Άμεσα μέτρα προστασίας ενόψει του καύσωνα ζητάει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

|||

|||

..
..

..

Με ανακοίνωση του το Συνδικάτο Ο.Τ.Α. Αττικής διεκδικεί την άμεση λήψη μέτρων ενόψει του κύματος καύσωνα, που θα πλήξει τη χώρα εντός των επόμενων ημερών. Όπως αναφέρει, “σε συνθήκες καύσωνα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την τρομακτική έλλειψη προσωπικού, την απουσία υποδομών, τα σάπια μηχανήματα και οχήματα, επιδρά και η θερμική καταπόνηση“.

Τονίζει πως “το κράτος αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας και την ασφάλεια μας ως κόστος που πρέπει να περικόψει”. “Το βλέπουμε καθημερινά με τα λειψά Μέσα Ατομικής Προστασίας, τις απαράδεκτες υποδομές, τα επικίνδυνα μηχανήματα και οχήματα. Το ζήσαμε και στην πανδημία, που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, πρωτόκολλα του θανάτου” προσθέτει και συνεχίζει σημειώνοντας πως “οι συνάδελφοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίας. Πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν”.

Συγκεκριμένα ζητάει: 

– Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C.
– Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
– Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – Μέσα Ατομικής Προστασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
– Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σε αυτές την συνθήκες είναι εγκληματικό να συνεχίσουν να εργάζονται.
– Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. 
– Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. 

Τονίζει ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει “ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους”. Καταλήγει πως πρέπει “να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους δημάρχους, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων“.

Δείτε ακόμα: Συγκέντρωση και αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής, με αίτημα το κλείσιμο