμό και την επιστημονική υποστήριξη για να μπορούμε να προστατεύουμε την υγεία των πολιτών αυτές τις πρώτες δύσκολες μέρες μετά την πυρκαγιά.
 
      Τρεις φορές πάνω από τα όρια


      Τα μικροσωματίδια PM2,5 (δηλαδή εκείνα που με την αναπνοή εισέρχονται στους πνεύμονες) καταγράφηκαν έως και τρεις φορές πάνω από τα ημερήσια όρια που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ειδικά τις ώρες που πραγματοποιούνται εργασίες και αναμόχλευση του εδάφους οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, σε σχέση με τις βραδινές ώρες, ενώ πρέπει να σημειώσω τις μεγάλες διακυμάνσεις από σημείο σε σημείο μέτρησης, καθώς και μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Περιοχές των οικισμών που βρίσκονται στη φορά του ανέμου (συνήθως επικρατούν βόρειοι άνεμοι) μετά τις καμένες εκτάσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιθάλης και μικροσωματιδίων.
 

     Μεγάλη προσοχή στους κατοίκους

 

     Συνιστάται στους κατοίκους μεγάλη προσοχή, ειδικά σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, πάσχοντες COVID αλλά και ηλικιωμένους. Τα μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το παιχνίδι σε υπαίθριο χώρο, λόγω της αυξημένης κινητικότητας και της μικρής απόστασης από το έδαφος σε σύγκριση με τα ενήλικα άτομα.
 

      Αναγκαίες οι μετρήσεις στα σπίτια που υπάρχουν ευπαθείς ομάδες

 

     Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, έχουμε ξεκινήσει κατ' οίκον μετρήσεις με φορητό μετρητή, ώστε να μπορούμε να δώσουμε τιμές ρύπων εκτός και εντός της οικίας, για PM2,5 και PM10 και να ενημερωθεί ανάλογα ο θεράπων ιατρός.
Ειδική ομάδα συνεργατών θα συνεχίσει τις μετρήσεις και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ εξειδικευμένοι συνεργάτες μας έχουν ήδη ξεκινήσει και τις κατ' οίκον μετρήσεις ποιότητας αέρα.  
 
Δρ. Ανδρέας Βασιλόπουλος
Περιβαλλοντολόγος
κιν. 6932928899 και 6942790900

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Γ. Ανεμογιάννης: Η διοίκηση Βούρου φωτογραφίζεται στα δικά μας έργα
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο